Кинулись допомогти кумі, а потрапили на «гачок» шахраїв 

        Доганяємо, а можемо   й перегнати, Америку

Подружжя з Бобровиці вирішило продати через Інтернет дитячий самокат за 190 гривень, розмістили там відповідне оголошення з контактним номером мобільного телефону. Невдовзі їм зателефонував «покупець», але з однією умовою: йому зручніше перекидати гроші на картку Приватбанку, мовляв, може,серед рідних чи друзів є клієнти цього банку. Довго не гадали, бо знали, що їхня кума давно користується послугами «Привату», тож і продиктували «покупцю» номер куминого телефону. Після цього вже кумі зателефонували і попросили згоди, щоб через неї оплатити покупку, випитали  реквізити картки. Через кілька хвилин новий дзвінок, уже від представниці банку, яка приємним голосом повідомила, що виникли проблеми з перерахуванням грошей на рахунок вказаної картки, для швидшого завершення цієї фінансової операції, може, порадять іншого клієнта Приватбанку з числа рідних чи друзів. На їхнє «щастя», кума вже цієї куми була таким клієнтом. І знову «представник» банку по телефону зібрав інформацію про ще одну картку, але, як на гріх, і на неї не змогли перерахувати гроші. А кумам то обіцяли допомогти, вони чекають гроші за самокат! Тож  уже дві куми кинулися шукати серед своїх друзів  власників картки цього банку, і знайшли аж двох. Вони довірливо теж  розсекретили свої реквізити, після чого  й припинилися телефонні дзвінки. Як  можна здогадатися, грошей за самокат ніхто не перераховував, а от магнітні «кредитки» чотирьох кумів «похудали» на кілька тисяч кожна. Не постраждало в цій шахрайській історії тільки подружжя, що заходилося продати самокат через Інтернет. Але тепер, видно, надовго зіпсувалися стосунки з обманутими кумами.

Чому шахраї вибрали клієнтів саме Приватбанку? Очевидним є те, що його картки є майже в кожного другого жителя України, і банкоматів багато. З допомогою мережі цього банку шахраї здійснюють крадіжки грошей й за іншими схемами. Так, у січні цього року сотня жителів Черкас «клюнула» на дзвінки ніби то працівників банку з пропозиціями продовжити автоматично дію кредитної картки або підвищити кредитний ліміт. Вдячні за таку «турботу», клієнти банку говорили по телефону все, що їх питали, а в результаті з їхніх рахунків були зняті немалі гроші, в залежності від сум на тих рахунках. До речі,   за подібною схемою недавно «розіграли» телефонні шахраї на шість тисяч гривень і   одного бобровичанина, високоосвіченого, з державною керівною посадою.

 Довідка в тему: у США від карткового шахрайства втрати сягають за вісім мільярдів доларів щороку. Одна з найбільш поширених концепцій називається фітинг, що в перекладі з англійського означає «вудити рибу». Наживки різні, а мета одна: «виловити» в клієнтів номер картки, термін її дії, розміщений під магнітною стрічкою cvv-код, а як удасться, то й -  PIN-код.  В Україні масштаби «цивілізованого» шахрайства скромніші, ніж у США, але є перспектива догнати й перегнати, якщо й далі будемо такими довірливими до телефонних дзвінків невідомих осіб. Хоча тут варто пам’ятати одну просту істину: жоден банк не стане просити в клієнта по телефону пароль доступу та інші реквізити банківської картки, бо всі ті дані є в нього. Натомість шахраї створюють спеціальні Інтернет сайти та інші злочинні схеми для отримання інформації про платіжні картки.

Небувалими темпами поширюється в Україні й така цивілізація, як придбання через Інтернет товарів в торговельних мережах – зручно і дешевше, ніж у традиційних магазинах. Воно то так, але не можна забувати, що і в цій мережі орудують шахраї. Один житель Бобровиці дозволив ошукати себе аж тричі на загальну суму 33 тисячі гривень. Співробітники карного розшуку Чернігівського міського відділу спільно з працівниками відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС, як мовиться, по гарячих слідах виявили 27-річного шахрая з Чернігова, тепер йому «світить» позбавлення волі від трьох до восьми років.

Тут теж простий захист: ні в якому разі не перераховуйте гроші незнайомцю, запропонуйте йому, що розрахуєтесь після отримання та перевірки товару у службі доставки. Не піддавайтеся і на умовляння «продавця» перерахувати йому хоча б невеликий аванс. То теж явний признак шахрайства. 

Шахрайські схеми з «бородою»

Про дзвінки «з міліції», що «ваш син (чоловік, батько тощо) затриманий чи скоїв ДТП – історії різноманітні», вже добре відомо, і в Бобровицькому районі на них купилися кілька довірливих громадян, але останнім часом такі телефонні шахраї одержують рішучий відсіч. Принаймні, в цьому році на бобровичанах такі шахраї нічого не заробили, хоча спроби були. У випадках подібного дзвінка (як правило, вечором, вночі або рано вранці) не панікуйте, а починайте уточнювати, як прізвище, звати і по-батькові затриманого, його вік, хто і за що затримав, хто проводить слідчі дії і тому подібне. Можете сказати, що фактом затримання буде цікавитись родич чи знайомий з правоохоронних органів або якийсь державний високо посадовець. Після подібного спілкування шахраї більше не телефонують. Багатьох уже й затримали, звісно, при допомозі громадськості.

Ще одна схема з «бородою»: спілкування з незнайомими, приїжджими особами. Від цього не так давно постраждала пенсіонерка з Бригинців. У неї під двором зупинилася автомашина, з якої вийшли дві жінки (30-40 років), і завели мову про будинок на краю села, який хочуть купити. Та так заговорили стареньку, що та й не помітила, як одна з майбутніх «дачниць» встигла побувати в хаті. Потім виявилось, що пропали 10 тисяч гривень, відкладених «на смерть».

Відомі випадки, коли заїжджі шахраї представляються, передусім літнім людям, соціальними працівниками або рознощиками благодійності. Насправді ж, виманюють у своїх жертв гроші: пропонують поміняти старі купюри на нові, внести невеликий задаток за дорогу, але з «пільговою» ціною, річ для дому та інше.

Пам’ятайте: і давніші, і новітні шахрайські схеми розробляють та здійснюють не «люди з вулиці», а хороші психологи, серед яких є  й просто «кримінальні таланти». На жаль, не всі вони ще притягнуті до відповідальності. Найактивніший захист від них: уникайте на одинці спілкування з незнайомими заїжджими особами, не довіряйте сумнівним «добродіям» та дешевим пропозиціям. Пам’ятайте про досить відому народну мудрість: безплатний сир буває тільки в мишоловці.

 

Сергій Музиченко, начальник відділу карного розшуку Бобровицького РВУМВС в Чернігівській області       

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"