Англійську складати буде ще важче

Не за горами вступна кампанія-2018, яка не обійдеться без зовнішнього незалежного оцінювання. Цьогоріч у тестуванні буде декілька нововведень. Одним з найбільших фахівці вважають появу аудіювання у випробуванні з англійської мови. Освітні заклади Чернігівщини вже готуються, бо під час складання ЗНО з цього предмета необхідно буде використовувати техніку.

ЗНО-2018 почнеться з математики 22 травня, а завершиться 13 червня хімією. Його результати мають бути відомі до 20 червня. Цього разу скорочено перелік предметів, які обирає учасник ЗНО – з нього викреслили російську мову. Також, за традицією, всі охочі зможуть перевірити свої сили на пробному ЗНО в березні 2018-го. Вартість участі з одного предмета - 132 гривні.

«У 2018 році для проведення ЗНО з іноземних мов використовуватимуть тести двох рівнів складності – академічного (для тих, хто навчається за стандартною програмою) та профільного, – зазначила директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва. – Крім читання та письма, буде і частина «Розуміння мови на слух», тобто аудіювання. І це певний виклик для нас. Адже у кожній аудиторії має бути гарна техніка. Наразі ж проводиться робота щодо забезпечення пунктів тестування необхідними технічними засобами».

До речі, через новації в тестуванні з англійської мови усі сертифікати з іноземних мов за попередні роки будуть недійсними. Та це не стосується інших предметів. Сертифікати за 2016 та 2017 роки можна використовувати для вступу у ВНЗ. А от тим, хто мріє про професію лікаря, доведеться добре повторити матеріал, бо прохідний бал для навчання на лікарських спеціальностях буде 150.

Майбутній абітурієнт може подати до вишів сім заяв на державне замовлення з чотирьох спеціальностей. Документи слід надсилати тільки в електронному вигляді. Виняток – пільгові категорії.

Абітурієнтів просять звернути увагу на фотокартку, яку вони подають разом з документами. Вона має бути така, як на документі, адже саме вона потім буде розміщена на студентському квитку.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"