Пенсійний фонд – на 7 місяців молодший  Незалежної 

 

«Народила» його в конвульсійному стані Рада Міністрів УРСР своєю постановою від 21 грудня 1990 року. З’явилося на світ таке собі кволеньке республіканське відділення Пенсійного фонду СРСР.

У Бобровиці з 15 січня 1991 року почав діяти невеличкий пункт двох уповноважених Чернігівського обласного філіалу республіканського пенсійного відділення. Очолила його Ольга Сікун, що достроково вийшла на пенсію з райкому партії.  Помічницею до неї тодішній райвиконком рекомендував молодого фахівця з економіки Світлану Гармаш.

- Виділили нам з Ольгою Григорівною невелику кімнату в адміністративному будинку, - пригадує Світлана Павлівна. – Поставили конкретне завдання: за лічені дні організувати збір внесків до Пенсійного фонду.

І ці дві жіночки успішно справилися з терміновим завданням. Скажімо, до 29 січня  в Бобровицькому районі  були зареєстровані платниками пенсійного податку 152 підприємств, установ та організацій, у банку «Україна» відкрили рахунки. В лютому,  того ж 1991 року,  до Пенсійного фонду надійшли  перші внески від бобровичан.

 - Платники податків надавали нам свої звіти, ми складали узагальнений звіт для області, - далі пригадувала Ольга Гармаш. – Тобто, мали справу з багатьма цифрами. Ольга Григорівна вправно цокала дерев’яними кісточками на історичній рахівниці, мені подарували добрі люди  диво техніку на той час – калькулятор. Для друкуванні звітів і листів тодішній голова народного контролю Віталій Семенович Пипко передав нам друкарську машинку «Оптіум» німецького виробництва. Довго вона нам служила.

З набуттям Україною незалежності й Пенсійний фонд став самостійним. У 1994 році його районне відділення сформувала і очолила Тетяна Миколаївна Ковчежнюк. Аж вісім жінок там працювало, в тому числі й першопрохідці – Світлана Гармаш і бухгалтер Тетяна Дарага.

У 1999 році керівництво  відділом  Пенсійного фонду в Бобровиці захопили чоловіки. Спочатку – Олександр Слива, на долю якого припало створення унікальної системи персоніфікованого обліку відрахувань із зарплати працюючих до Пенсійного фонду. 

З 1 серпня 2003 року цю районну структуру, яка тепер називається управлінням, очолює Володимир Сокирко. Він керує колективом, що налічує 32 працівники. В 2007 році справили новосілля у власному реконструйованому приміщенні, до цього працювали в пристосованому  орендованому.

Обслуговує управління більш як 10 тисяч пенсіонерів.  Про високу якість роботи переважно жіночого колективу свідчить той факт, що Бобровицьке управління залишається працювати в Бобровиці, тоді як в ряді інших районів ці структури приєднують до більш успішних - сусідніх.  

Видно, легка на почин рука в бобровицьких жінок, котрі створили і на початку розвивали відділення Пенсійного фонду. Цього не скажеш про тих, хто започатковував фонд у Москві і Києві. Бо в цілому ця структуру постійно перебуває в стані колапсу. Як і її найголовніша ровесниця – наша Незалежна.  

І остання ремарка:  до народження Пенсійного фонду пенсії виплачувалися пенсіонерам з державного бюджету.   

 

                                                                                            Григорій Загребля   

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"