marg43le="line-height: 20.8px;">Святкували … з гіркими сльозами на очах

         У Ярославці святкували День села на Покрову. І не випадково: цей день дорогий селянам й державним святом – захисника України. Адже в 2014 році, у першу хвилю мобілізації,  з їхнього села  13  молодих чоловіків пішло  захищати східні рубежі України. Того ж року тіла Юрія Коваля і Юрія Хуторного  побратими привезли в Ярославку для поховання в рідній землі.

         Саме з відвідування родин загиблих воїнів розпочала свій приїзд на святкування в Ярославку виконавчий директор товариства «Земля і воля» Валентина Чернякова. Крім щирих слів підтримки, вона вручила матерям загиблих героїв – Вірі Миколаївні та Ганні Олександрівні – й грошову допомогу по три тисячі гривен. До речі, генеральний директор господарства Леонід Яковишин своїм розпорядженням виділив таку підтримку на День захисника України всім  родинам загиблих воїнів з Бобровицького району – їх вісім. У кожній побували представники «Землі і волі».  

         У Ярославці, після зустрічі з рідними героїв,  Валентина Онисимівна віддала дань   пам’яті загиблим  воїнам  біля гранітної стели, встановленої в центрі села  з портретами й іменами двох Юріїв, поклала їм квіти.  Лише після виконання цієї святої місії, представник базового господарства завітала на іменини села.

         Святкові заходи проходили в сільському будинку культури.  Туди приїхав і голова Бобровицької райдержадміністрації Василь Кучерина.  Гостей з Бобровиці  зустрічали  з хлібом-сіллю й  місця для глядачів  відвели в першому ряді, слово  для привітання  надали.

         Представник господарства-орендаря землі Валентина Чернякова не обмежилася привітаннями, вона й прозвітувала коротко. Ні, не про нові виробничо-економічні досягнення,  хоч є й такі. Звіт був про інше: торік  господарство значно збільшило бюджетні відрахування, довівши їх до 69 мільйонів гривень, а до кінця 2017  року  ця сума майже подвоїться, бо й  оплата за оренду земельних паїв подвояться всім пайовикам-орендодавцям.  Додатково на шість  мільйонів гривень надана допомога дитячим садочкам, школам та іншим соціальним закладам.

         Такий коротенький звіт перед підшефною громадою викликає  риторичне запитання: чи всі орендарі земель можуть прозвітувати  такою соціальною відповідальністю перед громадами і державою в цілому? А це надто важливо в період децентралізації органів влади на місцях. Адже  люди повинні знали, на якій економічній базі їхня об’єднана громада  починає  господарювати самостійно. Та й на святі села такий звіт додає святковості та оптимізму.

         У Ярославці ж уміють організувати собі свято, причому виключно власними силами, без залучення дорогих артистів: є свій класний жіночий ансамбль, а місцева солістка Ангеліна Третякова «заткне за пояс» не одну столичну співачку.  У Ангеліни – голос природний, професійно поставлений, і манера виконання пісень, як у справжньої  артистки.

         На жаль, в День захисника України довелося їй виконувати й журливі твори, аж до трагічних: два односельці загинули, доля одного невідома, два бійці зараз на передовій.

         Одну з пісень Ангеліна співала тоді, коли на очах багатьох слухачів ще сльози не висохли, викликані душевним виконання поетичного твору Лілією Яковлевою про те, як мати вишила сорочку сину-солдату, чекала його, але до хати зайшов невідомий у камуфляжі з трагічною звісткою…

         Минуло 72 роки від  свята перемоги у найкривавішій війні,  яке вперше назвали зі сльозами на очах. Але то були сльози радості, бо війна закінчилась.  А тепер?.. Хлопці продовжують гинути в боях, коли війну ніхто офіційно не оголошував, хоч насправді вона триває, по суті,  стільки ж часу, як і ота, що закінчилась в 1945-му.   І похоронки продовжують надходити. На щастя, для Ярославки, та і всієї Бобровиччини, потік їх припинився. Тож і це можна назвати приводом для святкування. А що туга присутня,   й зі сльозами на очах, - так це  тягнеться аж з древньої історії українського суспільства. Помічене було в Ярославці  й інше древнє: «Прорвемося!» Це коли загальним  дружнім колом козацьку кашу їли з великого казана, й уже без туги та гірких сліз на очах.

         Вшанували в селі й персонально кожного учасника АТО, хто благополучно повернувся додому з тієї бійні, вручили їм пам’ятні подаруночки.

                                                                                    ***

         У Бобровиці День захисника України відзначили 13 жовтня звітним концертом кращих колективів художньої самодіяльності. Три з них –  відстоювали право називатися народним аматорським, один – підтверджував це право, одержане раніше. Оцінювало їхню майстерність журі з області.

         Були на святковому концерті голова Бобровицької райдержадміністрації Василь Кучерина і голова районної ради Тетяна Ковчежнюк –  кандидати на посаду голови Бобровицької об’єднаної територіальної громади. Святкове привітання чоловікам-захисникам  виголосила Тетяна Миколаївна.

        

                        Григорій Загребля

                           Фото автора

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"