Стіни, які дихають історією… або Як відомі випускники вітали свою альма-матер із 175-річчям


На живописній околиці міста Умань, що на Черкащині, поряд з відомим старовинним дендропарком «Софіївка» розташований один із найстаріших закладів вищої освіти України – Уманський національний університет садівництва. Заснований у 1844 році в Одесі як Головне училище садівництва, завданням якого було готувати висококваліфікованих садівників і досвідчених науковців у галузі садівництва. Нині це потужний навчально-науково-виробничий комплекс з широким спектром цікавих і популярних на ринку праці спеціальностей. За тривалий період свого історичного розвитку навчальний заклад неодноразово реорганізовувався. Нині йому надано статус національного. Заснований в давнину, цей ВНЗ розвивався не тільки в освітній сфері. Завданням його керівників було і є вберегти не тільки освітню репутацію, а й неоціненну історичну спадщину. І їм це неодмінно вдалося…

На поважний ювілей завітало чимало гостей

На 175-річчя до Уманського національного університету садівництва з’їхалися відомі випускники різних років, різних спеціальностей і з різних куточків України. Серед них Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід Яковишин та виконавчий директор господарства Валентина Чернякова, доктор економічних наук, професор НААН України Петро Саблук, директор Інституту картоплярства НААН Анатолій Бондарчук, директор ТОВ «Агрорось» Петро Євич, директор ПСП «Синюха» Ольга Голобородько і ще багато інших, кого університет повів стежкою, на якій колоситься наша українська нива. Для цих людей безмежна шана до рідної землі визначила не лише професію, але й долю.

Тепла зустріч із професором НААН України Петром Саблуком

Також привітати найавторитетніший серед сільськогосподарських закладів освіти університет, який пройшов складний, тернистий та багатий вагомими здобутками, славними традиціями шлях, прийшли народний депутат ІV-VІІІ скликань Микола Томенко, голова асоціації працівників аграрних навчальних закладів України «Украгроосвіта», екс-міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко, перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко, голова АПК Черкаської області Ігор Колодка та інші.

Леонід Яковишин з Миколою Томенком та Станіславом Ніколаєнком

Щоб зрозуміти, який на святі панував настрій, уявіть, що ви зустрічаєте друзів, яких не бачили багато років, але досі зберігаєте теплі спогади, маєте багато спільного для розмови і вам просто не терпиться дізнатися, хто чим зараз живе.

Саме такою – теплою, дружньою, майже родинною – була зустріч господарників. Самотнім не почувався ніхто. Гуртувалися і на офіційній частині, і пізніше, коли ходили в рідні аудиторії, на свої кафедри, фотографувалися, щоб зберегти щасливі миті. Особливо трепетно було, коли біля університету зібралися зо дві сотні студентів-першокурсників і тепло вітали гостей. Цей момент найбільше розчулив і Героя України Леоніда Яковишина, який першим звернувся до юного покоління.

 «Пригадалося, як і сам був студентом… І тільки через деякий час розумієш, що студентське життя – найяскравіший і незабутній час, – з відчутною ностальгією у голосі звернувся до хлопців і дівчат Леонід Григорович. – Університет – це стежка на все життя! Заздрю вам по-доброму. Бо ви тільки починаєте жити. Цінуйте кожну мить і вчіться! У цих стінах ви отримаєте необхідне джерело знань, навчитеся розуміти себе і свій внутрішній світ, відстоювати свою точку зору і принципові переконання. Це той початковий капітал, який покликаний стати вам надійною опорою в боротьбі з майбутніми життєвими негараздами і випробуваннями. Попереду багато нових і цікавих доріг, вибрати і пройти які потрібно вже самостійно. Кожна з цих стежок лише тоді приведе до успіху, коли ви дійсно захочете цього, досягнувши найвищого ступеня майстерності в тій справі, яка вам подобається. Я не буду бажати вам легкого життя без випробувань, просто тому, що такого не буває. Але нехай ваш перший крок буде вдалим, адже саме від нього залежить так багато! Добра, здоров’я і гарних вам успіхів!».


З одногрупником, а нині професором університету завжди є про що поговорити

Після душевного спілкування зі студентами-першокурсниками гості зібралися на науково-практичну конференцію «Уманський НУС: історія та сьогодення», яка проходила в аудиторії, аби кожен міг згадати ті роки, коли сиділи за цими ж партами…

До колег, випускників, партнерів по науково-практичній діяльності звернулася ректор Олена Непочатенко. Це перша і єдина жінка за всю історію серед 36 ректорів навчального закладу.

Під час виступу знаного випускника, Героя України Леоніда Яковишина

«За ці 175 років наш навчальний заклад зростив і виховав цілу плеяду успішних випускників, які знайшли своє покликання у професії, науці, громадській діяльності. Завдяки талантам педагогів, серед яких і науковці зі світовим ім’ям, студенти нашого навчального закладу завжди надихалися їхнім прикладом і прагнули перевершити своїх вчителів. Ми маємо чим пишатися: розпочавши діяльність як кращий навчальний заклад кінця ХІХ століття, ми так само високо тримаємо цей показник і нині. Як тоді, так і зараз наші випускники відносяться до професійної еліти України. Від заснування і донині знання, які допитливі та вимогливі студенти отримують у нашому закладі вищої освіти, – поза часом і конкуренцією. Цей тривалий і нелегкий шлях довжиною у 175 років став для нашого навчального закладу не випробуванням, а злітною смугою для нових звершень. І політ цей триває й надалі, адже зростають нові талановиті учні, натхненні досягненнями своїх попередників і окрилені власними мріями».

Напутнє слово для юного покоління

Про основні віхи історії творення навчального закладу, ще з 1844 року, розповів учасникам конференції перший проректор Іван Мостов’як. Модератор заходу, проректор з наукової та інноваційної діяльності Віктор Карпенко презентував присутнім нове видання книги «Уманському національному університету садівництва – 175», генеральним спонсором якої виступив Леонід Яковишин.

Перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко нагородив трудовий колектив Уманського НУС грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед українським народом», а голова АПК Ігор Колодка вручив почесні відзнаки «За заслуги перед Черкащиною» працівникам трудового колективу Уманського НУС.

Герой України Леонід Яковишин побажав усім міцного здоров’я та добра і закликав поважати та чесно берегти свою землю. Сюрприз від відомого випускника 1961 року став найнеочікуванішим для всіх присутніх. Леонід Григорович побіцяв перерахувати рідній альма-матер кошти у сумі п’ять мільйонів гривень на нове будівництво. І закликав інших заможних випускників допомагати університету, який свого часу направив їх всіх на правильний шлях. Хвилюючим моментом для відомого аграрія з Чернігівщини стала зустріч з одногрупником, а нині професором кафедри рослинництва Уманського університету садівництва, доктором сільськогосподарських наук Юрієм Терещенком. Згадували, як шістдесят років тому юні і щасливі гризли граніт науки у стінах вишу, плідно працювали на земельних ділянках і у теплицях під час практики, а потім увечері втомлені, але такі щасливі бігли на танці… Пригадалося, як бунтували у стінах вишу, коли з чимось категорично не погоджувалися, бо з юних років були неспокійними, енергійними і запальними… Як прагнули швидше закінчити інститут і податися у самостійне життя, як завжди поспішали вперед, підганяли час… Такі хвилюючі миті довжиною в… життя. А як же хочеться до їх повернутися, пригальмувати час…

Зустрічі у нашому житті бувають різні: випадкові і очікувані, щасливі й неприємні, радісні і сумні… А бувають зустрічі поколінь, коли хочеться без упину слухати мудрі слова тих, хто вже так багато побачив у житті… Святкування поважного ювілею минуло, але теплі спогади ще довго житимуть у серцях тих, хто приїхав до своєї альма-матер, аби ще раз опинитися у стінах, які дихають історією…

З найкращими побажаннями випускник 1961 року підписує свою книгу для ректора університету

Сніжана БОЖОК, фото Олексія Миколаєнка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"