З бобровицькими  стоками пливуть   й тисячі гривень  комунального підприємства

  

Продовження до публікації «Совість вихлюпнули разом з каналізаційними стоками»)

 

         Стали відомі нові факти з історії придбання лічильника каналізаційних стоків в Бобровиці за матеріальну допомогу товариства «Земля і воля», в ході чого третина суми наданої допомоги була переведена в готівку – 26600гривень. Для чого це робилося – відомо лише організаторам цієї фінансової схеми. Зараз ними займається поліція.

         Та  цим  не закінчуються хитромудра історія з лічильником . У «Місьдобробуді» за голови вхопилися, коли побачили  «сучасний» прилад, куплений приватником, – для нього потрібна окрема схема електороживлення, яка з додатковою лінією електропередач «потягне» щонайменше на 80 тисяч гривень.

          Довелося комунальному підприємству укладати новий договір   з іншим підприємцем, щоб з’їздив у Дніпро, поміняв там лічильник, а потім встановив його на колекторі. За   новий  прилад «Міськдобробут» доплатив виробнику своїх  11 тисяч гривень, монтаж його   обійдеться  десь у 12 тисяч.

         Виникає природне  запитання: навіщо було економити на лічильнику, купленому за  гроші благодійника, щоб потім міняти його  на інший, доплачуючи  немалу суму з каси підприємства? За таку «економію», як кажуть в народі, і кури засміють. Бо навіть школяр   порахує, що коли до  55 тисяч гривень,           заплачених за «не той» лічильник, додати  11 тисяч гривень з каси комунального підприємства, то вийде сума в 66 тисяч гривень – вартість потрібного лічильника.  Від «Землі і волі» одержали 82 тисячі 600 гривень. Тобто,  дитина  зрозуміє, що  грошової допомоги   вистачає не лише на придбання нормального лічильника, а й   навіть на його встановлення, ще й залишиться дві-три тисячі … на каву. Звісно, це в тому випадку, коли не застосовувати хитромудрої схеми. Проте, мабуть, дехто захотів не  дармової  кави, а, умовно кажучи, з   ящик дорогого коньяку з великою банкою чорної ікри  на додачу?

         Вийшло не так, як гадалося. Запідозривши махінацію з наданою допомогою, генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід Яковишин зажадав повернення господарству 82 тисяч 600 гривень. У «Міськдобробуті» сказали, що, мабуть, доведеться брати кредит і повертати гроші.

         Тож підіб’ємо остаточну суму від таких «фокусів»: до 82 тисяч 600 гривень додамо 23 тисячі (на обмін і встановлення лічильника), й вийде 105 тисяч 600 гривень – такі будуть втрати «Міськдобробуту». Чи не ляжуть вони на наші тарифи? Адже комунальне підприємство заробляє гроші не на виробництві, а на комунальних послугах.

         І це ще не все: через недолугу тяганину із встановленням лічильника стоків, беззубість мерії перед новим власником очисних споруд,   «Міскдобробут» змушений платити за необґрунтовані об’єми  стоків, від чого комунальники  все далі залазять у борги – за півмільйона гривень сягають.

         Підсумовуючи, варто ще раз наголосити, що  організатором придбання і встановлення приладу обліку  за благодійну допомогу був міський голова Володимир Якушко. І гроші він випросив… А який результат від того має  місто? Як  фінансово «оздоровився»  «Містдобробуту»?

         Втім, відповіді на ці та інші запитання, що випливають з бобровицької каналізації, опублікуємо пізніше. Історія не завершилась.

 

                                               Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"