Партія «Наш край» настільки збідніла,

що передвиборчу роботу звалила на засекречених волонтерів?


 

Саме так назвали себе Артем і дві його «засекречені» спільниці, що працювали 2 вересня в наметі з написом «Наш край» у центрі Озерян. Візуально їхнє волонтерство полягало у поширенні серед місцевих мешканців газети «Наш край», засновником і видавцем якої є політична партія «Наш край».

 

Як члена Національної спілки журналістів України і позаштатного спецкора газети «Чернігівщина», мене зацікавив статус групи, бо це потрібно було для збору і поширення достовірної інформації. Адже намет з логотипом партії і однойменні газети в ньому наштовхують на думку, що «Наш край» завчасно включився у виборчий процес, початок якого 5 вересня згідно з календарним планом місцевих виборів – 2020. Показавши волонтерам свої журналістські документи, попросив і їх назватися, але виявилося, що дві волонтерки взагалі засекречені (нонсенс у волонтерському русі), а молодий чоловік таки сказав, як його звати. За чорною пов’язкою розгледіли: Артем Олегович Даценко – племінник лідерки партії «Наш край» в Бобровицькому районі, ймовірної кандидатки на голову Бобровицької ОТГ Тетяни Олешко.

Підкреслив, хто такий волонтер Артем, не просто так. Оскільки він, видно, надумав сам собі повноважень, що почав керувати моєю журналістською діяльністю, обмежувати мене в часі на збір інформації. При цьому наголошуючи, мовляв, це Яковишин мене прислав.

А я й не «засекречував», що працюю в ТОВ «Земля і воля», але це ніяк не скасовує мої професійні права журналіста, нагородженого золотою медаллю журналістики України і почесним журналістським знаком «За особливі заслуги». Цими відзнаками не Леонід Григорович мене нагороджував. Та і взагалі, звідки така зверхність волонтера Артема щодо товариства «Земля і воля»? Сам недавно відкрив магазинчик автозапчастин у підвальному приміщенні будинку зв’язку, де керує цехом зв’язку його тітка, і вже «господар району»? Якщо хтось працює в «Землі і волі», той що – якийсь неправильний? Хоча навіть кожен простий трудівник цього господарства приносить користі суспільству набагато й набагато більше, ніж разом узяті засекречені волонтери партії «Наш край». Бо ті фальшиво волонтерять на користь партії, а трудівники колективу Яковишина створюють ВВП і поповнюють бюджет та Пенсійний фонд. Неважко уявити, що буде, коли трутневі волонтери дорвуться до місцевої влади? На скільки років назад відкотиться Бобровицька громада?

Втім, повернімось до інформації, яку я зібрав у Озерянах. Мою тактовну допитливість волонтерки розцінили як втручання у їхню інформаційну роботу і викликали поліцію. На моє здивування, двоє співробітників швидко приїхали. У правовій країні цей виклик розцінили б як безпідставний і притягли б винних до відповідальності, оскільки я не порушив жодної букви закону, навпаки, мені диктували, що я повинен робити біля палатки, що питати їх, а що – зась. Бо вони волонтери не чиїсь там, а великої партії! Втім ніхто заяв не писав, ніяких протоколів не складали, просто волонтерки спробували чи то показати своє «Я», чи просто «приструнити» мене, щоб менше цікавився. Але даремно старалися. А от до їхньої роботи є питання.

Згідно із законом про волонтерську діяльність, вона повинна бути соціально спрямованою діяльністю, що здійснюється волонтерним шляхом надання волонтерської допомоги безоплатних робіт та послуг. Ще раз наголошу: волонтерська робота повинна бути соціально спрямованою, а не роботою на партію «Наш край», ще й під час виборчої кампанії. Більше того, під назвою партійної газети «Наш край» помістили пояснювальний підзаголовок: «сила господарників та професіоналів». Що ж то за сила, яка без волонтерів навіть вибори не потягне? Хоча, видно, вони живуть за власним тлумаченням законів.

Скажімо, волонтери пояснили, що вони не проводять завчасно агітаційну роботу, а лише інформаційну. Але звернімося до Словника іншомовних слів і прочитаймо тлумачення слова інформація. Запозичене воно з латини і означає роз’яснення: відомості про навколишній світ, процеси, які в ньому відбуваються, про події, ситуації, чиюсь діяльність. Є кілька видів інформації, волонтери ж користувалися здебільшого двома видами: графічним (на наметі зображена назва партії з її головним слоганом) і текстовим (газети поширювали). Що там надруковано? «Наш край» іде на вибори!» – заголовок на першій шпальті. А далі: «Саме наша партія забезпечить успішний розвиток краю та кожної громади Чернігівщини». І багато іншого в такому дусі. Також інформація про те, що за сприяння Бориса Приходька (партійного обласного лідера) Чернігівська область отримала понад 14 мільйонів на покращення інфраструктури сіл, селищ і міст – ТОВ «Земля і воля» лише на ремонт доріг витратила в рази більше, ніж «сприяння» депутата, до того ж, з року в рік збільшує бюджетні відрахування – теж куди тому «сприянню». До речі, кримінальну справу Бориса Приходька за підозрою в розкраданні народних мільярдів розглядає суд, триває тяганина, але підозра з народного депутата не знята. Похвалилися також, що покійний Валерій Давиденко залучив на розвиток регіону 110 мільйонів гривень – «Земля і воля» щороку витрачає на ці цілі більше трьохсот мільйонів.

Надруковані ж у партійній газеті, по суті, передвиборчі програмні цілі партії «Наш край», яка «іде на вибори», досягнення її членів з подальшими програмами, – це з якою метою така «безневинна інформація»? Ніби про собачку Жучку, а не передвиборчі обіцянки партії «Наш край», яка «успішно розвиватиме край», – з цим і на вибори ідуть.

Допоки ось такі «волонтери» і торговці запчастинами триматимуть електорат за ідіотів і дурнів? Навіть в очевидному: ведуть дочасну агітацію за партію і її членів, але в очі сміються і розповідають, що то просто інформація. А що ж таке агітація? Сучасний словник іншомовних слів Національної Академії Наук України (Київ, 2006 р.) пояснює: 1) поширення політичних ідей і лозунгів для впливу на свідомість і настрої широких верств населення. Так звані волонтери в наметі з написом «Наш край», «сила господарників та професіоналів – приєднуйся», поширювали політичну газету «Наш край» з повним букетом політичних ідей і лозунгів.

 

Григорій ВОЙТОК, член Національної спілки журналістів України, письменник, лауреат Міжнародної літературної премії мені Григорія Сковороди

P.SОстання репліка. Засекречені волонтери партії «Наш край» безконтрольно, без підтвердження (навіть місцевому старостату), що вони  не носії інфекції коронавірусу, спілкуються з великою кількістю людей, роздаючи їм  агітаційну інформацію про партію «Наш край», яка йде на вибори. А товариство «Земля і воля» тим часом допомагає облаштовувати в Бобровицькому районі інфекційні відділення, де вже лікуються від коронавірусу не лише бобровичани, а навіть хворі з Носівки. Така от різниця між партійними волонтерами і трудівниками колективу Яковишина.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"