Не валити все до основи, а зробити його  цікавішим 

З такими намірами прийшов на посаду директора Прилуцького міського будинку культури Артем Аніщенко. Міська влада уклала з ним контракт поки що лише на чотири місяці, але новий керівник має творчу і відповідальну натуру, тому тимчасовим на цій посаді себе не вважає.

- Навіть за цей короткий період можна зробити багато в конкретному – повернути колишню славу головному осередку культури нашого міста,- твердо заявив молодий директор про першочергове своє завдання на новій посаді. -  Не можу сказати, що мені доведеться багато в чому починати з нуля. Напрацювання є великі, але їм необхідно надати новизни, широти охоплення учасників і глядачів, а найголовніше – щоб культурні заходи стали цікавими для якнайбільшої аудиторії різних вікових груп з різними уподобаннями.

На думку досвідченого фахівця з організації масового дозвілля, у стінах будинку культури, навіть такого просторого, як у Прилуках, важко організувати спільний захід, щоб однаково сподобався як юним, так і літнім. Таке можливо хіба що на великому відкритому просторі в рамках якогось фестивалю. Але то не для повсякденної роботи, а люди мають потребу регулярно відпочивати.

 У планах нового директора створити групу любителів репу, яка працюватиме з фахівцем. Відірвати  молодь від домашніх комп’ютерів і витягнути її з  примітивних кімнат комп’ютерних ігор, взамін запропонувати мультимедійну залу з іграми, що розвивають інтелект і реакцію, систему сучасних настільних ігор тощо.

У будинку культури збирається невелика група людей зрілого віку, яким до вподоби  національні танці і ретро-фільми.  Тут також є над чим працювати, навіть окрему залу необхідно обладнати.

У місті є багато колективів художньої самодіяльності, окремі з них розвиваються, як можуть, і репертуар підбирають, як правило, з творів, що на слуху і не потребують великих зусиль для розучування. Насправді – то помилкова думка, від якої страждає майстерність.

Будинок культури в Прилуках називають ще й театром, бо є своя велика театральна група з цікавим драматичним репертуаром. Але його необхідно оновлювати, в тому числі й за вимогами молодіжного глядача.

Плани Артема містять цілий ряд інших «удосконалень»  роботи культурного закладу. Природно виникає запитання: а гроші є на все те? Доводилося бути свідком, як на другий день роботи на новій посаді директору подарували бідненьку «канцелярію» ( два учнівські зошити, дві папочки, коробочку скріпок, тюбик клею, шарикову ручку, олівець) і він був радий. А щоб, скажімо, обладнати мультимедійну залу і залу для ретро-фільмів, потрібні реальні гроші…

- Будемо заробляти, - впевнено сказав директор. – Будинок культури недостатньо використовується для гастролей відомих сольних виконавців і окремих груп. Планую створити сайт для реклами наших платних послуг. Втім, не стану розкривати всіх секретів, де братимемо кошти на розвиток культурно-масової і творчої роботи.

Втім, ще про одне фінансове джерело Артем розповів. Його треба шукати на різноманітних фестивалях, передусім тих, де можна виграти європейський і навіть міжнародний грант. Перший результат уже окреслюється. Та й взагалі,  організатор різних мистецьких і культурно-спортивних фестивалів Артем Аніщенко  і на хвилину не  забуває народну мудрість про те, що хто шукає, той обов’язково знаходить, навіть гроші, якщо вони потрібні на добру справу.               

                                                                                           Григорій Загребля

На фото:

Артем Аніщенко другий день на посаді директора Прилуцького будинку культури.

Координатор волонтерської сотні Прилук Ольга Талавіра, громадський активіст Ігор Павлюченко і директор БК  Артем Аніщенко  радяться, як краще організувати в будинку культури постійний пункт збору пожертв для українських бійців.

Фото Дмитра Кухаренка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"