У вишиванках, з державною символікою і гостинно накритими столами святкувала Бобровиця свої іменини

Цьогорічне традиційне свято День міста співпало з 72-ю річницею  визволення району від нацистських окупантів. Самих визволителів залишилося в районі менше сотні, на площу прийшли шестеро. Вони й сиділи гурточком, при численних нагородах, з почуттям гордості за своє покоління, що врятувало від кровожерливого нацизму свою рідну землю і всю Європу.

Ще недавно ці ветерани й гадки не мали, що їхні поріділі  ряди учасників бойових дій поповнять  внуки і правники. І що в один день вони разом одержуватимуть бойові нагороди: сивочолі – за бої в 40-х, молоді – за сьогоденну мужність на сході держави.

«Світ перевернувся, - кажуть ветерани-фронтовики. – Гинуть наші хлопці від рук тих, з батьками і дідами яких ми пліч-о-пліч воювали проти німецьких загарбників».

За два дні до святкових дійств у район надійшла десята трагічна звістка про вбитого земляка. Виконувач обов’язки голови райдержадміністрації Володимир Ляховенко говорив, що думали навіть відмінити святкові заходи. Але ж вони передбачали й вшанування пам’яті загиблих у тій і цій війнах, сказати сердечні слова вдячності живим героям.

Передбачало святкування й патріотичне виховання молоді та й старших поколінь, любові до всього українського. Скажімо, такого розмаїття вишиванок, що  було  на цьогорічному святі,  ніколи не бачили. А бабусі-співуні продемонстрували й старовинні національні костюми. Причому, не тепер пошиті, а колись – при живих  пращурах.

Святкували День міста і річницю визволення району за участі всіх територіальних громад і більшості трудових колективів райцентру. Крізь трибуну організаторів свята і почесних гостей проходила колона  менш чисельна, ніж було за кращих часів, і оформлені гірше окремі колективи, але, відчувалося, що дух патріотизму і прагнення до волі, був вищим, передусім у юних  бобровичан.

А які талановиті люди заселяють древній наш район! Колективні й одиничні виставки народних умільців – юних і найстарших – можна назвати  своєрідним фестивалем таланту й краси. Працювало й журі, визначало кращі творіння, але не було гірших робіт.

Практично кожна сільська громада привезла на свято боже творіння руками сільських жіночок і юних нащадків. Таке  прекрасне диво можна побачити в такому масштабі лише на  загальнонародному районному святі.

Так, тяжкі  зараз часи для нашої держави, одначе  її роботящий люд не старцює по світу, як державні керманичі, а трудиться на рідній землі, і он який достаток показує на святкових столах. То не євро-продукти, а наші, з українських сіл. І жартувати не перестали селяни, а на свято чи з «іншого приводу» - з  домашньою випивкою та смачною закускою. Потім   і пісню затягнути неабиякі мастаки.   

Ще одна позитивна риса українського характеру була продемонстрована того дня: товариство «Земля і воля» і товариство «Козацьке»  запропонували землякам цукор, борошно, крупи за «святковими» цінами, в рази нижчими, ніж спекулятивні. Такі покупки добавили святковості багатьом людям, адже зазвичай вони бачать постійне зростання цін на  продукти та все інше.

Характерне  цьогорічне свято й тим, що, незважаючи на чергову передвиборчу кампанію, на центральному майдані міста не було  партійно-агітаційної атрибутики. Мабуть, це треба записати окремою стрічкою в історію Бобровиці. Організатори проведення  особливого заходу таки не піддалися тиску і умовлянню місцевих політиків, не стали замилювати очі учасникам святкування остогидлою всім виборчо-брехливою риторикою. Того дня в центрі Бобровиці було на що подивитися й без політичної агітації, було що почути - на радість кожному.

 

                                                                                                     Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"