«Коли вже той татко на танку приїде?..»

Настусі Янок у жовтні виповниться чотири роки. Вона ніяк не дочекається свого дня народження, бо татко обіцяв приїхати до неї на великому танку.

- Я залізу  з моїм собакою Бетманом на ту масіну, і покатає нас тато по всій Ялославці, - мріє дівчинка. – Мозє, й Алінку з собою заберем, а Владік і Янка взє здолові, будуть бігти зя нами…

Мама Наташа й собі замріялась, але не про танк, а про приїзд коханого чоловіка Віталія. Поки був у Гончарівську, то кілька разів приїжджав перевідатись, а тепер стоїть десь на блок-посту в Сумській області, біля кордону з Росією – звідти давно вже не відпускають додому. А Настя ходить по двору і часто повторює сама собі, що вона виросте, і татко її не впізнає, коли повернеться.

Вдома в них велике господарство, доця намагається мамі допомагати: то бур’янцю для корови нарве, то курям зерна кине. А недавно так важко зітхнула по-дорослому і видала: «Без татка й покатись не хочеться». В останній приїзд він довго катав її по селу на скутері, потім вдвох ходили траву косити, подавала йому гвіздки, коли лагодив загорожу для свиней… Цілий день від нього – ні на крок. Тепер дуже скучає…

Віталій Янок – з багатодітної родини, восьмеро їх у матері Галини Григорівни і батька Петра Івановича. У березні йому і ще двом братам – Юрію і Миколі - принесли повістки про призов у армію. Найстарший Юрій живе  з дружиною і трьома дітками в Києві, де й працює, а на військовому обліку стоїть у Бобровицькому військкоматі, як і Віталій та Микола, що з рідної Ярославки не виїжджали.   Тож разом і до війська подалися.

- Казали, що забирають їх на 10 дні для якихось навчань, - сумує Галина Григорівна. – Потім, виявилось, що затримаються там на 45 днів, а тепер уже й не знаю, коли закінчаться ті їхні навчання. По телевізору показують, як наші солдати «навчаються» в Донецьку. Слава Богу, моїх синів туди ще не посилали. Це вони так кажуть, мовляв, охороняють блок-пости в Чернігівській області. Але Віталика з місяць тому перемістили ближче до «гарячої» точки. Та й хіба вони всю правду скажуть?.. Одна радість –старшенького Юрія вернули додому.

Це стало можливим після того, як в кінці травня були прийняті зміни до мобілізаційного законодавства, і батька трьох дітей Юрія Янка звільнили від додаткової служби  в Українському війську. Зраділа мати Галина Григорівна, не міг стримати сльози радості батько Петро Іванович – інвалід першої групи. Два роки тому він втратив одну ногу, переніс два сердечні напади, довелося наново вчитися говорити. Тепер за ним більше доглядає сестра Ольга Іванівна Пасічник. Біля Галини Григорівни є ще неповнолітні діти.

А як зраділи поверненню Юрія додому його дружина і троє діток – Яна ( 13 років), Владік (11) і дворічна Алінка! Їм жити в Києві без батькової допомоги, без його заробітної плати – ну ніяк !  І на допомогу із села не дуже розженешся – у Янків величезна родина, і не всі ще працюють.   Та дітей Юрія на літо забирають, і зараз у Ярославці старшенька Яна і найменшенька Алінка, з якою любить бавитись тьотя Оля, яка більше схожа на сестру. Таке сімейне різноманіття в Янків. На даний час головним годувальником тут, у Ярославці, є син Галини Григорівни і Петра Івановича Сергій, котрий працює в лісництві. Планує навіть побудувати великий сарай, щоб худоби більше завести. Його до війська поки що не забирають.

Останнім часом в Україні дуже популярними  темами стали людський героїзм  і патріотизм. І це цілком закономірно для країни, яка воює. Проте за кадром, і навіть поза належною увагою залишаються ось такі прості українські родини. На перший погляд, нічого героїчного тут не проглядається. Але це – на перший погляд. А якщо задуматись?..

У перші дні першої мобілізації в армію йдуть без ніякої «відмазки» три сини багатодітної родини, батько якої – інвалід першої групи, практично лежачий. У одного із синів – троє неповнолітніх дітей, в іншого – чотирирічна донечка  і домогосподарка дружина.

 Щоб зводити якось кінці з кінцями, молода жінка звалила на свої плечі величезне домашнє господарство: майже гектар городу, корова, свині, кури, качки, іншу дрібноту. З Віктором затіяли ремонт хати, тепер зупинили.

З армії від чоловіка надійшло кілька разів по 2800 гривень, за липень ще нічого не одержала. Жива копійка – від продажу молока, але воно потрібне і їй з маленькою донечкою…

Дійсно, нічого яскраво героїчного, але чи зможе ось так хоч один «зірковий» герой, крикливий «захисник» Вітчизни? Ще й без ніяких нарікань на важке життя, на байдуже ставлення держави?

Чотирирічна Настуся мріє не про бозна  що, а щоб татко був поруч, допомагав мамі, а неї на скутері катав. Їй би й на танку проїхати, але всього один раз, щоб всі побачили, який сильний і героїчний у неї батько.  А тоді хай їде собі та страшна машина, що розлучає її з тим, за ким вона дуже сумує.

Чи думав    хто з рік тому, що діти України виряджатимуть своїх батьків, по суті, на війну? А дехто з них вже й сиротами стали, а їхні молоді мамки – солдатськими вдовами.

В мирній державі оголошена чергова часткова мобілізація. Скільки горя вона може принести ось таким Настусям – цвіту суспільства? Хто відповість за їхнє загублене дитинство, а, може, й життя? 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"