Артефакти з Чорної Могили

пропонують внести до акту капітуляції росії


 

Доки ми воюємо з москвою, москва досліджує нашу історію. Дивовижний артефакт, який «підняли» при розкопках кургану Чорна Могила в Чернігові – сакральна статуетка у вигляді ідола – досі знаходиться в москві. І не лише вона! Як виявилось, за всі ці роки державі було байдуже до нашої древньої історії. Ба навіть більше – нинішні чиновники з міністерств, управлінь і департаментів за запитами відсилають всіх до…громадських організацій, які опікуються історією. Чернігівська депутатка запропонувала внести реєстр вкрадених артефактів до акту капітуляції агресора.

Чорна Могила, 1870-ті рр. Ілюстрація / Розкопана на всі боки висока могила

 

Під час розкопок кургану Чорна Могила в Чернігові в 1872 році український археолог, уродженець села Стахорщина Новгород-Сіверського району Дмитро Самоквасов знайшов дивну бронзову статуетку завдовжки 5 сантиметрів. Через значне окислення одразу її дослідити не вдалось, однак Самоквасов написав, що ця фігурка схожа на Будду. Далі, вже на переламі тисячоліть, її відреставрували. Більшість дослідників почали схилятись до скандинавського походження цього божка. У свою чергу московити, посилаючись на роботу нашого історика Хамайко, підтримують версію про те, що це ігровий король. Революція в дослідженні артефакту відбулася в 2011 році, коли вдалося відновити практично оригінальний вигляд статуетки. Російські дослідники зійшлися в тому, що вбрання цього божка середньоазіатське, ноги складені в позі лотоса, на обличчі є борода та вуса, а ще – дивні вузли на поясі замість зброї.

Мініатюрна бронзова фігурка, виявлена у Чорній могилі

З урахуванням того, що статуетка розташовувалась на вершині кургана, який дослідники вважають одним із найбільших в Європі того часу, вона точно мала велике значення для похованого в кургані засновника Чернігова князя Чорного. Сам факт існування 11-метрового кургану, заповненого військовими обладунками людей, які прийшли за традицією попрощатися з князем, свідчить про те, що це була дуже непересічна особистість, яку знали і поважали багато людей.

Отож, статуетка унікальна. Однак ані її функції, ані змісту зображення, досі не збагнули.

Історик за освітою, депутатка Чернігівської міської ради Марина Семененко переконана, що статуетка приховує величезну таємницю про Чернігів.

«Одна із гіпотез московитів свідчить, що це – зображення сасанидського царя. Мені ця ідея здалась цікавою, адже агресори трактують нашу історію відірваною від реальності. А в місті є ще одна дивина – зображення Семаргла на плінфі древнього собору. І щодо Семаргла також більше гіпотез, ніж реальності, – стверджує пані Марина. – Втім, є цікавий факт: Семаргл є і у Сасанидських царів. Звався він у них Семургом і був родовим духом царської династії».

Проте депутатка визнає, що це лише її гіпотези, які також відірвані від реальності, бо ж навіть побачити наживо статуетку є неможливим, так само як неможливо побачити хоча б один із артефактів, знайдених на найбільшому кургані Європи.

Марина Семененко з величезним подивом дізналась, що всі артефакти з кургану Чорна Могила досі розташовані в росії. Аналогічна історія і з іншими цінностями, знайденими під час розкопок імперського та радянського періодів.

«Вони вивозили від нас все, що вважали цінним. Завжди! Але цікаво не це. Я подала запити до відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури ОДА, Управління культури міської ради та Міністерства культури та інформаційної політики, – пояснює депутатка міськради. – Мене цікавило, чи є реєстр вивезених цінностей. І чи звертались хоч раз після здобуття незалежності наші державні чи місцеві органи влади до країни-агресора щодо повернення цих цінностей».

З відповідними запитами депутатка міської ради звернулась до профільних державних установ.

За її словами, всі питання з цієї теми чиновники чемно переадресували історикам, люб’язно вказавши, хто з них може мати реєстри.

Зокрема, у Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА відповіли, що не володіють даними про артефакти, і порекомендували звернутись із відповідними запитами до Інституту археології НААН та в громадські організації, які опікуються історичною минувшиною.

Відсутня будь-яка інформація про знайдені в Чернігові артефакти і в Мінкульті. Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв порекомендував депутатці звернути увагу на низку тематичних видань, де є опис українських культурних цінностей в росії. Тобто чиновники з міністерства не володіють інформацією про нашу культурну спадщину, яку викрала росія, і не збираються звертатись із запитами про її повернення до України. Виходячи з прочитаного, виникає запитання: а, може, правильно буде призначити на державні посади і надати повноваження людям, які безкоштовно опікуються культурною та археологічною спадщиною українців й істинно вболівають за повернення нашої історичної спадщини?

«Але, вибачте, сьогодні це питання державного значення. Якщо ми не намагаємось відібрати в них нашу історію, вони і далі будуть трактувати її як їм заманеться в дурних інтерв’ю всяким карлсонам», – справедливо зауважує Марина Семененко.

Чернігівська депутатка планує звернутись до глави держави з тим, щоб питання повернення культурних і археологічних цінностей поставили на державний контроль, а чернігівський реєстр артефактів додали до акту капітуляції агресора.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"