У ТОВ «Земля і воля» своя війна – за врожай і людей

Таких високих темпів  осіннього комплексу робіт на полях ще не знало навіть ТОВ «Земля і воля», що завжди показувало приклад високої організації праці. Генеральний директор господарства, Герой України Леонід Яковишин не приховує  задоволення від результатів щоденної роботи великого колективу. Вони були високі і в минулі роки, але щоб за день намолочувати більше шести тисяч тонн зерна – такого ще не було! Правда, й цьогорічна урожайність кукурудзи – також  не кожного року  буває. Але остаточний результат визначає народна мудрість: не той хліб, що в полі, а той, що в коморі. Вона й диктує оті високі темпи, за якими з раннього ранку й допізна слідкує права рука керівника великого господарства Валентина Чернякова.

- Я теж до півночі працюю на ваговій, але наступного дня мене замінює напарниця, - розповідає Світлана Притика. – А Валентина Онисимівна щоденно о шостій ранку починає свій робочий день з вагової, а об одинадцятій - дванадцятій ночі тут його й завершує. Дивуюся, коли вона відпочиває?!

У такому ж режимі працюють в період збирання врожаю й інші головні помічники генерального директора: перший заступник Василь Нестерук, заступник з механізації Микола Ковчежнюк, заступник з автотранспорту Мирон Кізяк, головний агроном Олексій Дзигун, що теж на ваговій підводять підсумки свого трудового  дня, де вимальовуються результати роботи очолюваних ними служб. А детальний аналіз – о 7-й ранку на півгодинному наряді за участю  всіх керівників підрозділів. Схема організації і контролю проведення осіннього комплексу давно відпрацьована, лише постійно вдосконалюється з вимогами часу і викликами погоди. У цьому році на неї «накладені» ще й виклики воюючого суспільства. Останні й спонукали господарство ще більше мобілізуватися на свою битву – за врожай. Бо невідомо, що завтра буде?

 - З одним не можемо справитися  - з примхами погоди, - пояснив перший заступник генерального директора Василь Нестерук, що відповідає за головну галузь господарства – рослинництво. – Треба вже сіяти озимину, а дощу немає. Мабуть, доведеться розраховувати на ярі зернові. До речі, в цьому році вони порадували нас теж, як і кукурудза.

Ходом інших польових робіт Василь Сергійович задоволений. На збиранні кукурудзи взяті рекордні темпи з першого дня – без ніякої розкачки намолотили чотири тисячі тонн зерна. Потім «взяли» планку в п’ять тисяч, тапер – за шість «перестрибнули». Як і в минулі роки йде на рекорд комбайнер Віктор Пінчук. На початок тижня на його рахунку було вже  більше чотирьох тисяч тонн вивантаженого з бункера комбайна янтарного зерна.

Вслід за комбайнами, яких працює на полях 25, пускають  трактори з подрібнювачами решток стебел, дисковими агрегатами і плугами. За день збирають кукурудзу на 600 гектарах (буває, й більше), переорюють не менше як 500 гектарів.

Товариство «Земля і воля» єдине в області господарство, яке повністю забезпечує себе насінням американських гідридів кукурудзи, що дає велику економію коштів. Зараз проводиться збирання качанів на насіннєвих ділянках. На спеціальних комбайнах працюють Юрій Лопотуха і Володимир Бігун. Відповідає за цю ділянку осіннього комплексу агроном Володимир Тарасенко.

Качани відвозять на власний насіннєвий завод. В цьому році  спорудили сучасний цех для калібрування зерна. Розумні машини сортирують його на п’ять фракцій, три з яких відбирають для насіння. Уважно слідкує за роботою агрегатів інженер Володимир Пилипчук , робітник Сергій Кравченко.

Ну а товарна кукурудза надходить на сучасний елеваторний комплекс, де задіяні  три основні сушарки американського виробництва і дві – допоміжні з Німеччини. На останні доставляють зерно з підвищеною вологістю. В цілому через вагову проїжджають в межах 250 великовантажних автомашин і тракторів з причепами. Інший транспорт перевозить досушене зерно у автоматизовані силоси  на п’ять тисяч тонн кожний. Загальна їхня ємність сягає до 300 тисяч тонн. Знову ж, такий елеваторний комплекс – єдиний в області.

Великий обсяг робіт на осінніх жнивах  (є ще й збирання сої і  овочів, підготовка до внесення добрив та інше) забезпечують сотні працівників. Для них організоване підвезення до робочих місць, гаряче кількаразове  харчування. В господарстві працює 16 їдалень (на кожному відділку), на поля доставляють обіди  і вечерю 17 спеціальних автомашин. Та чи не найголовнішим в організації роботи є те, що працівники вчасно одержують належну зарплату і винагороди за підсумками року, користуються соціальними пільгами, мають для домашніх господарств тонни зерна за цінами собівартості його виробництва. Тому й тримається купи більш як тисячний колектив, основу якого складають ветерани господарства, в останні роки багато молоді приходить. Адже кожного року ТОВ «Земля і воля» створює нові робочі місця, навіть у сьогоднішній нелегкий час для суспільства, коли економіка валиться і війна не припиняється на сході держави. У «Землі і волі» своя війна – за врожай та забезпечене життя людей, і щоб було чим бюджет наповнювати, воїнам допомагати, внески на армію платити.

                                                    Григорій Загребля   

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"