Центр окультурили, криницю освятили, з наслідками вандалізму впоралися

Про великі хащі в центрі села Осовець (Щаснівська сільрада) місцеві жителі вже й згадувати не хочуть. Тепер на цьому місці, де до початку 60-х років минулого століття стояла церква, - куточок краси і духовності. Громада невеликого села, в якому проживають здебільшого пенсіонери і дачники, навела  лад, прикрасила територію квітниками, викопала криницю, встановила символ християнства – дубовий хрест, днями все те огородила гарним штахетником. На свято Першого Спаса (Маковія) тут відбулося освячення води в новій криниці. Літургію відправив і обряд освячення провів настоятель місцевого храму отець Петро(уродженець Осовця).

Зібралось багато людей, в тому числі гості з Щаснівки (великою колоною прийшли), Майнівки, Нової Басані та ряду інших сусідніх сіл.  

- Гордий за земляків, що показали приклад навіть більшим громадам, як можна власними руками, без ніякого додаткового фінансування, робити те, про що інші багато язиками плещуть,- сказав уродженець Осовця, а нині  житель Нової Басані, Іван Дудко. – Отой оазис євро порядку зробили місцеві пенсіонери, з пенсій і на матеріали жертвували.

Були в цій справі й особливі спонсори, але не кандидати в депутати чи вже обрані якісь депутати. Скажімо, хрест виготовив у Києві, привіз його в Осовець і встановив (все за власні кошти) земляк Вадим М’ягкий.  Спорудження криниці організував отець Петро, а щоб вона мала й гарний дах, постарався осовчанин  Володимир Пилипенко. Тобто, гуртом творили добро й красу. А вже як старалися жіночки-пенсіонерки над впорядкуванням і окрасою території!

За неповний місяць перед визначеною датою освячення нової криниці в селі трапився неприємний випадок: невідомі вандали вкрали металевий ланцюг-огорожу навколо пам’ятника невідомому солдату, що стоїть майже піввіку  за кілька метрів від криниці і хреста. Злодіїв, звісно, ніхто не знайшов, але слід дикої справи «затерли»: уродженець Осовця Григорій Лига привіз схожий ланцюг з Броварів, де земляк проживає і працює. Нову огорожу біля пам’ятника приварили за три дні до святкової церемонії в оновленому центрі села. 

Наступний об’єкт, за який громада Осовця планує взятися, - автобусна зупинка. Її необхідно перенести на протилежне узбіччя  автотраси, щоб пасажири мали змогу завчасно помічати автотранспорт. А ще – споруда зупинки повинна «вписатися» в євро куточок центру села. У виконанні цього завдання громада розраховує передусім на себе, але сподівається і на допомогу добрих людей. Такій громаді гріх не допомогти.

 

                                   Григорій Загребля

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"