Збір врожаю ще триває, але свято не чекає

На дворі глибока осінь, а на полях – розпал других жнив, які стають уже головними, бо обсяги збирання зерна значно більші, ніж влітку.  А для ТОВ «Земля і воля» ще й на підготовці ґрунту справжні «жнива»: за день вносять безводний аміак на 500 гектарах, і таку ж площу виорюють. Обмолочують кукурудзу теж на 500 гектарах і вслід подрібнюють рештки стебел. Тобто, загальний обсяг  робіт на передзимньому полі можна умовно назвати «чотири по п’ятсот», і так кожного дня. При такому режимі не до святкування, а воно не чекає, «підвалює» на 17 листопада. Та ще й яке – День працівників сільського господарства!

Колись  перед ним рапорти б писали про «дострокове виконання і перевиконання соціалістичних зобов’язань». Тепер цього немає, але до професійного свята хлібороби товариства «Земля і воля» підійшли гідно. Передусім завершили збирання кукурудзи на орендованих землях Бобровицького району, трохи залишилося в сусідній області. Та ще якого врожаю – до 80 центнерів у сухому зерні! Рекордним буде і загальний вал, що й  районний показник витягне на обласний рекорд. Уже тепер з намолоченого в області зерна – майже 15 відсотків з Бобровицького району.

Минулий вересень був дуже несприятливим для проведення всіх польових робіт, але в господарстві Героя України Леоніда Григоровича Яковишина примхам природи вміло протиставили  вмілу організацію праці.  І вже встигли досягти минулорічних  обсягів  на оранці, всього  на 2 тисячах гектарах менше внесено  безводного аміаку, але при нинішніх темпах за 2-3 дні відставання перекриють.  Адже під урожай наступного року планують удобрити цією  ефективною  поживою  всі площі, тоді як торік було  60 відсотків.

Вагомих результатів добилися і в тваринництві: поголів’я свиней більш як подвоїли. З приросту по району 7265 голів – 6792 голів наростило ТОВ «Земля і воля».  Районний показник по виробництву м’яса теж «витягнуло»  це господарство.

Нині широко висвітлюється в Україні програма про соціальну відповідальність бізнесу перед територіальними громадами.  У Бобровицькому районі половину тієї «відповідальності» (у грошовому виразі) забезпечує теж ТОВ «Земля і воля». 

Ще однією знаковою подією завершить цей хліборобський рік товариство «Земля і воля» -  здасть в експлуатацію черговий житловий будинок, в якому трудівники одержать безкоштовне житло.

Можна розповідати також про виробничі проекти спорудження власної залізничної вітки, створення лабораторії для біологічної боротьби з шкідниками рослин, нові успіхи круп’яного заводу і багато іншого, що встигли зробити в ТОВ «Земля і воля» до професійного свята, але, на жаль, не все.  І хоча дату свята в календарі не перенесеш, втім хлібороби зачекають із святкуванням.  Бо не лише весняний, а й осінній день рік годує. І не тільки цей, а й наступний.  Одначе не існує ніяких перешкод, щоб просто привітати хліборобів з їхнім професійним святом.  Побажати, щоб були багаті і сильні, як земля, на якій працюють! Щоб небо над головами було хмарним тільки тоді, коли потрібен дощ!    І багато інших найкращих побажань заслуговують люди, що годувальниками звуться.

            Григорій Загребля

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"