marg43le="line-height: 20.8px;"> Козелець засмоктує «гниле болото»?

                                 «Гість» з Інтернет-адвокатів?

 

 

 

 

На мою публікацію «На «благодійному» тракторці – до владного корита» (газета «Чернігівщина» від 02.08.18. та портал «Город Чернигов» від 03.08.18) читачка, що назвала себе «Гість», написала іронічний коментар, мовляв, «дехто роздмухує попіл в надії бодай щось із нього видмухати». А ще «Гостю» дивує, «чому бобровичанин так жваво обговорює життя Козелецької громади?»

Мене ж дивує інше: чи не з «гнилого болота» випірнула коментаторша? Для якої розбиті дороги й занедбані узбіччя, ганебні наслідки від брехливої діяльності народного депутата та його команди – то всього-на-всього якийсь попіл? Благодійний «нардеп» кудись зник, а команда ще вище піднялася в органах місцевої влади, але безпорадна у виконанні конкретних питань, про які недавно так гарно розповідала, а її патрон обіцяв все те вирішувати на державному рівні – це теж не факти, а якісь чутки й домисли?

Складається враження, що «Гостя» списала порівняння з попелом з власної практики. Мабуть, частенько, начепивши на носа рожеві окуляри, доводиться їй дмухати на попіл, запорошуючи очі – не собі, а електорату?

 

 

 

 

До речі, на коментар «Гості» читач «Угадайка» написав відповідь: «Це мабуть, коментує пані Карина? Інтернет-адвокат Олени Борисівни?» (так звати голову Козелецької ОТГ).

В інших коментарях – підтримка автора публікації. Хоч він і бобровичанин, а не козельчанин. Бо ніякої дивини в цьому немає: журналістська робота не обмежена ніякими міжрайонними чи міжобласними межами й навіть державними кордонами. Особливо, коли читачі кличуть!

До того ж, у Бобровиці може повчитися Козелець, як організовувати ремонт і будівництво доріг, добиватися євростандарту на узбіччях, створювати нові робочі місця, щорічно збільшувати поповнення бюджету на десятки мільйонів… До речі, Козелецька ОТГ не самодостатня й одержує значне фінансування з державного бюджету, який, знову ж, Бобровиця поповнює краще, ніж Козелець.

Отут би Інтернет-адвокату й дмухнути на попіл у своїй голові. Може, й видмухала б якусь ясність на запитання: чому так? Чому донедавна всезнаюча команда, після одержання реальної влади, така безпомічна? Про це свідчить і проблема захаращення території поблизу Козельця потоками сміття, що звозиться звідусіль, навіть зі Львова. Справжній господар громади такого ніколи не допустить…

Козелецький бізнес… на смітті

Громадські активісти з Козельця в цьому році повели активну боротьбу проти згубної для екології діяльності ТОВ «ЕКО-СЕРВІС-КОЗЕЛЕЦЬ». Згубність проявляється в тому, що ця приватна структура приймає на орендований нею полігон «сміття звідусіль». Зокрема, 29 липня 2018 року активісти разом з поліцією зупинили 20 вантажівок, які везли й «львівське сміття». Докази його походження шукали, риючись у смітті, самі активісти під відеокамеру. Сюжет знімав і столичний телеканал «Прямий».

 

Потік чужих фур з побутовим непотребом ніби зупинили. Але чи надовго? Відчуваючи «владне болото» в Козельці, активісти приїхали в Бобровицю до Героя України, генерального директора ТОВ «Земля і воля» Леоніда Яковишина з проханням, щоб допоміг вирвати проблему, як то кажуть, з корінням.

 

 

 

 

 

Цей факт, а він далеко не перший, може бути і відповіддю «Гостю-аноніму» на здивування: чому бобровичанин так жваво обговорює життя Козелецької громади? І висновок цілком зрозумілий, не домислений: не вірять активні козельчани ні «Гостям» з числа Інтернет-адвокатів «облагодійненої» влади, ні їхнім хазяям. Проте можна кинути докір і активістам – теж є підстави.

Ще в травні цього року на звернення громадського активіста Я.В.Корнієнко Державна екологічна інспекція в ході перевірки виявила суттєві порушення встановлених вимог експлуатації полігону для захоронення побутових відходів. За це директора полігону притягнуто до адміністративної відповідальності. Крім того, винесено заборону про захоронення на полігоні відходів з інших регіонів.

Одначе, навіть громадські активісти на передній план свого тривожного звернення до екологічної інспекції поставили резонансне «львівське сміття». Але факт його завезення в ході перевірки «не підтвердився».

Заспокійливою була відповідь першого заступника голови Козелецької районної державної адміністрації Ю.В.Заславського від 14.05.2018  р. Лише один абзац: «За інформацією Козелецького відділення поліції та представника фірми «Еко-Сервіс-Козелець» прийом твердих побутових відходів на полігон здійснюється з території Козелецького району та з м.Українка Київської області відповідно до діючих договорів». «На даний час прийом сміття із-за меж Козелецького району призупинено до вирішення напрямків діяльності ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець».

Втім, керівництво полігону продовжувало виконувати умови «діючих договорів». Тож активісти та представники Державної екологічної інспекції в Чернігівській області 14.07.18. взяли участь в акції «Чисте довкілля» прямо на орендованому полігоні твердих відходів. Вироблена одностайна думка громадян: негайне припинення завезення на полігон відходів з інших регіонів та дотримання діючих норм законодавства щодо безпечної експлуатації об’єкта.

Захід провели й трохи заспокоїлися – і влада, і громадськість. У листі Державної екологічної інспекції України від 01.08.18. на ім’я активіста Корнієнка І.М. зазначено: «…у проведенні спільних заходів Державної екологічної інспекції у Чернігівській області та Козелецького відділення поліції Ніжинського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області «львівське сміття» на території Козелецького району (з 11-16 години 19.07.2018) громадські активісти Козелецького району участі не брали, подальшим перебігом подій не цікавилися».

А тоді 13 вантажівок з львівськими номерами перетнули межі Козелецького району і везли сміття на місцевий полігон. Поліція та екологи не допустили вивантаження сміття під Козельцем. Екологічна інспекція знову оштрафувала директора полігону. Пообіцяла також зробити те, що давно повинні б добитися громадські активісти: «Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області буде подано у встановленому законодавчому порядку позов до судових органів щодо обмеження чи зупинення експлуатації полігону ТПВ в смт Козелець».

Ще раніше була суттєва підказка від начальника обласної екологічної інспекції Л.Г. Бурковського (лист від 20.07.18 р.) вирішення проблеми захаращення Козельця привозним сміттям: «… запропоновано розглянути питання щодо дострокового розірвання угоди з ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець» на обслуговування полігону ТПВ смт Козелець». Екологи надіслали серйозні звернення на адресу відповідних органів Козелецької влади. Хто передусім повинен вимагати від «слуг народу» виконання делегованих їм обов’язків? Звісно, що громада. Але її активні представники, здається, більше переймалися погонями за «львівським» сміттям, а не питанням розірвання договору оренди з недобросовісним орендарем, недобросовісність якого встановили відповідні державні служби.

Проте ні найновіші органи влади, ні громадські активісти навіть не поцікавилися елементарним: яка була необхідність віддавати в оренду сміттєзвалище? Скажімо, в Бобровиці такий об’єкт перебуває на балансі міської ради. Обслуговує його місцева комунальна служба. Органи об’єднаної громади контролюють, щоб комунальники не гналися за високими тарифами за вивезення сміття від населення. І не лише в наказному порядку, а й певні роботи на полігоні фінансують з місцевого бюджету. Про завезення ж непотребу з інших регіонів ніхто навіть думати не сміє.

У Козельці ж орендарі полігону відкрито заявляють: якщо їм заборонять приймати чуже сміття, то вони змушені будуть вдвічі підняти тарифи населенню за послуги свого комерційного полігону, оскільки він стає для них збитковим. Наголошують також, що ніяким законом не заборонено завозити сміття на полігон з інших регіонів, заробляючи на цьому необхідні їм гроші. До того ж, полігон заповнений менше, ніж на третину.

Справді, згідно з договором, укладеним з комунальним власником (замовником), виконавець («Еко-Сервіс-Козелець) «Самостійно укладає виробничо-господарські договори про приймання твердих, рідких побутових та промислових відходів». І виконавець наукладав тих договорів, й хлинуло сміття потоком великовантажних фур. При таких темпах скільки часу потрібно, щоб незаповнений полігон перетворився в переповнений?..

Свого часу цей екосервіс наобіцяв «золоті гори» й колишньому голові Бобровицької міської ради, тож певний час сміття в Бобровиці збирала автомашина з Козельця. Але невдовзі почала відвозити побутовий непотріб не на свій орендований полігон, а на безплатний Бобровицький. З 1 січня 2017 року в Бобровиці сміттям займаються місцеві комунальники. Кажуть, насилу відбилися від послуг підприємливих сусідів.

Очевидно, вчасно це зробили, бо могли б і в Бобровицю поїхати фури з «львівським сміттям», згідно з «самостійними договорами» козелецького «Еко-Сервісу».

У Козельці ця проблема не вирішена, а лише голосно розпіарена й дещо пригальмована. Мабуть, і через те, що «суспільне болото» там більше загнило, ніж у Бобровиці. Отже, видно, таки доведеться Леоніду Григоровичу допомогти сусідам навідріз відбитися від чужого сміття, якого б походження воно не було – львівського чи київського...

Натомість залишиться проблема з осушенням «гнилого болота»… Хочеться сподіватися, що Козелецька громада з цим справиться самотужки, без «жвавого обговорення бобровичан».

 

                                                  Григорій ВОЙТОК, Бобровиця – Козелець

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"