Півмільйона гривень – такий перший внесок у громадську казну для ремонту доріг по Бобровиці.

Вносить цю суму ТОВ «Земля і воля», генеральний директор якого Леонід Григорович Яковишин виступив ініціатором проведення зборів активу і підприємців міста для вирішення проблеми якісних доріг.

            Проходило зібрання в районному будинку культури за участі голови Бобровицької РДА Івана Захарченка, голови районної ради Олександра Шапченка і міського голови Володимира Якушка. Керівники району і міста прозвітували, що вже зроблено на шляхах загальнодержавного і місцевого підпорядкувань. І якщо між населеними пунктами вже багато виконано по ремонту доріг, залучені  обласні шляхові організації  і  експериментальна дільниця з Броварів, то по самій Бобровиці – суцільні вибоїни.

З пояснення Володимира Якушка присутні на зборах дізнались, що міська рада має біля двох мільйонів гривень, але казначейство затримує оплату навіть за вже виконані ремонтні роботи. Лише днями невелику суму «пропустило». Не використані більше як 400 тисяч гривень державних «ремонтних» субвенцій. Загострюється проблема й тим, що навіть коли казначейство «розморозить»  власні і виділені гроші, їх все одно  не вистачить на весь обсяг запланованих ремонтних робіт. Вихід з такої ситуації запропонував генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід Григорович Яковишин: необхідно громадою скинутись. Ініціатор не просто закликав, а оголосив внесок його господарства – 500 тисяч гривень.

- Ми кожного року допомагаємо району і місту ремонтувати дороги на мільйон і більше гривень, - сказав Леонід Григорович. – І в цьому році якісно відремонтували чималий відрізок між Бобровицею і Мирним. По Кобижчі капітальний ремонт обійдеться нам за мільйон гривень. І це при тому, що наше господарство закуповує на рік пального майже на 40 мільйонів гривень, з яких біля чотирьох мільйонів  повинні відраховуватись на ремонт доріг, що передбачено законом. Втім ми готові додатково допомогти Бобровиці на озвучену мною суму, бо іншого виходу не бачу. Правда, дехто сподівався, що допоможе депутат Рудьковський, перед виборами він обіцяв, але не приїхав навіть на сьогоднішнє зібрання, хоча керівники району і міста його запрошували. Навіщо ми йому? Адже вже проголосували…

Ініціативу Леоніда Григоровича підтримав фермер Григорій Миколайович Виноград. Водночас зазначив, що дороги по Бобровиці розбивають далеко не тільки трактори товариства «Земля і воля».

- Я своїми очима неодноразово бачив, які автомобільні вагони від’їжджають від хлібної бази і хлібоприймального підприємства, - сказав він. – Їхня вантажопідйомність вдвічі більша, ніж у Джон Дір «Землі і волі». А кудою возять зерно наші великі аграрні холдинги?

Намагався вставити своє «повчальне» слово в цю предметну розмову колишній депутат обласної ради, а тепер депутат районої ради від Соцпартії Валерій Дудар, але йому зауважили, що від предметної розмови більше було б користі, якби він вів її в обласній раді. Та й на ремонт доріг потрібні не слова, а  гроші, яких обласний депутат не пропонує і навіть не обіцяє.

Видно, не налаштовані були на конкретну розмову про допомогу місту й окремі торгівельні підприємці. Та й зібралось їх не так уже й багато. Як пояснив голова РДА Іван Андрійович Захарченко, багато хто з них відпочиває за межами України. Не прийшли передусім найбагатші,  місячні обороти яких від торгівлі сягають мільйонів гривень при копійчаних податках. А от   сотні тонн своїх товарів вони доставляють теж по бобровицьких дорогах. Добровільні внески від них заплановані невеликі – в межах 200 тисяч гривень на всіх.

І все ж, навіть при деяких організаційних недоліках, збори громади прийшли до спільного висновку: потрібно допомогти місту з ремонтом доріг. Для збору коштів  і громадського контролю за їх використанням створили комісію, очолити яку погодився сам ініціатор зібрання – Герой України Леонід Григорович Яковишин. Тож багато хто повірив, що з цієї затії буде толк. І справді, на в’їзді в Бобровицю з боку  молокозаводу вже приступили до ремонту дороги по вулиці Чернігівській. Напевно,  знову за кошти ТОВ «Земля і воля»? Така «ноша» в ініціатора добрих справ. Як швидко відгукнуться інші патріоти міста? Самі побачите по тому, як швидко зникатимуть вибоїни на вулицях міста.

 

Григорій Загребля

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"