Вибори по-європейськи, але з українською начинкою

     Селян заганяють у партії, як колись заганяли в колгоспи

Кожен громадянин України має право «вільно обирати і бути обраним до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» (Конституція України, ст. 38). Одначе  виконати це конституційне право, виявляється,  не можна  без… якоїсь партії. Але ж в Конституції це не передбачено. Та є «оновлене» законодавство про місцеві вибори, ним і заганяють людей  у  партію, як колись заганяли селян  у колгоспи.

На щастя, суцільна колективізація – вже історія, але прийшла нова – партійна.   Хоча навіть у комуністичному СРСР обирали в депутати і безпартійних, й не партія висувала їх кандидатами, а трудові колективи.

Можна сказати, що то була ідеологічна гра в народовладдя. А тепер в що граємося? В партії?.. Їх наплодилося вже більше двох сотень. Серед них кандидат у депутати повинен вибрати одну, потім поклонитися її лідерам, щоб надали йому право  скористатися  конституційним правом. А ті лідери можуть висунути, а можуть і не висунути ініціативного громадянина кандидатом у депутати.

 От і виходить, що органи самоврядування в селах і районах  формують не  трудові колективи, що дають людям роботу і поповнюють бюджет, не місцева інтелігенція, не територіальні громади, а фейкові столичні партії одноразового використання. Всі бачать згубні результати від такого самоврядування, у Києві затіяли його реформування. Але що зміниться, якщо й далі формування депутатського корпусу триматимуть у своїх руках безвідповідальні корупційні партії?  

Засідаючи у обласній раді, я надивився на депутатів-партійців. І висновок зробив відповідний: конструктивна робота видна здебільшого  тих  депутатів, що за основною діяльністю займаються виробництвом або працюють у соціальній  сфері. І наша аграрна комісія працює найбільш продуктивно, бо в неї увійшли організатори і працівники сільськогосподарського виробництва. Того виробництва, що визнано локомотивом української економіки. Всі інші виробництва валиться, а село тримається і навіть розвивається. Стогне, бурчить від труднощів, але тягне свого плуга.

У Бобровицькому районі таким головним локомотивом є товариство «Земля і воля», де я працюю першим заступником генерального директора. Зараз постійно знаходжусь у центрі «виробничого котла» - розставляю і тримаю на контролі більше як дві сотні збиральної, транспортної, землеобробної та іншої техніки. Однієї кукурудзи намолочуємо за день більше шести тисяч тонн. А ще – оранка, внесення добрив…

Одне слово, не до депутатства і нових виборів. Водночас й забути бодай на  один день про виконання громадських обов’язків не можу - школа нашого генерального директора Леоніда Григоровича Яковишина не дозволяє. Тож паралельно з роботою в полі та на виробничих дільницях займаюся й «дрібницями»: десь треба автобусну зупинку і дорогу відремонтувати, якійсь школі  з обладнанням і ремонтом допомогти, у когось із пайовиків виникли труднощі майнового чи юридичного характеру, в іншого – немає грошей на лікування. У кабінетах генерального директора Леоніда Яковишина і   виконавчого директора Валентини Чернякової двері не зачиняються від відвідин сільських голів, мене виборці перестрівають у селах на дорозі.

Якби скласти докупи все, що робить для району наше господарство, то з тим не зрівнявся б жоден чужий депутат-«благодійник».  Правда, ми не піаримо свою виробничу, депутатську і благодійну роботу так, як це роблять партійні «захисники селян».

       Коваль коня кує, а жаба й собі ногу дере

Звісно, система виборів на пропорційній (партійній) основі «списана» не зі стелі, вона існує у  цивілізованих країнах світу. Але у їхніх парламентах присутні дві-три стабільні політичні сили, що й забезпечують ефективність та прогнозованість всієї політичної системи. Там партії йдуть у владу виконувати передвиборчі обіцянки з розвитку держави та суспільства, а не з єдиною метою – дорватися до владного корита, як це бачимо в Україні. Нічого не змінили й два Майдани гідності, бо підходи до формування народовладдя залишилися  комуністично-радянськими, побільшало тільки брехні, корупції  і політичного лементу.  Кажуть, це в стилі європейців. Насправді ж  відповідає народній приказці: «Коваль коня кує, а жаба й собі ногу дере».

До дня голосування 25 жовтня виборче законодавство ніхто не стане змінювати. Тобто, як казав Леонід Кравчук, маємо те, що маємо. Але багато що можуть змінити виборці своїм виваженим голосуванням.  Й серед партійних висуванців є немало перспективних кандидатів у депутати, передусім ті, що знають і вміють, як заробляти гроші на рідній землі, як творити достаток для родини і всієї України. Придивіться до них, вони своїми руками і розумом сформували повагу до себе і до землі, на якій живуть. А без цієї поваги – ніякі лозунги і обіцянки не допоможуть щось змінити на краще в Україні.

Як на  минулих виборах, так і перед майбутніми,  довелося й мені вибирати партію, щоб дала «перепустку» на участь у виборчій компанії обласної ради.  На цей раз  зупинився на партії, що заснована  давно, не була провладною, не перефарбовувалась  в інші партійні кольори. Це – Аграрна партія України.

Відразу скажу, що я не стану її активним діячем, та вже зараз відчуваю, що братиму її можливості в союзники при виконанні депутатських обов’язків. І якщо  Україна таки взяла курс на створення європейської політичної системи, то, звісно, і нам, аграрникам, ніяк не обійтися без своєї стабільної партії. Чи є підстави вважати її такою? Найважливіша підстава та, що вона об’єднує успішних сільгоспвиробників, представників невеликого аграрного бізнесу, рядових хліборобів, «низову» інтелігенцію, є в ній і молоді, «незаяложені»  політики. І наміри Аграрної партії не лозунгові.  Вона  вже для багатьох стала політичним партнером у заснуванні та розвитку хліборобської  справи,  створенні нових робочих місць, захисту бізнесу від рекетирів та державної корумпованої бюрократії.  Подає руку  тим, хто опинився у відчаї. Недаремно ж і наш Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід Яковишин заявив, що Аграрна партія України є партійним союзником нашого трудового колективу. Такої  заяви стосовно якоїсь іншої партії він ніколи не виголошував. 

 

                                  Василь Нестерук 

перший заступник генерального директора «Земля і воля, депутат обласної ради, кандидат у депутати обласної ради від Аграрної партії України.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"