На одне робоче місце у Прилуках та районі претендують шість безробітних

 

Інтервю з директором Прилуцького міськрайонного Центру зайнятості Іваном Стрільцем.

 

Іване Івановичу, яким професіям в нашому регіоні безробіття не загрожує?

На Прилуччині дуже бракує лікарів, уже два роки не можемо укомплектувати ці вакансії. Нестача професійних лікарських кадрів дійсно є проблемою для нашого регіону. Також досить затребувані продавці, але там дещо інша ситуація: у цій сфері велика плинність кадрів з різних причин. Часто людей не влаштовують умови праці, зарплата чи інші суб’єктивні складові, що стосуються взаємовідносин з роботодавцем. Трапляється й таке, що людина вже пропрацювала продавцем чи не в усіх підприємців, котрі надають вакансії, і знову прийшла до нас – і вже не знаємо, куди її й направити. Тож при тому, що на обліку Центру зайнятості перебуває більше сотні продавців, попит на них завжди є.

 

А на кого немає?

Майже не буває вільних вакансій вчителів, сьогодні ж на обліку у Центрі зайнятості – більше двох десятків педагогів. Також серед безробітніх чимало листонош, охоронників, водіїв, бухгалтерів, касирів... Загалом, цей список доволі довгий. Такі поширені, здавалося б, професії сьогодні важко працевлаштувати, на жаль.

 

Скільки усього безробітних у Прилуках та Прилуцькому районі?

Станом на 1 червня у Центрі зайнятості зареєстровано 1493 жителів міста та району, які мають статус безробітних. На одне робоче місце приходиться шість претендентів. Середня тривалість безробіття у нас становить 146 днів. Цей термін дещо нижчий, ніж у середньому по державі (160 днів), але перевищує показник розвинених країн – 120 днів, саме той орієнтир, на який сьогодні рівняється Україна.

 

Є надія, що ці люди знайдуть роботу?

Звичайно. З початку року за направленням служби зайнятості працевлаштовані майже тисяча громадян – 999 чоловік. Крім того, є можливість перенавчатися, опанувати більш «ходові» професії, або ж навіть відкрити власну справу, отримавши з фонду служби зайнятості одноразову допомогу. Вже в цьому році маємо 43 таких приклади. «Наші» підприємці працюють у різних сферах: будівництві, перевезеннях, надають послуги з репетиторства, дизайну і ландшафту тощо.

Певною підтримкою для людей в період безробіття можуть стати громадські роботи. Щоправда, в цьому році в них були зайняті в основному жителі сіл, оскільки Прилуки через скрутний фінансовий стан не знайшли можливості закласти в бюджет кошти на реалізацію програми з організації громадських робіт, адже 50% їхньої оплати має здійснювати місто.

 

Іване Івановичу, чи реально, на Ваш погляд, побороти українське безробіття, або хоча б суттєво зменшити його?

Я вважаю, що не так давно ухвалений Закон «Про зайнятість населення» розкриває широкі можливості для позитивних змін на ринку праці, адже спрямований на те, щоб працевлаштувати більше безробітних та стимулювати роботодавців для створення нових і збереження вже існуючих робочих місць. Про це неодноразово наголошувала Міністр соціальної політики Наталія Королевська. Наприклад, за кожну працевлаштовану молоду особу роботодавцю протягом року надаватиметься щомісячна  компенсація в розмірі фактичних витрат на сплату єдиного внеску – за умови збереження роботодавцем молодої особи на роботі упродовж двох років. Громадяни ж віком від 45 років отримують право на одержання безкоштовного ваучера для оплати прискореного навчання новій професії або підвищення кваліфікації. Його вартість – 11 470 гривень: саме така сума може бути видана для опанування спеціальностей у галузях промисловості та сільського господарства, які наразі найбільш затребувані. В Україні вже видано 430 таких ваучерів, Прилуцький міськрайонний Центр зайнятості теж пропонує безробітним скористатися цією перспективною можливістю.

Людмила СМИК.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"