marg43le="line-height: 20.8px;">Півтора десятка кілометрів нових доріг щороку – у планах керівництва ТОВ «Земля і воля»

На головній сторінці нашого порталу ми писала про нову дорогу Стара Басань-Піски, збудовану ТОВ «Земля і воля» за власні коштиАле варто зауважити, що це – не єдиний і далеко не перший проект відновлення шляхів загального користування за ініціативи Героя України генерального директора товариства Леоніда Яковишина. Щороку на утримання та ремонт дорожнього полотна у Бобровицькому районі аграрій виділяє значні суми. Десятки  мільйонів гривень! Вражаюча цифра, але це ще не межа, запевняють у товаристві.

Будувати десять-п’ятнадцять кілометрів нових доріг щороку – такі плани у відомого в Україні досвідченого господарника. І вже за тиждень-два розпочнуться роботи на дорозі Бобровиця-Козелець, запевнив начальник Служби автомобільних доріг в області Володимир Гузема. Тут також без левової частки приватної структури не обійдеться. П’ятдесят мільйонів гривень! вкладає Леонід Григорович в міжрайонний автошлях. Будуватимуть спільними зусиллями влади і бізнесу: автодорогу у Бобровицькому районі фінансуватиме ТОВ «Земля і Воля», в Козелецькому – обласна держадміністрація з бюджету. Відповідну домовленість своїми підписами скріпили в травні цього року голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, генеральний директор ТОВ «Земля і Воля» Леонід Яковишин та начальник Служби автомобільних доріг в області Володимир Гузема.

«Дещо відтермінувати початок робіт довелося через процедуру публічних закупівель, - пояснює пан Гузема. – Там є свої нюанси. Як тільки буде рішення Антимонопольного комітету, підрядник, який виграв тендер і який реально може це зробити, вийде на дорогу Але дорога буде! Це моя особиста відповідальність... Буде цього року».

«В першу чергу ми йдемо будувати туди, де люди хочуть і готові на якесь співфінансування, - додав губернатор Валерій Куліч. - У Бобровицькому районі це вже стає трендом, долучаються ще й інші: найближчим часом плануються спільні проекти у Носівському і Корюківському районах. Але там, звісно, не такі великі масштаби, тож їм ще доведеться наздоганяти».

З боку ТОВ «Земля і воля» вже все готове для будівництва автодороги Бобровиця-Козелець. Гроші є, робітники й техніка готові приступати до роботи. Леонід Яковишин зізнається, що прагне зробити Бобровицький район кращим в Україні.

«Одну дорогу закінчуємо – другу починаємо», - ділиться своїми планами з людьми, що прийшли на урочисте відкриття, місцевий аграрій. Сільчани ж у свою чергу не припиняють йому дякувати, адже за багато років жоден із обіцяльників так і не відремонтував автошлях Бобровиця – Піски, поспіхом вимощений щебенем, политим гудроном, понад сорок років тому, - готувалися до ювілею Павла Тичини.

Мешканці Старої Басані й Пісок не приховують, що не так давно – цю частину дороги, яка сьогодні аж переливається на сонці, називали «дорогою смерті». Адже окрім суцільних ям, узбіччя було схоже на суцільний чагарник. А ще додають, що дорогою їздить багато транспорту, а ремонтує лише ТОВ «Земля і воля». Хоча інші агрокомпанії мають також великі вантажівки.

«Біля дороги ми випасаємо худобу, - говорить жителька Старої Басані Надія Бушко. - Скільки там було пробито коліс у проїжджих автомобілів, скільки довелося вислухати нецензурних висловів від водіїв... Наче не дорога, а якесь прокляте місце. Тепер же любо глянути. Працівники «Землі і волі» повністю розчистили чагарники, звільнили узбіччя від зарослі, упорядкували. Та ще й так швидко і якісно постелили нове асфальтоване покриття. От до кого треба було одразу звертатися... Ми неабияк вдячні Леоніду Григоровичу, що він відреагував на наше прохання. Це справді людина слова».

«Цією дорогою їжджу багато років. Стара Басань моя мала батьківщина. У селі лишився будиночок. Ми з онучком любимо тут відпочивати влітку. Їдеш тепер – жодної вибоїни, - не приховує свого захвату Анатолій Ковтун. -  Головне тепер, щоб злодюги у село на городи «не совались». Бо та дорога їх відлякувала, а ця притягуватиме (сміється)».

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"