Вже третього бійця оплакала Бобровиччина

На цей раз пролунала похоронна музика  по убієнному на Сході України уродженцю села Ярославка Юрію Ковалю. Перед цим плакали Марківці і Браниця. Хто наступний?..

У районі, як і по всій Україні, котиться третя хвиля мобілізації. Її організатори вимушені констатувати, що патріотичні пориви мобілізованих і їхніх родин помітно знизились, порівнюючи з тими, що були при першій мобілізації. Причини, як кажуть у народі, лежать на поверхні: у суспільстві просіявся сумнів, чи правильно керують армійські командири наспіх призваними воїнами? Привід для таких сумнів створюють повідомлення у ЗМІ і правдиві розповіді самих учасників АТО.

 - Я власними руками розірвав би того командира, що надав наказ бійцям вилазити з прикриттів і відступати, коли по позиціях вівся залповий вогонь, - зі сльозами на очах злився сусід вбитого Юрія Коваля Сергій Магульний. Звіди йому відомі такі деталі бою? – З нашого села призвали на ту антитерористичну бойню не тільки мого кращого друга, і про його вбивство ми довідалися раніше, ніж надійшло офіційне повідомлення, - пояснив співрозмовник. - Скільки б не приховували правду, вона не сьогодні, так завтра стане явною. А брехня тільки злить людей, породжує недовіру до її офіційних поширювачів.

Для Сергія (сам сказав) сусід Юра був ріднішим за рідного брата, вони росли, ніби в одній родині, разом гралися в різні дитячі та юнацькі ігри, ходили на ферму допомагати матерям порати худобу.

 - Він був таким трудолюбом з дитинства,  що навіть деякі ігри придумував, щоб були корисними і для домашнього господарства, - продовжував згадувати Сергій Магульний. – Бувало, зв’яже в «поїзд» троє санчат, щоб покатати менших сестричок, а потім використовував цей «санний транспорт» для заготівлі дров. За зиму навозив покинутого в лісосмугах і окраїнах лісу стільки сухостою, що як на тракторному причепі.

Після школи й служби в армії (внутрішні війська) Юрій Коваль обрав робітничі професії: зварювальника, муляра, плиточника, монтажника… Одним словом, став майстром на всі руки, працював у Києві. Відпочивати любив передусім із сином Максимом, влітку у Ярославці: рибалили, щось майстрували …

Коли оголосили в березні першу мобілізую, Юрій в числі перших пішов  до війська, певний час служив у Гончарівську, потім частину їхньої танкової бригади перекинули в «гарячу» точку.  Як їхня колона «напоролася» на засідку терористів – можна тільки гадати. Та й далеко не перший такий випадок. Воюють,  ніби на території чужої держави.

Недавно по телебаченню прозвучала інформація, що в Українській армії бійців менше, ніж їхніх командирів, а за кількістю генералів «на душу населенні» - в числі лідерів світу. Натомість, не на війні, а в так званій антитерористичній операції загинуло вже  більше як півтисячі наших воїнів. А скільки за неофіційною статистикою?  І гинуть здебільшого мобілізовані, не навчені для боротьби з терористами вчорашні будівельники, промисловці, підприємці… А де ж  «доблесні» спеціальні загони – чекістські, міліцейські і армійські? Якщо вони погано підготовлені чи не патріотичні, то їхні ряди мають поповнити ті, хто  довів правоохоронну і військову еліту до такого стану і з чиєї мовчазної згоди. Як колись влучно сказали народні мудреці: не вмієш працювати головою, тож працюй руками. Чому за провали в АТО повинні відповідати своїм життям люди мирних професій?

Колись уже писалось, що в древній Київській Русі князі особисто очолювали військо при воєнних походах і обороні міст, разом  з воїнами перемозі радувалися або й голови клали. А тепер сучасні «воєводи» – тільки гарно говорять, в тому числі й про кулю в лоб, звісно, - не в свій.

Однополчани-земляки переповіли рідним, що Юрій  загинув швидко, без великих страждань.  А от з перевезенням його мертвого тіла в рідну Ярославку, вийшла ледь не детективна історія. Кажуть, навіть через  територію Росії доводилося вивозити із своєї української території, де господарюють терористи. У Ярославці багато людей не розуміє, що там твориться на тому Донбасі? На похоронах Юрія можна було почути прокльони  на голову Путіна і Януковича, сердиті претензії слали і в Київ, де чи не найкраще справляються з одним – проповідуванням героїзму заради героїзму. Як ще при Сталіну було! А головна цінність – людське життя –відходить на задній план. Як у другій світовій було!..

Хоронили   убитого солдата з Прапором і Гімном України, з воєнним салютом. В процесії за труною окремі люди йшли теж з українськими прапорцями. Були серед них і ті, чиї сини, чоловіки, брати перебувають у «гарячій» точці. Що в них  на серці – тільки їм та Господу відомо. Після цього похорону ще не один житель села піде виконувати свій військовий обов’язок. Мовчки,без отого галасу, який, буває, піднімають ЗМІ навколо якогось представника «золотої молоді», що більше для піару, ніж для зміцнення армії, одержав повістку.

Коли чоловіки взялися за вірьовки, щоб опустити труну в яму, на все кладовище пролунав крик матері убитого солдата з проханням до односельців -  пробачити її сину, якщо він, може, когось колись образив. Відповіддю горьованій матері стало багатоголосе ридання. На той світ пішла людина, характеристику якої сусід Сергій вмістив у одне речення: « Юра був для мене рідніший за рідного брата!». Пухом йому земля і вічна пам'ять!

                                                                                                       Григорій Загребля

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"