marg43le="line-height: 20.8px;">      Рядові пенсіонери ініціативніші, ніж депутати

 

         На осушувальному каналі, що за селом Осовець, збереглась лише одна діюча шлюзна металева заслінка, і то завдяки старанням пенсіонера, талановитого художника Василя Степановича Горбика. Двадцять років тому, досягши пенсійного віку, він з Києва перебрався на постійне проживання  в рідне село Осовець Щаснівської сільради. З тих пір шефствує і над «нічиїм» шлюзом на  каналі, викопаному більш як півстоліття тому на замуленій  річці Недра.    Може б, забрали на металолом і ту заслінку, та Василь Степанович вчасно організував закріплення її в залізобетонних конструкціях, ще й висоту «підварили» додатковим металевим листом. Тож тепер цією удосконаленою конструкцією підтримується належний рівень води в каналі, отже й у криницях Осовця та Щаснівки.

         - Два роки тому недоброзичливці зірвали заслінку і випустили воду до критичного рівня, мабуть, хотіли виловити залишки риби, - подавлено, з гіркотою в голосі розповів добровільний  охоронець природних водних ресурсів. – Але найбільше вразило мене те, що  одинокі, старенькі мої  сусідки кинулися по селу  в пошуках води, бо з  їхніх криниць вона зникла. Знайшли в одного односельця домашню свердловину, з неї й наповняли привезену на возиках тару. Тоді й зібрав  кількох чоловіків, гуртом всю дамбу підремонтували. Тепер бачу, що потрібні для підсипки машин п’ять землі, й на під’їзді до шлюзу необхідно  підсипка. Може, обласний депутат Василь Сергійович допоможе?

         Наступного дня після цієї розмови, яка була переповідана Василю Нестеруку, землю на під’їзну дорогу завозили  «Камазами» товариства «Земля і воля». Водночас вимостили й те місце, кудою гонять домашніх корів на випас – раніше худоба  потопали тут у болотній багнюці.           

         Дивує інше: чому не піднімали ці питання раніше ні власники корів, ні сільські депутати, ні інші активісти  села? Чекали, поки занепокоїться пенсіонер-художник? До речі, й висипкою прогону для корів та шляху до шлюзу керували   рядові пенсіонери: Василь Горбик, Микола Московко і Григорій Лига. Вони визначилися й з підсипкою шлюзу: днями цю роботу розпочали.  Добровільний наглядовий за меліоративною спорудою Василь Степанович особисто керує – куди і скільки треба землі. З ним погоджуються організатор та  виконавець робіт  – перший заступник генерального директора ТОВ «Земля і воля», депутат обласної ради Василь Нестерук і заступник генерального директора у Щаснівському відділку Павло Хомік. Проводиться  по селу висипка й інших ґрунтових доріг та долин.

         До речі, депутат обласної ради Василь Нестерук  допоміг Осовцю й з будівництвом нової автобусної зупинки: без особливих «наворотів», але зі-смаком споруджена. Порядок в середині  і навколо підтримують теж звичайні  мешканці.

         Навпроти зупинки нещодавно встановили схематичну карту села, на якій позначені напрямки і назви вулиць, а також важливі  об’єкти: два кладовища, культові споруди, святі криниці та інше. Намалював карту художник Василь Горбик, а ідею подав і матеріалами допоміг Григорій Лига. Закопали стовп з картою  пенсіонери Іван Горбач, Павло М’ягкий і дачник Анатолій.

         Прикрашує центр Осовця упорядковане місце, де колись стояла церква. Там встановили дерев’яний хрест, трохи далі – викопали криницю. Цю роботу виконали і порядок там підтримують  прихожани на чолі з настоятелем  нового храму, уродженцем Осовця отцем Петром.     І споруджувалася церква на межі між Щаснівкою і Осовцем здебільшого за кошти місцевих селян і під керівництвом настоятеля. Велику допомогу надало ТОВ «Земля і воля»

          У всіх цих ініціативах і організаціях робіт якось не помітний слід місцевих сільських депутатів. Не називаю їх поіменно, але жодного немає серед вище названих рядових активістів-пенсіонерів. Не помічали  вони й отих куп гілля, що з ранньої весни лежать на узбіччі асфальтівки Бобровиця – Нова Басань і заважають косити бур’яни тракторною косаркою, яку постійно виділяє для цього ТОВ «Земля і воля». Лише після  того, як були зроблені ці знімки, заворушилися ті, хто покинув на узбіччі  купи, тепер уже сухого  гілля.

         Як бачите, в Осовці живе багато ініціативних і працьовитих людей, здебільшого пенсіонерів. Окремі дачники теж примикають до їхньої  команди. А от сільські депутати ну ніяк не вписуються в ініціативну громаду. Куди дивилися, що думали виборці, коли таких народних «слуг» обирали?.. І для чого?

          Таке питання можна поставити, напевно, і в інших населених пунктах, й не одержати на нього відповіді. Оскільки декомунізували і порозвалювали пам’ятники, перейменували назви населених пунктів і вулиць, а у відмові від формального  підходу до народовладдя, як то кажуть, і кіт не качався. А може, саме з цього потрібно й децентралізацію починати – з реформ у головах?

 

                                Григорій Загребля

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"