У Бобровиці приміщення «Фори» спричинило відключення водопостачання багатьом жителям

 

Передусім занепокоїлися бобровичани, що живуть у багатоповерхових будинках по вулиці Чернігівська. У їхніх квартирах є лише одна можливість одержати воду – з міського водогону. Бо не тільки в приміщенні, а й під будинками немає іншого джерела води, навіть поганенького колодязя не знайдете за кілька кілометрів, не говорячи вже про якусь примітивну ручну водокачку. Тож у людей природно виникло елементарне риторичне запитання: «Чому ми повинні терпіти такі нелюдські незручності через «Фору»?

Чому саме через неї? Підвал приміщення, в якому торгує цей супермаркет, залило водою з невідомих джерел. Комунальники цілий день шукали ці потоки під фундаментом приміщення, оскільки водопровід, по якому подається вода у «Фору», не був пошкоджений. Насилу знайшли першу запідозрену яму, зверху заасфальтовану, а всередині забиту будівельним непотребом. Коли добралися до дна цієї ями, там знайшли іржавий кран іншого давнього водопроводу, відкритий на подачу води.

Раніше це приміщення належало ресторану райспоживспілки, його віддали чужій організації, щоб відремонтувала для роботи сучасного торгівельного закладу. І його відремонтували, що з лицевого боку – справді сучасний заклад, а з тильного – захаращені стіни, ще й з «екологічною бомбою» сповільненої дії. Ту «бомбу» будівельники не стали ліквідовувати, а просто засипали непотребом, навіть полінилися перекрити чи й заглушити кран шматка старого водопроводу. І з боку місцевої влади, виявляється, не було кому проконтролювати, як те приміщення ремонтується, в якому стані воно здається для експлуатації. Очевидно, цим не поцікавилося й керівництво ТОВ «Фора» (керівник Олег Струков), зареєстроване у Вишневому під Києвом, яке взяло в оренду так похабно підготовлене для роботи приміщення.

Вина через недогляд і халатність під час ремонтних робіт очевидна, й не лише стосовно згаданої ями з іржавим краном. Вилізли на поверхню й інші недоробки, але винних немає. Їх ніхто й не шукає, щоб хоча б присоромити, розповісти бобровичанам, як дбали про їхні головні побутові зручності дев’ять років тому, і як зараз дбають, як прагнуть подати воду туди, де найбільше її потребують.

Виникають і побічні, але теж важливі запитання. Хто і як розпорядився приміщенням колишнього ресторану без відома пайовиків споживспілки? Чому зараз його здає в оренду якась чужа організація, а не громада? До речі, в Бобровиці немає свого належного ресторана, люди їздять відзначати пам’ятні події в Козелець…

Хоча, про що веду мову, про яку там хазяйновитість, тим більше – толерантність? Коли один з представників комунгоспу на риторичне запитання від жителів багатоповерхівок, чому вони терплять незручності через «Фору», похабно заявив, що якщо хтось незадоволений такою ситуацією з водою, то нехай прийде й покопається в цій ямі. Але не пояснив, навіщо тоді він прийшов на роботу в комунгосп, якщо його роботу повинен виконувати хтось з вулиці? Не дуже й дивно, що й один з представників Бобровицької міськради теж не сприймає законні вимоги жителів багатоповерхівок щодо забезпечення їх водою. Мовляв, комунгосп старається… Але чомусь не згадує вголос, чому він не постарався кілька років тому й не поцікавився безпекою приміщення, яке тоді ремонтували? Адже він був при відповідній посаді, як і тепер.

А комунальники справді старалися – особисто бачив, як Олег Павленко у холоді й мокроті вичищав яму, добирався до закиданого непотребом відкритого крану. Активно допомагав йому Анатолій Журибіда, на підхваті були інші комунальники, адже робота велася вручну, застосувати якусь копальну техніку неможливо через близькість фундаменту й стін приміщення. Від гарячої кави з рук вдячних працівників «Фори» чоловіки б не відмовилися. Але дива не відбулося. Тож не зайвим був би й гарячий чай, організований комунгоспом чи самою міськрадою. Може, і робота швидше б посувалася при кращій і турботливій організації? І риторичні питання б не з’являлись в людей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На жаль, представник комунгоспу і чиновник міськради задовольняються тим, що «комунальники стараються». А наскільки легше стало від цього старання жителям багатоповерхівок?

Недавно в одному з цих будинків забилася каналізація. Мешканці скинулися по сотні гривень, найняли фахівців, дехто сам закачав рукава, й швидко усунули неполадку, не перекриваючи подачу води. Правда, зателефонували один одному, щоб певний час не користувалися каналізацією. Звісно, ситуації у «Форі» й будинку різні, але різні й організації для усунення неполадок. І з вулиці нікого не закликали робити те, що самі повинні зробити без владного контролю й комунальної організації праці.

Не так давно комунгосп очолив новий корівник, він зв’язався й з керівництвом «Фори», попередив, що виставлять їм рахунки за відкачування води з підвалу та за інші комунальні послуги. Натомість один з його фахівців розвиває право, на основі якого ще комунгоспу, може, доведеться платити за затоплення підвалу орендованого «Форою» приміщення. Хоча рвонуло не на тому водопроводі, яким комунгосп подає воду в супермаркет. Затопило його з тих небезпечних місць, які повинні були ізолювати ремонтники приміщення.

Часом, чи не з колишньої практики виникає такий «патріотизм» до рідного підприємства? Ще свіжа пам'ять, як безжально віддали асенізаційну бочку за сотню тисяч гривень «благодійній» жижевозці, як мільйонами розкидалися на вирощування бур’яну на очисних спорудах, на інші «відкатні» проекти бюджетного фінансування.. А довести вину ремонтника і орендаря приміщення чи то знань, чи духу, чи й бажання не вистачає? І називати винних своїх – не в тренді? Адже розплачуються за безвідповідальну недолугу діяльність не вони, а простолюд. Ще й рота йому намагаються закрити ці челядні стрибайчики. Оскільки вони ого-го-го хто… Ще не приступали до роботи, а вже знають, скільки днів не буде води. Хай народ позлиться, адже стріли пускатимуть не на них – дуже розумних, а неодмінно на місцеву владу. Дивись, ще й підзароблять у опозиційних «благодійників». І їм байдуже, що давно існує народна мудрість: «Особливо нестерпні дурні, які мають деякий зачаток розуму».

 

Григорій ОСОВСЬКИЙ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"