На урок до Яковишина

У поїздку до Бобровиці заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Лубенцов запросив і молодого голову Козелецької РДА Сергія Андрєєва.    В ході ознайомлення з виробництвом ТОВ «Земля і воля» він шепнув керівнику-початківцю сусіднього району, щоб першочергову увагу звертав на комплексний механізм організації виробництва, де все прораховується  до дрібниць.

І сам Лубенцов, і керівник Козелецького району Андрєєв – недавно призначені на ці посади, раніше  займалися зовсім іншими справами, в значно менших масштабах. Тому й самі визнають, що їм треба ще вчитися, й вчитися, щоб мати право пропонувати іншим щось своє, ефективне. З цією метою приїхали й на «урок» до Яковишина.

Самого генерального директора ТОВ «Земля і воля» Леоніда Григоровича Яковишина на той час не було в господарстві – він у відпустці, але крім нього є й інші хороші викладачі. Передусім – виконавчий директор Валентина Онисимівна Чернякова, перший заступник генерального Василь Нестерук і заступник з механізації Микола Ковчежнюк. Вони запропонували гостям з області і сусіднього району ознайомитись з тими складовими багатопрофільного сільськогосподарського виробництва, які важко знайти  на теренах навіть всієї України.  Розповідали також про деякі шляхи досягнення високої рентабельності і економії фінансових та матеріальних ресурсів господарства.

 - Ми побудували господарським способом сучасний елеватор на 240 тисяч тонн, - ділилась «секретами» Валентина Онисимівна. – Вартість однієї тонни об’єму склала 80 доларів. Для порівняння – відомій фірмі «Нібулон» це обійшлося на 100 доларів дорожче,                                                 

оскільки елеватор будували дорогі будівельно-монтажні компанії. Перемножте наші об’єми на 100 доларів і побачите фантастичні два десятки мільйонів «зелених» економії.

У ТОВ «Земля і воля» шляхи здешевлення масштабного будівництва прорахували ще до його початку. Проаналізували і «вигоду» від дорогих підрядників. Вони «заламують» величезні суми, але якість їхньої роботи не  вища, ніж коли будує своя бригада, яка має ліцензію на будівництво.  Та й  своя будує для себе,  фахівці господарства цікавились технологією будівництва і  монтажу безпосередньо у американських виробників обладнання елеватора, що навряд чи бачили чужі бригади, Та й спорудження здійснюється під постійним наглядом представника виробника, інженер-технолога із США. Ще один аргумент на користь «своїх»: не заїжджі фірми заберуть великі суми, а свої, здебільшого молоді, працівники одержують легальну зарплату, від якої надходять до бюджету відповідні відрахування.

На Чернігівщині тільки в ТОВ «Земля і воля» є лабораторія з вирощування трихограми – біологічного методу боротьби з шкідниками рослин. Гості переконалися, що це дуже клопітка справа, але вигідна фінансово і екологічно.

 - «Хімія» втричі дорожча, ніж трихограма, - пояснив головний фахівець з рослинництва Василь Нестерук. – Уникаємо також  додаткового забруднення навколишнього середовища. А взагалі то біологічний метод не новий, він давно забутий старий. Ми його осучаснили, добились високого ефекту на полях кукурудзи і маємо в касі господарства не один мільйон зекономлених грошей. Мільйони економимо й на тому, що вирощуємо власне насіння кукурудзи…

Озвучені фінансові розрахунки і результати в рослинництві підтвердив директор департаменту агропромислового розвитку області 

Олександр Савченко, що теж був присутній на «уроці»  від Яковишина. Ще він дуже високо оцінив чергову новинку ТОВ «Земля і воля» - термінал для приймання і зберігання безводного аміаку, що дає можливість повністю перейти на збагачення ґрунту азотом шляхом внесення  цієї  ефективної мінеральноїпоживи. Від неї і кислотність ґрунтів  не так піднімається, як від дорогої аміачної селітри

 - Я чув багато  «страшилок» про шкідливість і небезпечність  складів безводного аміаку, - сказав заступник губернатора Костянтин Лубенцов. – Та й на область він один, у господарстві Леоніда Григоровича.

 - А в США, де я не один раз був, подібні склади є в кожного фермера, - наголосив Василь Нестерук. – Правда, менші за обсягом, бо там немає проблем з вчасною доставкою добрив. Ми ж вимушені жити із запасом.

 - Це й фінансово вигідно, - додала Валентина Онисимівна. – Взимку і влітку, коли безводний аміак ніхто не вносить, а завод працює, його вартість нижча тисяч на три з гаком на кожній тонні. Ми закуповуємо його до шести тисяч тонн. Уявіть, яка економія грошей, коли маємо  власний склад! Згодна й з Нестеруком, що внесення цих добрив «з коліс» - неабиякий ризик: можна не вкластися в строки.

Побачене і почуте в товаристві «Земля і воля» остаточно переконало заступника голови ОДА Костянтина Лубенцова, що тут з усією серйозністю підходять в питаннях технології і економіки  до розробки і впровадження кожного нового проекту.

 -Я пересвідчився, що Яковишин і його фахівці сто разів перевірять, перш-ніж взятися за щось нове, серйозне, - підкреслив  керівник з обласної держадміністрації . – А вже коли приймають позитивне рішення, то виконують його, справді, як для себе. Не ганяються за необґрунтованою дешевизною.  Будують чи купують -  один раз і надовго.

Відзначив заступник керівника області і те, що в ТОВ «Земля і воля» належно дбають про працівників, які вчасно одержують високу зарплату і доплати, навіть безкоштовне житло для них будують. Оплата за земельні паї теж одна з найвищих у області. І про соціалку району не забувають.

До почутого і побаченого в Бобровиці допитувався голова  райдержадміністрації   сусіднього  Козелецького району Сергій Андрєєв. Мовчки запам’ятовував нову інформацію. Як використає її в своїй роботі? Напевно, й сам ще гадає…

А от недавно призначений голова Бобровицької РДА Микола Супрун вже «проколовся» в одному своєму намірі: як би «причепити» до локомотиву «Земля і воля» збанкрутілий молокозавод? Про інші плани промовчав… Мабуть збагнув, що для їх виконання й самому доведеться впрягатися в плуга. Про це Валентина Онисимівна сказала, коли він завів мову про молокозавод. Тобто, схему «моя пропозиція – ваше виконання» і сам Яковишин, і його команда не сприймають. Що теж можна вважати ще одним «секретом» успішного господарювання при будь-якій   управлінській погоді в державі.

                 Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"