Відро вареників для українських солдатиків

Для «мобілізації» жителів Нового Бикова не потрібні були рішення ні Верховної Ради, ні навіть своєї – сільської. Варто було одній жіночці з Прилук,   що приїхала сюди на  базар, похвалитись місцевій подрузі Антоніні про погане забезпечення харчами мобілізованих і дислокованих солдат, як за лічені години «мобілізувалося» все село  «на підтримку армії».

 -Про почуте від Надії, яка живе в Прилуках неподалік військової частини, я розповіла тут же, на базарі, кільком односельчанкам, - розповіла колишня голова профкому колишнього Новобиківського цукрозаводу Антоніна Сойко. – Була впевнена, що наші жінки не пропустять мимо вух мою інформацію, але на таку миттєву бурхливу реакцію, по правді сказати, не очікувала.

Антоніна Оксентіївна трохи затрималась у центрі села, а коли повернулася додому, на неї вже чекали біля десяти жінок, дехто навіть з пакунками «для армії», решта – щоб розпитати, що треба приносити. Але вона й сама цього не знала. По телефону зв’язалася  з сільським головою Михайлом Корнобаєм. Виявилось, що до нього вже й інші телефонували, тож він вирішив особисто з’їздити в Прилуки, а Антоніні Оксентіївні доручив бути організатором збору допомоги армії. Та ініціативна жінка вже без дачі комусь згоди стала тим організатором.

Підняти швидко село на особливу благодійність допоміг і той факт, що через Новий Биків пройшла військова техніка в сторону Прилук. Найстаршим людям це нагадало події 40-х. Вони й молодшим про це говорили.

 -Старенькі, з ціпочками в числі перших прийшли до мене, - продовжила розповідь Антоніна Оксентіївна. – За  життя я перепустила через своє серце багато горя, і тонкослізкою себе не вважаю, але стриматись, щоб не розплакатись, не могла… Знаю, що окремі бабусі і дідусі, як кажуть, самі не доїдають і не допивають, але не тільки стали нести свої останні десяточки  і сотеньки, а й висловлювали готовність відмовитись від місячної пенсії, тільки «щоб не було війни».

Стартувала «армійська» акція в неділю, та масово розгорнулася в понеділок, коли вже знали конкретні адреси відправки допомоги. Практично за день  в селі зібрали продуктів і речей, що не помістились на дві вантажні «Газельки», які надали безкоштовно місцеві підприємці Віталій Лубенець і Галина Хоменко. Зокрема люди принесли: більше тонни картоплі, 300 кілограмів цукру, 600 штук яєць, 200 банок рибних консервів, десь 100 банок тушонки з магазину і стільки ж - домашнього виробництва, 40 кілограмів меду,  500 пар шкарпеток, кілька десятків спортивних костюмів і багато іншого. Зібрали 8170 гривень, в тому числі ветеран війни Олексій Миколайович Майстро пожертвував тисячу і заявив, що й більше дасть, якщо треба буде. Місцева школа зібрала більше тисячі гривень… З цих грошей оплатили рахунки на акумулятори для танків та інший інвентар, закупили побутові речі.

Обліковувати і пакувати продукти та речі для відправлення у військову частину Антоніні Оксентіївні допомагали інші жінки-добровольці. Їх розчулила одна старенька односельчанка, що принесла «для солдатиків» …  відро духмяних вареників, щедро притрушених шкварками із смаженою цибулею. Видно, готувала як для своїх дітей. Цікаво, щоб вона відчула, якби особисто поїхала до тих «чужих діток»?

У Прилуки повезли «благодійку» інші, молодші. Їхній щирий порив остудили армійські чиновники вже на пропускному пункті, коли наказали звалити привезене в купу на піддон, що лежав під відкритим небом. Оціпеніння від   здивування тривало якусь хвилину, потім новобиківські жінки пішли в наступ: наполягли, щоб їх пропустили до конкретного підрозділу, з командиром якого  по телефону зв’язався  сільський голова. Там і побачили тих, кому справді була потрібна допомога.

Зраділим «солдатикам» дбайливі жіночки показали, що ось їм на вечерю свіженькі вареники і ковбаска, смажені карасики і сальце з огірочками, армійський чайок можна з медом попити…

Один, видно, з недавнього призиву, розчулився не менше, ніж жінки: «Ви, як моя мама!...»,- припав до заплаканої благодійниці.

Тож додому поверталися з почуттям виконаного материнського обов’язку. Та десь глибоко в душі сидів неприємний осадок від першого спілкування з армійськими черствими бюрократами.

Розчарування в таких командирах посилилось наступного дня. В селі залишились зібрані продукти, у «своїй» частині призналися, що на ранок їх уже не буде в Прилуках, тож треба було шукати інших «споживачів». У так званому координаційному штабі сказали, що можуть привезти продукти у армійський клуб чи кудись  в Ічню… Ще краще, щоб взагалі не везли… Але новобиківські волонтерки бачили реальну  картину на власні очі. І  сказали жінки собі: у армійських штабах багато бардаку. Зібрані продукти і речі, що залишилися, відвезли у  Вороньківський будинок для одиноких людей похилого віку та інвалідів.

Цікаво, як приймуть в українській армії продуктові набори, що обіцяють прислати США? От якби вони доларів підкинули!... Ото була б допомога!.. А вареники в кишеню не заховаєш…

                      Григорій Загребля

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"