У селі залишилось 14 мешканців, а на зустріч з колишнім головою колгоспу прийшло людей вп’ятеро більше

Софіївський сільський голова Микола Бузина  особисто запрошував  жителів Вишневого, що входить до очолюваної ним сільради, прийти на захід, який  організовувала Носівська районна організація ветеранів. Розповідав, що й концерт  ансамблю «Горлиця» привезуть, і скарги на районні служби занотують…

Молодий голова має авторитет в земляків, але своє запрошення «підсилив» ще одним аргументом: у село приїде колишній голова колгоспу Іван Васильович Чорнозуб. Це й виявилося головною причиною того, що на захід районної організації   прийшли не тільки 12 з 14 наявних мешканців, а й з’їхались звідусіль представники трьох поколінь. І всі потім заявляли, що йдуть в центр села на зустріч з Чорнозубом.

- Коли голова нашої ветеранської організації Олександра Олександрівна запропонувала мені, голові міської організації ветеранів, поїхати з групою у віддалене Вишневе, я водночас зрадів і збентежився, - розповів Іван Васильович. – Я там головував з 1981-го по 1992 роки. Давненько то було. «Чи пам’ятають  мене?» - стукало в голові.   «Може, хтось затаїв якесь зло?..», - ще більше непокоїло. Але даремно переживав. Уже від перших обіймів сльозами радості вмилися і я, і колишні мої колгоспниці, яких я називаю однополчанами.

У Вишневому була бригада колгоспу «Рассвет» з тваринницькою фермою і двома рільничими ланками. На зустріч прийшли три колишні завзяті сапувальниці, але тепер уже  старенькі,  а дві не могли прийти через стан здоров’я.  Замість себе вони  відрядили до Чорнозуба своїх дітей та внуків. Навіть ті, що і у вічі не бачили «легенду» їхнього села, підходили і обнімали  Василя Івановича.

На тій зустрічі був і колишній власний кореспондент обласної газети «Деснянська правда» Микола Кохан. Він в грудні 1991 року разом з Миколою Будлянським підготували до друку газетний розворот про досягнення колгоспу «Рассвет». А писати було про що: подвоїлось і розширилось виробництво, в касі з’явилися стабільні карбованці, понабудовували виробничих і соціальних приміщень, колгоспники відчули справді людське ставлення до них від голови правління і його помічників.

- Авторитет Чорнозуба у всіх трьох бригадних селах був очевидний, - згадував Микола Петрович. – У районі тоді деякі колгоспи ще більше славилися своїми виробничими показниками, ніж «Рассвет», але щоб колгоспники так щиро поважали і любили свого голову – це тільки в хазяйстві Чорнозуба. І недавно побачив , якою легендою для Вишневого став Василь Іванович,  порадів за  прекрасного керівника, заодно і за людей з високими моральними генами.

Сам Василь Іванович признався, що давно так не розчулювався, як на тій зустрічі. Радів зі сльозами на очах, бо люди його не забули, навіть представники вже третього покоління. Та найбільше  душевного тепла викликало те, що колишні його колгоспники не розгубили у суспільних «водокрутах»  почуття любові до рідного села і щирої гостинності. Це і дітям та внукам своїм передали.

Після офіційного заходу районної ради ветеранів  і обіймів з Чорнозубом, як і годиться, накрили стіл. Приїжджі  з району розповідали, що вони  побували в гостях ніби  в якоїсь однієї родини.  Пригощав і наливав кожен своїм, але і під  час застілля головною фігурою був колишній голова. Він же й до спогадів  спонукав.

Показав газету 23-річної давності з фото трудівників села. Першою підхопилася Валентина Якубчак:

- Ой, та тут же моя мама, яка ще молода! – ближче підсіла до Василя Івановича, - І батько на цій фотокарточці… От би їм показати…

Немає їх уже в живих. Дочка після школи виїхала була в Київ, непогано влаштувалася, а коли батьки заслабли, повернулася в рідне село, доглянула рідних і похоронила. У столицю вже не повернулася.

А з яким сміхом згадували, як голова колгоспу привчав чоловіків-механізаторів до колгоспної лазні. В диковинкою тоді була в селі така побутова розкіш, милися здебільшого у ночвах і ставках. Чорнозуб дав команду будівельникам спорудити лазню, але в перший день її відкриття виявив бажання помитися лише один чоловік. Тоді голова сам роздягнувся і повів за собою багатьох чоловіків. Потім жінки дякували Василю Івановичу, що «окультурив» їхніх чоловіків, навіть у жнива поверталися додому вимитими. І жінкам менше клопоту.

А Чорнозуб сидів за столом і гадав: чи згадають, як він на буряках одного разу театралізовану сценку зіграв і зняв серйозну напругу? Навіть у  районі довідались.  Згадали й на зустрічі.

Було то на другий рік головування. Через недогляд агрономії одна бурякова площа заросла бур’янами і значно затрудняла та уповільнювала темпи проривки рослин, а оплата однакова - як на чистіших рядках, так і на забур’янених. На другий чи третій день такого сапування жінки застрайкували. До них поїхав голова і на власні очі та вуха переконався, що «дівчата налаштовані серйозно». Тоді він піднявся на пагорбок, розкинув широко свої руки  і звернувся до жінок словами Шевченка: «О сестри, сестри горе вам, мої голубки молоді! Ви в наймах виросли колгоспних, у наймах коси ваші побіліють, у наймах, сестри, й помрете.  Тож скажіть мені, мої страждальниці, що ви хочете зараз?

Спочатку жінки розреготалися, де й поділася їхня злість, але швидко  пригадали і причину протесту.

- Хоч 5 копійок добавте до оплату за сотку, - сказала за всіх ланкова.

- Добавляю по 25 копійок, і по руках, - уже до неба підняв руки Чорнозуб. А про себе подумав, що треба «попрацювати» з економістом, щоб відмовився від шаблонних розцінок в оплаті праці.

Василь Іванович прийшов у колгосп з посади головного ветеринарного лікаря району, перший секретар райкому Віра Сотниченко умовила на один рік.  Погодився, хоча перед цим шість разів відмовлявся від пропозицій стосовно  інших колгоспів. У «Рассвете» теж не все благополучно - голови мінялися ледь не кожного року, лише Іван Муха протримався три роки. Був і рекордсмен – 7 місяців головував, а потім сп’яну таке вткнув, що «прославився» на весь район. Одне слово, якийсь «проклятий»  колгосп,  а Чорнозубу він сподобався найбільше  з усіх раніше пропонованих. Він тут бував і помітив у людей особливу хазяйновиту «жилку», передусім у Вишневому: у кожному дворі тримали багато домашньої худоби і птиці. Один з попередників Чорнозуба  це по-своєму розцінив: виніс тваринницьку ферму кілометрів за три від села, мовляв, щоб не крали фураж. Але крім додаткових господарських затрат і незручностей для тваринників, більше нічого не добився. Виправляти  «безглуздість» довелося Василю Івановичу. А створену у Вишневому вівчарню «контролери» з Чернігівського обкому партії  назвали «школою передового досвіду» для всієї області.

Тобто, не розікрали її, а зробили зразково. У Чорнозуба був свій метод боротьби з крадіжками – не стільки покараннями, як вихованням. Особливо ефективно діяв на крадіїв народний гумор голови колгоспу. Він лунав і на зустрічі.

- З собою прихватив і кілька фотокарток, де я з кращими колгоспниками в 1991 році, - із сумом у очах розповідає Василь Іванович. – Багатьох уже немає в живих, але бачили б, як дякували їхні спадкоємці, коли дарував їм ці простенькі реліквії!.. Як мало треба нашим людям!.. А які вони вдячні за оте «мало»?..

Чоловік уже не міг стримати сліз від душевних спогадів. Признався, що як дитя розревівся, коли Олександра Горова підвела до нього велике своє сімейство, щоб разом подякувати йому за увагу до  батьків, на жаль, уже покійних – Василя Степановича і Ганну Олександрівну, що працювали в колгоспі на різних роботах.

Розчулив колишнього голову і Микола Яценко душевними  подяками за науку, тепер він успішний фермер.

За 10 років головування Чорнозуб не встиг побудувати в селах Софіївці, Ганнівці і Вишневому «комуністичний рай», та й зобов’язання такого не брав. Але він  власним прикладом показав, що не вмерло ще в українському суспільстві чи не найголовніше – людяність, і що вона має найвищу ціну, незалежно від пройденого часу і зміни державної валюти. Це підтвердила і бабуся Марія: «Якби сказали, що в село приїжджає президент чи Алла Пугачова, я б не стала викликати з Києва дітей і внуків, а на зустріч з Чорнозубом викликала». Що ще можна добавити?..

                                                                Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"