100-річчя відсвяткувала школа в Новгороді-Сіверському

Колишнє приміщення школи17 травня Новгород-Сіверська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 відзначила 100-річний ювілей від дня заснування. За цей час у стінах закладу виховано і підготовлено не одну тисячу дітей.

Школа знаходиться у мальовничому місці, на пагорбі, звідки відкриваються чудові краєвиди на річку Десна. Зараз тут навчаються 184 учні. Педагогічний колектив налічує 27 осіб.

«Наша школа розташована далеко від центру міста. Може, тому ми й досі існуємо. Виживати звичайно нелегко, бо в Новгороді діє ще дві гімназії, з якими важко конкурувати, – говорить директор школи Тамара Плотнікова. – Звичайно, бракує матеріального забезпечення. В нашому підпорядкуванні є кілька старих приміщень, їдальня і школа початкових класів, які потребують капітального ремонту.

А так більш немає на що скаржитися. Учні дуже хороші – ввічливі, організовані. В цьому році – у нас 12 переможців районних олімпіад, а на Всеукраїнському конкурсі з географії учениця 10-класу Ірина Кравченко зайняла перше місце».

В школі є свій музей. П’ять років тому, коли його створювали, вирішили одну із експозицій присвятити історії закладу. А ніхто тоді не знав точно, коли і де (?!) вона була організована.

Віра Щербицька«Я звернулася до місцевих істориків, – розповідає вчитель історії Віра Щербицька, – та вони не змогли нічим допомогти. Довелося їхати в Державний архів Чернігівської області. І вже там мені вдалося зайти потрібну інформацію. Її ,звісно, не багато було, але все ж таки».

Виявилося, що з дня свого заснування школа знаходилася у будівлях, де зараз розміщено їдальню та молодші класи. А перед війною, навесні 1941 року, було збудовано нове приміщення, куди вже восени мали перейти діти. Але їм не вдалося в ній повчитися і дня, бо ж – війна. Під час бойових дій та окупації нова будівля школи майже не постраждала, може тому, що в ті часи тут знаходився німецький шпиталь. А невдовзі, після звільнення міста від німців в школі було відновлено навчання.

«На святкування ювілею ми в першу чергу запросили випускників минулих років і вчителів-пенсіонерів. Всім розіслали запрошувальні листівки. Діти підготували святковий концерт», – розповідає Тамара Плотнікова.

До речі, в Новгороді-Сіверському часто знімають фільми. І чимало епізодів кінокартин було відзнято саме у приміщенні і на території школи. Наприклад, з фільмів «Баллада о бомбере», «В июле 41-го…», «Деревенский романс» та багато інших.

 

Марія САВІНА, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"