Мій шлях до Європи пролягає через ТОВ «Земля і воля»

                     А рухатись по ньому допомагають … американці 

 

Нещодавно господарство закріпило за мною новенького комбайна марки Джон Дір передостаннього покоління, виробленого у США. Раніше  протягом 12 років збирав зерно теж на «американці», але дещо  старішої конструкції.

У перший день осінніх жнив на поле приїхав журналіст, щоб підготувати фоторепортаж про стартовий день, цікавився й моїм новим комбайном, піднімався в кабіну. І виникла тоді в мене така мрія: «От якби сюди приїхав котрийсь з «патріотів-євроінтегрантів», я б йому пояснив і показав:  про що він багато горлопанить, добре видно з кабіни ось цього американського комбайна, й шлях чітко проглядається – через поля з добірними врожаями і на техніці світового рівня».

 На жаль, ні такої техніки, ні передових технологій не створила  Україна за чверть віку свого «незалежного» існування. Хоча, якщо подивитися зовні, приглянутись ближче до державних і політичних керманичів, то ніби й не бідна держава. Та і я не вважаю  себе  бідняком, оскільки працюю в  євро-господарстві , навіть без  державних  «євро угод», що язиками укладаються. Тож і попросив журналіста допомогти мені сформулювати  на папері окремі  думки. Може, комусь та й розкриють вони  очі на «замайданену»  дійсність. 

Кожні жнива розпочинаються не з кращих полів. Втім, «бортовий» комп’ютер мого комбайна і в перший день показав добру врожайність – 98 центнерів при 22-відсотковій вологості зерна. До вечора видав з бункера  більше як 300 тонн янтарної кукурудзи. Прикинув, що денний мій заробіток сягне за 50 євро. Наступного дня заробив ще більше, бо намолотив аж 430 тонн.

У кабіні нового комбайна стандарти мікроклімату і електронного управління роботою всіх агрегатів та  вузлів навіть вищі європейських – США. Протягом робочого дня господарство тричі годувало мене комплексними гарячими харчами, денна  вартість яких встановлена символічна … 4 гривні 50 копійок. У Європі таке харчування з натуральних свіжих продуктів обійшлося б до 10 євро.

У нашому господарстві головними жнивами вважаються осінні, в ході яких збираємо зерна в рази більше, ніж колись намолочували по всьому району. Обсяги з року в рік збільшуються. І в цьому є допомога американців: їхня компанія «Монсанто» дає нам батьківські форми для вирощування насіння кращих гібридів кукурудзи, елеватор на 300 тисяч тонн та чотири сушарки – теж виробництва США, на полях їхні технології застосовуємо. Генерального директора Леоніда Яковишина, його заступників Валентину Чернякову, Василя Нестерука і Миколу Ковчежнюка знають у відомих заокеанських аграрних компаніях, періодично бачу в нашому господарстві американських мільйонерів.

На фоні ось цього й диву дивуюся: за яку євроінтеграцію  борються наші державні і політичні вожді? Скільки людських  грошей вони витрачають на свої мало не щоденні вояжі в Європу і США? І все без толку. Хіба що «вициганять»  якісь нові кредити, за які, напевно, й наші внуки не розплатяться. А європейські стандарти виборюються то не в кабінетах керманичів європейських держав, і не на столичних майданах, а на нашій українській землі. Правда, для цього треба мати розумну голову, працьовиті руки, бажання ефективно працювати і не красти.  Це розумію я – звичайний комбайнер, син комбайнера, агроном за освітою. Невже це важко усвідомити нашим «Лідерам» з Києва? 

Не сумніваюся, їхні голови не дурніші за мою голову,  їхні очі дивляться глибше і дальше, ніж мої. Й вуха їхні не закладені – чують, що про них говорить народ. Чому ж тоді  за чверть віку так і не  побудували на теренах України європейську державу?

 Яких тільки відповідей не «виспівують» наші поводирі  на  «класичне» для нашого суспільства запитання! Та практично всі «аргументи» – оправдально-плаксиві, лакейсько-лукаві, цинічно-безбожні. А правда то в іншому: протягом чверті віку незалежності,  при всіх президентах і прем’єрах, розбудовувалися євро достатки для української так званої еліти. І вона так швидко розжиріла, що тепер скуповує в тій же Європі найдорожчі «палаци, яхти й пароплави»,  бізнесові компанії і футбольні клуби, океанські острови, а вдома - весь український чорнозем та прибуткові об’єкти промислової індустрії. Вигодувана нами «еліта»  оптом і вроздріб скуповує наші голоси на численних виборах, щоб потім за своїми «понятіями» державою й суспільством управляти.

В Європі кажуть, що Україна бідна, ще й воює, тож треба їй допомогти. А чи є в тій Європі  хоч одна держава, яка стільки наплодила політичних партій, як Україна? На їхню діяльність  витрачаються величезні кошті, зароблені здебільшого у вітчизняній тіньовій економіці, й без відрахувань до державної скарбниці. Для передвиборчої «благодійності» звідки беруться мільярди, з яких теж не  платяться  податки?

І наше господарство  заробляє свої мільйони не за кордоном, а в Україні. Цих грошей вистачає на широкомасштабне  виробниче, соціальне і навіть житлове будівництво, на оновлення і розвиток матеріальної бази, на підвищення зарплати і оплати за земельні паї, надання соціальної допомоги сотням людей і бюджетним  установам. Чому у великій та багатій на ресурси державі постійно не вистачає  власних грошей на такі потреби? Відповідь на це запитання в основному  вже дав вище казаним.

Незадовго до початку нинішньої виборчої кампанії центральна влада  «підновила» виборче законодавство, більше довірила корумпованим політичним партіям, ніж масовим виборцям. Кажуть, це – по-європейськи. Майже півтори сотні партій включаються у ці перегони. Це – по-якому? Чи не по-африканськи часом?

Зараз мені ніколи спостерігати за  політичним «цирком на дроті», слухати з телеекрана безперервний потік чергової брехні і цинічного приниження працьовитого українського народу. Ще й якого сердечно доброго: сам недоїдає, а продовжує тримати на своїй шиї стільки багатющих олігархів та величезну армію чиновників-дармоїдів! Тепер вони хочуть повісити на простолюд ще й утримання їхніх партій!  По-європейськи?

Ніколи не брав участі у політичних дискусіях, та зараз ситуація в державі зайшла, вочевидь, в таке болото,  що треба  вже  нам, аграріям, об’єднатися, щоб дохідливо розтовкмачити нашим євро агітаторам, як  то насправді працювати  по-європейськи. Якось читав у одній газеті, що в Чернігівській обласній раді найбільш дієвою є комісія з  депутатів-аграрників.  Там і наш Василь Нестерук та  Сергій Чубовський з Козацького. Думаю, таким і карти в руки для згуртування працівників села заради розвитку району й області.  З Києва і Європи  допомоги не дочекаємося.

 

                             Віктор Пінчук

               Комбайнер ТОВ «Земля і воля»

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"