marg43le="line-height: 20.8px;">          Поміщицьке село мріє про самоуправління

 

        Соколівська сільська рада об’єднує п’ять невеликих  сіл Бобровицького району, які землями межують з   Київською областю. До об’їзного  Броварського автошляху звідси – 50 кілометрів.

         Незважаючи на близьку відстань до столиці, і те,  що села газифіковані та потопають у зелені навколишніх лісів, демографічна ситуація тут непроста – загальна кількість корінних мешканців насилу дотягує до чотирьох сотень, з них ледь не половина пенсіонери. Але є й 17 дошкільнят, їх возять спеціальним автобусом у дитячий садок сусідніх Пісок. Чотири десятки учнів навчаються теж за межами своїх сіл.

         Одначе територію Сокалівської сільради не  назвеш  вимираючою – її все більше заселяють дачники з Києва. Складається враження, що  вона набуває первинного свого значення. Адже це урочище  на початку ХIХ століття  пан Ракович подарував  своєму внуку Андрію, який  у райському  куточку  природи  спорудив маєток унікальної архітектури, а навколишню територію перетворив у  зону відпочинку з відповідною обслугою.  Назвав нове поселення «Дєдово». Займалися в ньому й землеробством, але за межами маєтку.

         Сюди часто   з’їжджалася  дворянська  знать великої округи й земські та губернські чиновники.  Для   розваг запрошували  драматичних  артистів  та співаків, талановитих вихідців з простолюду. За переказами старожилів,  тут стартувала на велику сцену славетна Марія Заньковецька (Адасовська).

         Після більшовицької революції маєток націоналізували, і  в цьому мальовничому урочищі  тривалий час працювало племінне господарство свиней. Тоді й назву перейменували – на Соколівку,  Рокитнянської сільради.  Після реорганізації племгосподарства, Соколівка стала  бригадним селом колгоспу з центром у Мочалищі, а коли й колгосп «потух», бригаду приєднали до колгоспу «Україна» села Бірки.  А от центр сільської ради з Рокитного перенесли в Соколівку.

         Давно  немає й колгоспу «Україна», але залишилися земля, і немалої площі – більше семи тисяч гектарів. Проте не вся вона віддана селянам-пайовикам, немає і єдиного орендаря. Та сільрада, яку очолює протягом одинадцяти років Анатолій Павленко, зуміла організувати  збір місцевих податків за користування землею орендарями та власниками різних форм господарювання. І невелика за населенням громада  вважається мільйонеркою – власний збір становить 1 мільйон 200 тисяч гривень.

         - Торік навіть на ремонт дороги використали 400 тисяч гривень із свого бюджету, - розповідав сільський голова. – У цьому році плануємо відремонтувати ще 400 метрів асфальтівки. Думали полагодити п’ять кілометрів дороги до Бірок, але вона перебуває на балансі обласного автодору, тож ми не можемо вкладати в неї свої гроші, бо фінансові ревізори притягнуть нас до відповідальності за «нецільове використання  бюджетних грошей».

         Назвав Анатолій Пилипович низку й інших проблем, що гальмують ініціативи «знизу». У вирішенні їх певні сподівання покладає на децентралізацію органів влади.   Одначе з рішенням -  до якої об’єднаної громади притулитися - не поспішають.

         - Наші люди наслухалися лементу про цю реформу з телебачення і від окремих місцевих агітаторів, тому висловлюють думки стосовно й того, щоб запровадити своє самоуправління, - признався сільський голова. - Чую й інші думки.

         Недавно стало відомо, що в Чернігові підтримали ініціативу 19 громад про створення об’єднаної територіальної громади з центром у Бобровиці. Паралельно з цим, ініціативні групи Нової Басані, Нового  Бикова  і Веприка хочуть мати окрему від Бобровиці громаду, до складу якої запрошують і Соколівку та Вороньки. Там вагаються, а зокрема в Соколівці, серйозно прораховують і  отой самостійний варіант. Бо, як кажуть, до Бобровиці далекувато,  а в Новобасанській громаді не бачать перспективи розвитку.  

         - Ми  компенсуємо Пісківському дитсадку за те, що приютив  наших діток, - пояснив сільський голова Анатолій Павленко. – Оплачуємо перевізнику за автобус для пенсіонерів – двічі на місяць курсує до Бобровиці і назад. Порахували, що зможемо забезпечити зарплатою, робочим місцем і житлом сімейного лікаря, маємо змогу пролікувати у стаціонарній лікарні щонайменше трьох наших хворих в місяць. Знайдуться в нашому бюджеті гроші й на створення та роботу комунального підприємства. Бачимо реальні можливості й для збільшення бюджетних надходжень, отже й для розвитку сіл.

         Для підтвердження останнього, Анатолій Пилипович показав нову схему самої Соколівки з розширеними  межами. І пояснив, що в планах будівництво котеджного містечка для організованого відпочинку, адже Соколівка віднесена до зони зеленого туризму. Свого часу сільрада виділила землю для двох столичних  садових товариств, засновники одного з них виступили  інвесторами будівництва підвідного газопроводу, і по селу допомагали. Працюють і над питаннями  організації зеленого туризму.        

         Намічені й інші плани, зроблені розрахунки, та ще немає впевненості, що невеличка громада з п’яти сіл зможе стати самодостатньою, передусім фінансово. Бо дуже багато неясності  у цій реформі, багато кроків на її шляху не мають юридичного закріплення.

         Насторожують й гірки уроки вже створених об’єднаних громад. Скажімо, недавно довідалися, як вхопилася за серце голова Парафіївської об’єднаної громади, коли побачила рахунок   на мільйон гривень, пред’явлений їхній громаді за лікування людей  в чужих лікувальних закладах. Видно, там поспіхом створили об’єднану громаду і не зважили свої фінансові можливості, або й сподіваються, що стануть самостійниками в керуванні селами, розпорядженні їхніми ресурсами, а фінансові питання й далі вирішуватиме державний бюджет.

           У Соколівці не розраховують на державні подачки. Не вірять і в те, що їх ощасливить «столиця» новоствореної громади, ще й коли та  сама фінансово не самодостатня.

         Он і з Нової Басані зачастили були агітатори, але крім гарних обіцянок, не називають жодної конкретної перспективи з розвитку економіки майбутнього територіального утворення. У невеличкій Соколівці працюють над розширенням бази оподаткування шляхом створення нових робочих місць, ще і в таких галузях, які не завдадуть шкоди зеленій туристичній зоні. Та й порядок взагалі тут у пошані.

    Центр села – компактний, гарненький, навіть стародавні, ще панські, споруди не розвалені, в очікуванні на інвестора. Тут же височіє розлогий, двовіковий дуб, акуратно огороджений, з пам’ятною табличкою, на якій написано: «Треба вміти знати, що відбувається. Треба вміти пам’ятати, що було».

         А було під цим дубом страшне: в 1942 році  фашисти стратили тут  вісімнадцятирічну медсестру Софію Степаненко і двадцятирічну завідуючу дитячими яслами Анастасію Шапаренко, запідозрених у зв’язках з партизанами. Пам'ять про них, а також про всіх односельців, що загинули в роки тієї страшної війні, жива в Соколівській громаді, й ставлення до пам’ятних знаків та поховань, вдячне.

         Підсумовуючи, можна сказати, що Соколівська громада  і фінансово, і стосовно рівня моральності, наблизилась до статусу самоуправління, напевно, ближче, ніж багато тих великих громад, лідерам яких   децентралізація потрібна лише для гетьманських «папахи й булави» 

        

           Коментують фахівці

 

         - Невелика за населенням Соколівська сільська рада має краще фінансове самозабезпечення, ніж ряд більших сільрад, - пояснив начальник фінансового управління Бобровицької РДА Анатолій Велігорський. – Здебільшого це досягається за рахунок кращої організації збору податків. Витратна частина місцевого бюджету також грамотно планується, з конкретними обґрунтуваннями, де вимагає літера закону – вчасно проекти замовляються, скажімо, на ремонти доріг. Працюють і над планами розвитку. Може, хтось-би, будучи на місці Павленка, вже  у «космос» залетів би з прагненням до «самостійної влади», а Пилипович й далі все прораховує, зважує, помилки інших вивчає.

         - У Сновськомі районі (колишньому Щорському – Авт.) вирішили створити одну об’єднану громаду, - поділилася думками голова Бобровицької районної ради Тетяна Ковчежнюк. – Виходячи з найголовнішого аргументу – самодостатності – рішення правильне. Але навіть у цьому, не подрібненому районі на кілька громад, проблемою стане ліквідація старих органів місцевої влади, тих же райдержадміністрації і районної ради тощо – немає ні відповідного законодавства, ні потрібних практичних інструкцій. Або взяти оті перші рахунки, що виставляються «відколеним» від районних структур об’єднаним громадам за медичні та інші соціальні послуги. Вони ж то пишуться за принципом - хто як порахує.  На жаль, не ламають голови над цим й ті, хто галопом летить у відокремлену об’єднану громаду.  Виваженістю  на шляху реформи відзначається майбутня Бобровицька об’єднана громада, чого не скажу про Новобасанську. Бачу, що не корегується її поспішний  підхід і після того, як почали з’являються нові, й нові проколи у раніше створених  об’єднаних громадах. Цікаво, на кого новобасанці збираються «списувати» свої промахи і невдачі? А вони неминучі при відомих мені їхніх підходах до надто серйозної справи.

 

                                        Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"