З Майдану пішов… район на ноги піднімати

Не чужий, а свій – Прилуцький, де Іван Тютюнник на останніх місцевих виборах був обраний депутатом районної ради від ВО «Свобода». За пропозицією цієї політичної сили пішов служити і на посаду голови Прилуцької райдержадміністрації. Недавно вдалося з ним поспілкуватися.

Перше враження: «свободівець» Тютюнник швидко замінив «майданні» лозунги на відповідальність за долю району. Тепер у його діяльності переважає боротьба за розвиток економіку рідного краю, а з політики бере лише те, що допомагає досягати в тій економіці бажаних результатів.  Незмінними залишаються головні ідеали і цінності Майдану.  Притаманна молодому керівнику державної установи й така важлива людська цінність, про яку недавно вдалося вичитати в творчому доробку бобровицького аматора поетичного слова Григорія Лишка: «Стань вище стогону й ниття: не падай духом де попало».

- Проблеми Прилуччини мені відомі не з газет, - говорить Іван Тютюнник. – Маю й конкретне бачення їх вирішення. Тож відразу включився в роботу, сподівався на швидкі результати, але з кожним днем розширювалися обсяги роботи, з’являлися нові проблеми. Відповідно й свій робочий день доводилося продовжувати до 12 – 14 годин.  Під такий графік і команду підбирав. Відразу скажу, не за партійним принципом, а за професіональним і моральним.

Голова району хвалиться, що йому вдалося поєднати в команді молоде завзяття і європейське бачення з досвідом і мудрістю. Разом швидко розібралися з причинами заборгованості за енергоносії і по зарплаті, «загадковою» роботою структур Державного казначейства, іншими питаннями, які гальмували розвиток району. Перший вагомий результат: на початку цього місяця повністю позбулися заборгованості за газ та інші енергоносії, «прорвало» і в заборгованості по зарплаті.

- Навіть у цій складній ситуації ми й на день не забували про допомогу нашій армії, - наголосив голову РДА. – Спочатку працювали «на загал», а потім відпрацювали схему адресної допомоги воїнам, що призвані з Прилуцького району. І відразу відчули, як своїми  вагомими подарунками   не менш вагомо піднімали дух наших захисників.

Задоволений керівник району й тим, що відгукнулося багато добровольців по збору і відправлення допомоги армії. Натомість немає жодного прикладу, щоб хтось з теперішніх «революціонерів» проявив ініціативу модернізувати чи відкрити нове підприємство, яке могло б стати і новим спонсором Українського війська. Бо якщо для волонтерства не розширяти базу, то й сам доброчинний рух може зайти в тупик.

В Україні продовжує скорочуватися виробництво, бідніють люди, які й армію зміцніли, і патріотизм воїнів значно підняли, та цей ресурс  не безкінечний без «підживлення».

Іван Тютюнник , можна сказати, вийшов з політичного Майдану, де переважала партійно-патріотична риторика, революційні заклики,  аж до збройного повстання. І в рідному Прилуцькому районі займався втіленням в життя ідеології і цілей «Свободи». Міг би й далі цим займатися, та він погодився на значно важчу роботу – безпосередньо піднімати рідний район до європейських  стандартів.

- Тут політика вже відходить на задній план, бо вона може допомагати, а може й шкодити, - резюмує активний «свободівець». – Допомагає передусім тим, що належність до парламентської партії європейського спрямування примушує тримати високо «планку» досягнень в роботі. А шкодить – коли кожний крок доводиться звіряти з політичною лінією Лідерів партії. У «Свободі» такого немає.

У команді Тютюнника лише він має партійність. Об’єднує всіх інше: бажання працювати на розвиток району. Те бажання не з неба звалилося. Сам молодий голова району признався, що в перші дні роботи на донедавна «чужій» і ненависній посаді його голову обсідали  «сумні думки,  як очі у корови», і хотілося  тікати світ за очі від «казенного» кабінету. Але стримував досвід з виробництва, який наповнював тимчасовий відчай  оптимізмом. Адже неодноразово переконувався, що коли братися навіть за зовсім нову справу наполегливо і «з головою», то результати обов’язково будуть.  А в РДА в нього є ще й помічники з ясним баченням справ і процесів їх завершення…

І чим далі працює Тютюнник на новій посаді, тим більше зростає довіра до своєї «філософії». Бо он і команда Ладинської  колишньої пожмашини «закачала рукава», й інвестиції знайшлися, і нові ринки збуту продукції, і сама нова додаткова продукція – техніка  для сільгоспвиробників.   В Обичеві сільський голова теж «притягнув» інвестиції і завоював довіру інвесторів,  створив комунальне підприємство, запровадив «без бюрократичну» систему реєстрації нових приватних підприємств. У це село їздять на роботу навіть з Прилук.

Міська і районна влади провели «круглий стіл» про створення в Прилуках ринку вихідного дня, де своєю продукцією, передусім сільськогосподарською, торгуватимуть самі виробники. Проти цієї ідеї виступили «перекупщики» і «барахольники», та їх меншість.

Недавно в Прилуках відбувся «круглий стіл», в якому взяли участь представники обласної держадміністрації і бізнесмени, котрі вже працюють у виробництві міста і району, а також ті, що готові інвестувати розвиток економіки та побуту. Господарі  запропонували їм ряд нових цікавих проектів, в тому числі і будівництво насіннєвого заводу.

Колись хтось сказав, що чим далі в ліс, тим більше там дров. Так і в економіці: чим більше в неї заглиблюєшся, тим більше розкривається перспектива  її розвитку.

Ще одне мудре вчення пращурів дійшло до наших днів: під лежачий камінь вода не біжить. Та так виходить останнім часом, що «лежачим камінням» не хочуть бути передусім наші горлопани-політики і їхній «обслуговуючий персонал».  Вони умудряються заробляти навіть на бронежилетах і харчах для наших солдатів, крикливо «примазуються» до волонтерського руху, як п’явки присмоктуються до бюджету… А щоб отак, як Іван Тютюнник, звалити на себе ношу з розвитку рідного району, – знаходяться одиниці.

Це я про тих, хто йде у владу працювати. Бо тих, хто  купує посаду за хабара, - таких повно. Їм хоча б на один день… Як його використати на свою користь – вони знають, ще й політичним вереском очі людям замилять. Такі й досі з Майдану не йдуть, вони не для Плуга виховані…

                                                                        Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"