Півсотні останніх призовників Прилуччини та Варвинщини готуються до строкової служби

 

У жовтні розпочинається призов українських юнаків на строкову військову службу. Він має стати останнім, бо далі держава планує переходити до служби за контрактом. Вже зараз українська армія укомплектована контрактниками на 60%. Про те, як у Прилуках готуються перейти на контракт, розповідає військовий комісар Прилуцько-Варвинського об’єднаного міського військового комісаріату Юрій Лєсніца.

 

- Юріє Миколайовичу, зараз серед призовників Прилуцько-Варвинського ОМВК є контрактники?

-  З початку року контрактну службу розпочали 25 наших хлопців. Найближчим часом плануємо набрати ще десятьох. Усього ж за цей рік Прилуцько-Варвинський ОМВК має набрати 36 контрактників. З переходом повністю на контрактну службу ця цифра буде збільшена. У той же час кількість призовників на строкову військову службу зменшується щороку. У жовтні-листопаді заплановано призвати 45 юнаків; навесні ж було призвано 53, а минулої осені – 73.

-  Вже розпочали підготовку до осіннього призову?

-  Так, зараз працює медична комісія.

-  І який стан здоровя сьогоднішніх призовників?

-  На жаль, проблеми є: сучасна молодь не дуже здорова. Для нас же важливо, щоб до армії йшов абсолютно здоровий хлопець. Краще не призвати, аніж взяти на службу хворого.

-  Як молодь ставиться до контрактної служби?

-  Зараз призовники вже починають розуміти переваги служби за контрактом, тож бажання служити потроху з’являється. Адже державне мотивування у цій сфері дійсно гідне. По-перше, це забезпечення контрактників житлом; по-друге – безкоштовне навчання в вузах; і по-третє – зарплата, яка постійно зростає. З 1 вересня зарплата військовослужбовців-контрактників зростає на 40%, з 1 січня наступного року – на 60%, в травні – на 80%, а з 1 липня 2014-го підніметься удвічі – вони отримуватимуть близько 4-х тисяч гривень.

-  Де проходять службу прилуцькі призовники?

-  Практично по всій Україні, в усіх родах військ. З осіннього призову 15-17 осіб будуть призвані до лав Внутрішніх військ, 7-8 – до Військово-Морських Сил, ще семеро – до Повітряних Сил. Решта ж служитимуть у схопутних військах.

Що стосується наших контрактників, то зараз вони переважно проходять службу на флоті у АР Крим, двоє пішли служити в Ічню на арсенал зберігання озброєння. Багато прилучан виявляють бажання служити за контрактом у Прилуцькій військовій частині у військовому містечку, але поки що призов до цієї частини призупинений.

- Чи відрізняються побутові умови рядових строкової служби та контрактників?

-  Так, і суттєво. Контрактники проживають в гуртожитках, приходять на службу на 8.00. Їхній робочий день триває до 17-ї, з годинною перервою на обід. Причому, зараз виконання розпорядку дня поставлено на жорсткий контроль: військові частини перевіряють, щоб не було перепрацювань.

Людмила СМИК.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"