Аграрії Чернігівщини проти урядової кабали

Зупинити податковий грабунок села, продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення та передбачити доступні кредити для сільгоспвиробників. З такими вимогами вийшли працівники низки аграрних компаній, які на кілька годин заблокували рух на трасі «Чернігів-Київ». Акція аграріїв Чернігівщини відбулася у селі Купті в рамках Всеукраїнського попереджувального страйку «Повернемо гроші в село – нагодуємо Україну!». За словами представників сільгоспвиробників Чернігівщини, головною метою заходу є висловлення протесту проти руйнівної політики влади щодо українського села.

До попереджувального блокування траси «Чернігів-Київ» в рамках Всеукраїнського страйку аграріїв долучилися представники сільськогосподарських виробників з Бобровицького, Носівського, Ніжинського, Куликівського, Козелецького, Борзнянського та Варвинського районів Чернігівщини. За словами учасників страйку, блокування траси – один із способів висловити протест проти діючої урядової політики стосовно аграріїв.

«Ми вимагаємо зупинити податковий грабунок села, який призводить до падіння виробництва і підвищення цін на продукти, – пояснює один із учасників страйку генеральний директор ТОВ «Борзна агроптахопродукт» Іван Іваній. – Влада повинна продемонструвати зрозумілу стратегію щодо розвитку економіки та аграрної сфери зокрема. По суті, бездумна урядова політика призвела до того, що нині ми фактично не маємо стабільних цін на продукцію, відсутня доступна система кредитування, а, отже, і перспективи для людей. Те, що роблять аграрії, нині нікому не потрібне. Якщо ми будемо мовчати, то нас з’їдять. Через те мусимо гуртуватися, – продовжує агровиробник. – Мені особисто болить питання продажу землі. Коли влада зніме мораторій, як того хоче Захід, то цю землю ні я, ні тим більше звичайні люди купити не зможуть. Ми не маємо достатнього капіталу, щоб придбати землю, і держава нам у цьому не допоможе. Через те українську землю куплять олігархи та іноземці. А цього вже допускати не можна!».

Бездумна політика діючої влади змусила аграрія з 22-річним досвідом роботи на землі скоротити виробництво, відмовитися від «зайвих» гектарів та відправити на вулицю 400 працівників.

«Коли землю ніхто не хотів обробляти, я обробляв 7,5 тисячі гектарів, у нас на підприємстві працювало понад 500 працівників, – пригадує Іван Петрович. – Через непосильне податкове навантаження за останні два роки я мусив згорнути виробництво, відмовитися від землі, скоротити працівників до 102 чоловік. Наразі наше підприємство обробляє всього 500 гектарів. З кредитною ставкою у 28 відсотків жоден аграрій не може дивитися з перспективою у майбутнє».

За словами аграріїв, за останні півтора-два роки фіскальне навантаження на аграрного виробника зросло у 41 раз. Відтак аграрний сектор втратив лише за минулий рік 20 мільярдів гривень оборотних коштів. Підприємці, які створюють робочі місця, забезпечують доступні ціни на продукти і продовольчу безпеку країни, поставлені на межу виживання через необдумані податкові зміни.

Зростання ж тарифів і збереження теперішньої системи оподаткування агросектору призведуть до нового стрибка цін – іще на 40-50 відсотків.

«Вже найближчим часом літр молока може подорожчати на 6-8 гривень, 200 грамів масла – на 10-15 гривень, кілограм свинини чи яловичини – на 40 гривень, буханець хліба – на 4 гривні», – заявляють страйкарі.

Аби відстоювати інтереси села, в Чернігівській обласній раді планують створити міжфракційне об’єднання аграріїв. Очолити його збирається радикал Дмитро Блауш, який також приїхав підтримати страйк агровиробників.

«Як депутат обласної ради та представник однієї з найбільших фракцій, виступаю за створення міжфракційного об’єднання аграріїв і послідовне відстоювання інтересів агровиробників, – поділився планами депутат. – Безумовно, подібного роду публічні акції потрібні – в першу чергу для того, щоб привернути увагу влади та людей, але також потрібна і підтримка на політичному рівні, адже без послідовної і цілеспрямованої політики держави аграріям важко».

За його словами, до міжфракційного аграрного об’єднання має увійти щонайменше двадцять депутатів Чернігівської обласної ради.

Акція протесту аграріїв Чернігівщини завершилася оголошенням резолюції до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогами повернення податкової системи, що діяла до 1 січня 2015 року, як найбільш придатної для стимулювання аграрного виробництва в умовах браку інвестиційних коштів і високої інфляції та продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

В оголошеній резолюції аграрії попередили владу про можливий соціальний вибух, якщо їхні вимоги не будуть почуті.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"