Міліцію викликали?

 

 Довіра людей не з неба падає, вона формується в громадах

 

Коли наші оперативники «зачищали» вже другий наркопритон на одній з вулиць Бобровиці, на місце події і я поїхав. Чималенько небезпечного зілля там вилучили, затримали й організаторів цього злочинного «кубла». І ось до мене підійшла жіночка – сусідка наркоманів, і ледь не до землі стала кланятись та дякувати, що «нарешті вона спатиме спокійно». В її очах я побачив сльози радості, що варті найвищої похвали за нашу, міліцейську роботу.

Проте в моєму серці ворухнувся й докір на адресу цієї громадянки. Тоді я не став псувати їй радість, але згодом поговорив з нею. Розповів, що виявити даний притон допомогли далекі її сусіди, які звернулися в міліцію того ж дня, коли ми «накрили» перше «наркокубло» на цій вулиці. Невже ближня сусідка не бачила, що там коїться? «Бачила, але боялась заявляти в міліцію», - щиро призналася.

Я не став дорікати цій громадянці за «недалекоглядність», «невірну позицію», оскільки відчув, що тут є і наша вина. Бо й ті люди, які не побоялися нам підказати, де ще «кейфують» наркомани, сказали, що наважились на такий крок, коли побачили, як міліція справді веде боротьбу з небезпечною злочинністю. До цього вони думали, що правоохоронці навіть «кришують» наркоторговців. Звіди така думка? «З телефільмів!», - чи то жартома, чи всерйоз сказали. А для себе я ще раз підтвердив давно назрілий висновок, що довіру людей до міліції необхідно формувати конкретними результатами в роботі.

Пам’ятаю, як два роки тому ми «по-новому» організували «війну» посівам маку. Дехто з людей у вічі говорив нашим співробітникам, що то чергова кампанія для «галочки». Тепер, переконаний, так не думають. Минуле літо показало, що на великі ділянки посіву маку взагалі ніхто не наважився, значно поменшало їх і «для вареників».  Ще один результат – менше крадіжок було на городах.

З іншого боку, й громадяни повинні пам’ятати, що без їхньої активної допомоги нам в одиноку не справитись із злочинністю. До того ж, скажімо, в Бобровицькому районі можна назвати багато прикладів результативної співпраці громадськості з міліцією. Передусім це по ТОВ «Земля і воля», де керівник Леонід Григорович Яковишин добре усвідомлює, що охорона майна і виробної продукції передусім лягає на очолюваний ним колектив. Цю ділянку роботи він доручив колишньому моєму колезі Сергію Луговському. Та от, в результаті спільної взаємодії відомчої охорони і працівників нашого райвідділу міліції, як кажуть, по гарячих слідах, розкриті за останній час дві великі крадіжки майна  в Бобровиці і Ярославці.

Налагоджена тісна співпраця дільничних працівників міліції з більшістю територіальних громад, що теж дає відчутні результати.Наприклад, у Рудьківці певний час не давав людям спокою один «ділок», але без допомоги небайдужих громадян важко було висунути йому звинувачення. Врешті його вже немає  в селі. Громада Марківців (голова Тетяна Сугоняко)  підставила нам плече у боротьбі з місцевими і «зальтними» порушниками законів, тепер люди теж полегшено зітхнули.

Розуміючи важливість питання активізації громадськості на боротьбу з правопорушеннями, довелося за останні два роки замінити третину дільничних, що не могли, образно кажучи, знайти спільну мову з місцевим населенням і керівництвом громади. І це при тому, що коли в 2011 році мене призначили на посаду начальника райвідділу, особовий склад його був укомплектований наполовину. Приїхали працівники з інших областей, а тепер поступово роблю ставку на вихідців з Бобровицького району, бо для приїжджих потрібне житло, а це проблема з проблем. Правда, є один «вихід»: чотири молоді співробітники одружились на місцевих красунях. Це не тільки вирішення для них житлового питання (хоча б тимчасово), а й свідчення, що нашим хлопцям вірять.

Щоб хто не говорив, а з кожним роком люди живуть заможніше. Навіть у селах уже багато хто відзначає пам’ятні дати без самогону. Проте, виявляється, рано ще списувати цю проблему в архів. Недавно в міліцію поскаржилася одна літня громадянка, у хаті якої односелець повибивав вікна. Почали розбиратись і вияснили, що той чоловік не випадково напав на будинок заявниці в міліцію: він так їй віддячив за «споювання самогоном його хворого на епілепсію брата».  Звісно, самогонниця це заперечувала, навіть стверджувала, що взагалі не замається самогоноварінням, але в нас була достовірна інформація, яка підтвердилась  перевіркою, в ході якої в «потерпілому» помешканні знайшли і самогон, і пристрій для його виготовлення. 

Я не закликаю громадян боротися з цим злом різними там погромами, але й самогонники мусять пам’ятати, що від подібного вони не застраховані, бо велике зло вчиняють. Саме до них, а не в магазини, п’яниці несуть з дому все – останню куриць, останній кілограм картоплі, а то й якусь дитячу одежину, кимось подаровану. Наш райвідділ міліції активізував боротьбу з цим злом, виявив ще 9 «гуралень», продукція яких йшла на продаж.

І знову хочу повернутися до питання громадської свідомості, бо саме від її рівня передусім залежить, наскільки злочинним буде наше суспільство. Здається, в покійного Станіслава Реп’яха, уродженця сусідньої Носівщини, є вірш з такими словами: колись у селах не замикали люди хати. А порядок такий підтримувала сама громада. Якщо хтось з місцевих наважувався на крадіжку, то потім йому вже не було місця в рідному селі, навіть без втручання поліцейського чи судді.

Скажете, нині інші часи. Але порядки в селах і містах формують, як і тоді, місцеві мешканці. З тією лише різницею, що тепер навіть після бійки в родині чуємо одне: «Куди дивиться міліція!». Я не знімаю вини за стан злочинності з нас, правоохоронців. Але кожен злочин має суспільне і родинне коріння. І там, де не байдужа громада, там і безпорядків менше.

Щоб сформувати в людей довіру до міліції, ми не сидимо, склавши руки. Окремі конкретні приклади я наводив вище. Доповню їх і деякими показниками офіційної міліцейської статистики. Так, за 9 місяців цього року по 137 кримінальних проваджень встановлені особи, що на 26 більше, ніж за відповідний період минулого року. Відсоток розкриття значно вищий (маже на 10%) від середньо обласного показника, коли торік було навпаки.

Бобровицький райвідділ міліції добився високих показників по розкриттю особливо тяжких кримінальних провадженнях і умисних вбивствах та замахах на них.

Відсоток розкриття кримінальних проваджень про крадіжки в нас вищий, ніж в середньому по області, але залишається ще немало не розкритих. Це мінус нашій роботі, але й власники майна повинні краще турбувати про його збереження, і свідки крадіжок не повинні заплющувати очі і мовчати. Бо наступними обкраденими можуть бути вони.

Намітились в нашому колективі позитивні зрушення в розкритті грабежів, розбійних нападів, незаконне поводження зі зброєю, краще спрацювали дільничні інспектори.

Розумію, що до «ура-рапортів» нам ще далеко, та й не в їх справа. Деякими прикладами та міліцейською статистикою я намагаюся переконати мешканців  району, що наші співробітники заслуговують не тільки на зневагу, яка чомусь домінує в нашому суспільстві. В цьому є доля й нашої вини, але ми ж і оті злочини розкриваємо, інформація про які не з пальця висмоктана. Дехто й життям ризикує в ході кримінальних впроваджень. А ще – сподівається й на допомогу громадськості, яку не завжди одержує.

Даним матеріалом я започатковую на сторінках районної газети рубрику «Міліцію викликали?». Під нею ми будемо рапортувати перед жителями району про зроблене, розповідатимемо про співпрацю з територіальними громадами і окремими нашими добровільними працівниками, серед яких є вже навіть школярі - учні з Петрівки допомогли розрити два тяжкі злочини. Чекаємо і на ваші зауваження та пропозиції, як поліпшити роботу міліції. Тобто, сподіваємося на діловий зворотний зв’язок з вами і на вашу допомогу в спільній справі.

                                                                                                                                                                                      Ігор  Пузіков

                                                                                                                                                              начальник Бобровицького райвідділу міліції

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"