Прилуки змінилися за два дні

Ранок 25 жовтня в Прилуцькій міській лікарні почався з церковного дзвону: у церкві Божої Матері Цілительки Густинського Свято-Троїцького монастиря, збудованій на території лікарні, відзначали перше свято – її освячення. На цю подію зійшлися й мешканці прилеглого мікрорайону, і прилучани, котрі лікуються у ЦМЛ. Ще три роки тому, коли тільки-но починалося будівництво, всі причетні до нього говорили про важливість спорудити церкву саме на території лікарні, й у першу чергу – для її пацієнтів, адже їм дуже часто віра дарує надію та впевненість, заспокоює у складних ситуаціях та дає сили пережити їх. Тому й вирішили: церква стоятиме в тому місці! Не стали на заваді рішенню навіть складності рельєфу – горбиста місцевість, на якій доволі складно було зводити таку споруду.

«Це було дуже специфічне будівництво, - розповідають працівники ПП «Прилукиспецбуд», яке споруджувало церкву. – Багато з якими роботами довелося зіштовхнутися вперше – наприклад, при будівництві куполів, які робили на висоті 18-20 метрів. Є небагато спеціалістів, які фахово володіють навичками такої роботи. Тому запрошували консультантів із Західної України, котрим раніше доводилося будувати подібні церкви.

Отже, до спорудження церкви Божої Матері Цілительки долучилися представники кількох міст. Проект розробила чернігівська фірма «Дім», збудований храм коштом прилучанина Анатолія Мирошниченка, депутата Чернігівської облради, першого заступника голови Чернігівської обласної організації Партії регіонів.

Сьогодні нову прилуцьку церкву вінчають два куполи, які виблискують позолотою навіть вночі, адже біля храму встановлений нічний прожектор. Є й ліхтарі та лавочки, а довкола – затишний парк, який при будівництві старалися максимально не пошкодити, зрізали лише кілька старих та хворих дерев. За церквою ж збудували міні-котельню, аби храм мав автономне опалення.

Жителі Прилук відкривали памятники своїм дідам

Крім церкви, в Прилуках за два дні відкрили чотири пам’ятники – жертвам комуністичного режиму та тим, хто той устрій захищав на фронтах війни. Мова – про Героїв Радянського Союзу, життя яких були пов’язані з Прилуками. У місті й сьогодні живуть нащадки тих, хто постали у бронзі на Алеї Героїв у сквері Вічної Слави. Саме вони – Світлана Коробова -Півоварова, Марія Алгазіна, Олексій Платов – онуки й правнуки Героїв Радянського Союзу Олександра Коробова, Олександра Алгазіна та Олексія Панченка, разом з меценатами та представниками влади відкривали пам’ятники своїм дідам-прадідам. Виготовив бронзові погруддя скульптор В’ячеслав Дідківський за фінансування Анатолія Мирошниченка та депутата Київради Сергія Варнавського. Меценати обіцяють продовжити облаштування Алеї Героїв, яку згодом мають доповнити бюсти ще трьох прилучан – повних кавалерів Ордена Слави.

70-річчя визволення Прилуччини від фашистів, до якого були приурочені відкриття бронзових погрудь – це привід не тільки згадати полеглих героїв, а й нагода подбати про ветеранів, які сьогодні живуть поряд. На цьому наголоств губернатор Чернігівщини Володимир Хоменко, котрий того дня приїхав до Прилук для участі в урочистостях. Він повідомив, що цьогоріч в області проведені перерахунки пенсій по 346 тисячах пенсійних справ. Зокрема, підвищені доплати до пенсій більш ніж 56 тисячам осіб.

Пам’ять про безбожний режим

Пам’ятник Жертвам комуністичного режиму, встановлений за фінансування ВО «Свобода» біля собору Різдва Пресвятої Богородиці, являє собою чорний гранітний хрест із зображенням поминальної свічі на фоні загратованого кола по центру. Створив пам’ятний знак скульптор Микола Шуст, а його відкриття приурочили до 80-ї річниці Голодомору.

«Це – наша пам’ять про злочин, що відбувався в часи тоталітаризму, про десятки мільйонів жертв, які спричинив той безбожний режим, коли нищилося все українське – державність, духовність, культура», - зазначив священник собору Різдва Пресвятої Богородиці Віталій Юрочко, який і освятив пам’ятник.

А за сотню метрів від місця відкриття пам’ятного знаку, з тилу монумента Леніну, з десяток прилуцьких комуністів влаштували своєрідну акцію протесту, розгорнувши кілька плакатів з надписами на кшталт «Фашизм не пройде» та «Ні – політичним спекуляціям на історичному минулому». Постояли, доки тривала церемонія відкриття пам’ятного знаку Жертвам комуністичного режиму, а потім з миром порозходилися.

Та багато хто з прилучан побував на відкритті обох архітектурних новинок – Алеї Героїв та пам’ятника Жертвам комуністичного режиму.

«Не бачу жодних протиріч у встановленні цих пам’ятників у Прилуках, - ділиться враженнями жителька міста Світлана Коломієць. – По-моєму, добре, що Прилуки згадують свою історію. Ми не можемо заперечувати ні війну, ні репресії, ні голодомор чи інші явища, які свого часу не оминули й наше місто. Насправді важливе не замовчування чи ігнорування історичної спадщини, якою б вона не була, а наше ставлення до тих подій та висновки, які маємо з них зробити».

Людмила Смик

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"