Результати моніторингу роботи народних депутатів, що представляють Чернігівщину, представила 29 березня громадська організація «Чернігівський освітній центр «Ініціатива». Саме минулого тижня минуло 100 днів від набуття депутатських повноважень нинішнього складу парламенту.

Небагато встигли новообрані депутати за цей час. Втім, Верховна Рада України загалом теж демонструє аж ніяк не плідну роботу: «відбулося» лише двадцять робочих днів, до того ж, половину з них депутати витратили на «розваги» навколо блокування трибуни.

Редактор сайту «ПіК: події і коментарі» Павло Пущенко, котрий оприлюднив результати моніторингу, наголосив, що розглядаються насамперед кількісні показники, а не якісні. Наприклад, депутат може подати багацько законопроектів, та скільки з них будуть прийняті – то вже питання інше. Найскладніше (а то й неможливо) оцінити оте омріяне «покращення життя», що настало від роботи конкретного депутата.

Переглянути відео зустрічі.

 

«Слуги народу»

Чернігівську область у Верховній Раді України представляють шість депутатів, обраних в мажоритарних округах: Владислав Атрошенко, Валерій Дубіль, Іван Куровський, Олег Ляшко, Ігор Рибаков, Микола Рудьковський, а також чернігівці, що пройшли до ради за партійними списками: Сергій Аверченко (УДАР) та Віктор Губар (КПУ).

 

Куровський прогулює

Найсумлінніше відвідував засідання Ради комуніст Губар. Майже на всіх засіданнях зареєструвалися Атрошенко, Ляшко і Рибаков. Аверченко зареєстрований на 80% засідань.

«Більшість наших депутатів дисципліновані. Тільки-от Іван Куровський був присутній трішки більше, ніж на половині засідань», – зазначив Павло Пущенко.

 

Ляшко виступав, немов Троцький

«Найбільш балакучий – Олег Ляшко», – оголосив Пущенко. Ще б пак! 28 виступів за ті дні, коли парламент працював. Депутатських запитів теж найбільше у Ляшка – шість.

До речі, таким же невгамовним був і присутній під час зустрічі Олег Купрієнко – відданий помічник депутата Ляшка. Він не раз поправляв доповідачів то словом, то ділом... (вибачте, жестом).

Жодного разу поки що не подали голосу в раді Аверченко, Атрошенко, Губар, Куровський і Рибаков.

 

Ходіння в народ

Лідер за кількістю зустрічей з виборцями – Валерій Дубіль (має дві депутатські приймальні). На другому місці – Олег Ляшко (одна приймальня).

Зовсім не зустрічався з виборцями колишній одесит Ігор Рибаков. Принаймні, його прес-служба не вважала за потрібне відповісти на запит ЧОЦ «Ініціатива». Інформація про його приймальні теж відсутня. «Виборцям пана Рибакова, напевно, слід чекати, доки він до них з’явиться. Або звертатися до нього, мабуть, десь у Киїєві», – припустив Павло Пущенко.

Пасуть задніх за кількістю зустрічей з народом Куровський (хоча приймалень у нього найбільше – чотири) та Рудьковський (три приймальні).

 

Обіцянки-цяцянки

РудьковськийНайщедріші на обіцянки виборцям були Рудьковський і Ляшко – по 29 обіцянок-цяцянок. Начебто найменше обіцяв у своїй передвиборчій програмі Рибаков (16 обіцянок). Але, з іншого боку, саме він «чемпіон» за обіцянками, бо тільки Рибаков підписав так звані «соціальні угоди» чи не з кожною сільською громадою.

Виконав три свої обіцянки Атрошенко і дві – Дубіль. Решта нардепів-мажоритарників не можуть похвалитися бодай однією виконаною обіцянкою. Щоправда, в ЧОЦ «Ініціатива» спробували порахувати й обіцянки «в процесі виконання». За цим показником попереду Дубіль і Куровський – по вісім обіцянок. Але «в процесі» – не означає, що коли-небудь омріяне виборцями збудеться…

 

Рада – не клуб благодійників

Доповідачі під час зустрічі не раз звертали увагу на часто неправильне розуміння роботи депутата. Адже обранець у вищому законодавчому органі повинен насамперед працювати над покращенням законів, а не «покращенням життя» окремих громад. І люди мають розуміти, що обирають не благодійника, такого собі «чергового по округу», а творця законів.

 

Сергій СТУК,
тижневик «Чернігівщина» №14 (394)

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"