У Прилуках на ярмарку...

Череда нескінченних вересневих злив на минулих вихідних раптово припинилася: у Прилуках жартують, що погоду «замовив» Воздвиженський ярмарок, який проходив у місті тими днями. Ще напередодні найбільше боялися, щоб дощ не зіпсував дійства, до якого Прилуки готувалися не один тиждень, тому погожому суботньому ранку раділи всі: і організатори, й учасники, і гості. На шести міських вулицях та трьох площах було ніде яблуку впасти: там торгували й дегустували, прицінювалися й приміряли обновки, співали та роздивлялися виставки... 

 

Трохи історії

Ярмаркові традиції Прилук сягають далеко в глибину віків. Перша згадка про прилуцький ярмарок датується 1656 роком. Відомо також, що  в 1888 році на Ярмарковій площі міста відбувалося п’ять ярмарків, які охоплювали всі пори року: Василівський проходив з 29 грудня по 2 січня; Вербний – на Вербній неділі; Іванівській тривав з 22 по 26 червня; Здвиженський – з 10 по 16 вересня; Дмитрівський – з 24 по 28 жовтня. Продавали та купували на них худобу, шкури, мед і віск, папір, фарби, сукно, шовк, конопляну олію та ще багато різноманітного краму.

На початку ХХ століття ярмарки перестали існувати, та через сто років знову відродилися: восени 2001-го у Прилуках вперше пройшов Здвиженський ярмарок, який відтоді почав проводитися щороку. Тепер він зветься Воздвиженським, по назві православного свята Воздвиження Чесного Хреста Господнього (27 вересня), оскільки відбувається у найближчі до нього вихідні дні. В 2008 році за підтримки мецената Юрія Коптєва Воздвиженський ярмарок сягнув міжнародного масштабу: в його заходах взяли участь гості не тільки з Росії та Білорусі, а й з Вірменії і Польщі, у рамках ярмарку було проведено інвестиційний форум за участю вітчизняних та закордонних інвесторів.

 

Миргородські гроші

Цьогорічний Воздвиженський ярмарок був як завжди багатолюдним та багатим на товари, розваги й цікавинки. На ньому навіть ...виготовляли гроші! Миргородські козаки з історичного клубу «Апостол» приїхали до ярмаркивих Прилук спеціально, щоб карбувати монети. «Ми відтворили історичну методику, за якою робили монети в середньовіччі», - розповідає козак Іван Бережний, демонстративно вдаряючи з усього розмаху кувалдою по алюмінієвій заготовці. Один потужний удар – і сувенірні гроші готові. Іван показує ще теплу монету із зображенням двох голубів. За бажанням можна замовити й інші зображення, на вибір: наприклад, логотип ярмарку чи побажання здоров’я та злагоди – адже такі монети головним чином подарункові. Роблять їх хлопці, крім алюмінію, з міді та латуні. Правлять за гріш від 20 до 35 гривень – в залежності від його розміру й металу.

Миргородці бувають зі своїм ремеслом у багатьох українських містах. Лише за минуле літо карбували монети на ярмарках у Дніпропетровську, Білій Церкві, Києві, Донецьку та на Національному Сорочинському ярмарку. Кажуть, хотіли б познайомитися з прилуцькими козаками, бо чули про Прилуцький козацький полк та козацький курінь ім. Івана Сірка.

 

Чий борщ смачніший?

Біля Театральної площі ярмаркового суботнього дня пахло борщем, його аромати перебивали навіть традиційний для таких заходів запах диму та шашликів. А гарні дівчата в національних костюмах припрошували скуштувати цієї української страви, приправленої на будь-який смак: сметаною, хріном, товченим часником... До борщу пропонували власноруч спечені пампушки, рум’яні грінки, бутерброди з салом. І борщ, звісно, готували власноруч. Переважно вдома, перед початком Воздвиженського ярмарку. Та працівники Прилуцької міської ради запевняють, що їхній борщ – щойно з вогню: «Ось бачите – піч, в ній ми й зварили борщ, його у нас найбільше, аж 20 літрів, щоб на всіх вистачило». А затим знімають рушник, яким обкутаний чималий горщик та насипають у пластикову мисочку ополоник запашного свіжого борщу. У горщику залишається з літр гарячої страви, а ярмарок ще тільки-но починається. Це свято борщу, а точніше, «Борщ-їв» (саме так звався цей святковий конкурс), у Прилуках відбувається вперше, та, схоже, одразу ж припало до смаку ярмаркувальникам: вже через годину після початку ярмарку горщики всіх господинь спорожніли. А біля кожного столика запевняли, що саме їхній борщ – найсмачніший. «Бо зварений з душею», - переконує студентка гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Франка Ірина Буряк; «Бо додає сили, адже в ньому м’ясо, квасоля, часник» - розповідає її однокурсниця Галина Балицька; «Бо має аж десять інгридієнтів, і всі – з нашої прилуцької землі», - кажуть студентки агроколеджу.

Людмила СМИК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"