Керують Україною «незадовільно» - самі визнають, народ відчуває, але у відставку не йдуть

     Із-за океану видніше?

Українські ЗМІ блискавкою повідомили: прем’єр Яценюк і міністр фінансів Яресько полетіли в США домовлятися про нові кредити. Водночас мелькнула в Інтернеті й сенсація, що для України не така вже й  сенсація: щорічно на Одеській митниці бюджет України недоодержує … один мільярд доларів – заявив новопризначений губернатор Саакашвілі.

Як відомо, кредити треба повертати, ще й з відсотками, а для одержання мільярду з митниці необхідно лише навести там порядок. Ще одне швидко розгледів грузинський «рятувальник» України: Одеса повинна бути багатшою в 25 разів.

За океаном, вочевидь, не помітили заяви якогось там  обласного чиновника, що заховався в Одесі від переслідування грузинського правосуддя, він і до нового призначення розкидався повідомленнями про факти корупції і розкрадання української казни, і все те пролітало поза увагою керманичі нашої держави. Тим більше, нічого не варті такі викривальні «новини» для  прем’єра і головного міністра. Скільки подібних заяв оприлюднюється  щоденно в Україні, а в урядовців, як то кажуть, й за вухом не свербить,  «їхня держава» як одержувала зарубіжні кредити, так і одержує, головне – й далі тримати антиросійську риторику. Чим можуть обернутися багатомільярдні запозичення – навіщо так далеко заглядати? Українське суспільство  терпеливе, «загартоване» рабовласницьким ставленням до нього, падке на гарні обіцянки і «благодійні» подачки. Тож навіщо Яценюковій команді  псувати стосунки, скажімо, з митними корупціонерами і казнокрадами? Реальна боротьба з ними може виявитись більш небезпечною, ніж наслідки постійного обдурювання людей?  Для «приспання» ж електорату достатньо й того, що створили аж дві нові (президентську і прем’єрівську) антикорупційні структури з широкими повноваженнями і високими зарплатами, чого достатньо й для звіту   перед заокеанськими і європейськими кредиторами.

Правда, закордонні хазяї  вимагають і проведення реформ. Тому прем’єр полетів у США ще з однією місію: обговорити з заступником Держсекретаря Блінкеном питання … децентралізації   і змін в Україні. Виходить, що   із-за океану видніше, як усе те проводити? Чи, може, в  головах українських євро лідерів  просто не вистачає здорового глузду? Думаю, самі читачі дадуть відповідь на обидва запитання. Більше непокоїть інше: Яценюк кинувся за порадою до чиновника США, а не до власного народу, на благо якого, як сам заявляє, і затіяли реформи? Насправді ж  написали в кабінетах плани децентралізації і повезли їх затверджувати  у Білий дім США. І не помітили того, що, наприклад, ні депутатський актив Бобровицького району, ні Чернігівська обласна рада не погодились з наспіх придуманими   планами  в райдержадміністраціях  і  обласній держадміністрації  стосовно реформування територіальних громад, створення нових органів місцевого управління. І таких прикладів багато по всій Україні. Вже, коли місцеві громади почали вголос проявляти непослух, у владних структурах кинулися писати графіки обговорення «доленосної» ініціативи центральної влади.

В керівника уряду є вагома причина не радитись з народом, її відверто назвав президент Петро Порошенко у щорічному зверненні до парламенту і суспільства: «У мене часто запитують, а чи задоволений я роботою уряду? Ні. Чи задоволений я роботою Верховної Ради? Очевидно, також ні. Скажу більше, я не задоволений і своєю роботою. І ніхто не критикує мене більше, ніж я сам. Знаєте чому? Тому що народ всіма нами дуже незадоволений».

Отже  причина, чому керманичі  не бажають радитись з власним народом, відома – образились на свій народ? Але іншого народу в Україні немає, а влада – перемінна, ще й, видно, не досить розумна. Про це  свідчить і відвертість поважної її представниці, «виписаної» з США мільйонерки  Яресько, яка з міністерського крісла заявила, що головна проблема не у високих тарифах, а у головах українців. Мовляв, вони ніяк не усвідомлять, що газ не повинен менше коштувати. А чи сама міністерша  усвідомлює, як може бідний пенсіонер і пересічний трудівник оплатити європейські тарифи із своїх жебрацьких пенсій і зарплат? І чи  відчувають вони з Яценюком  відповідальність за те, що за лічені місяці їхнього керівництва кожен громадянин України збіднів щонайменше втричі, і продовжує бідніти?

І все-таки з  твердженням міністра фінансів про проблему в головах українців, думаю, можна погодитись, тільки не через нерозуміння ціни на газ, а що терплять  ось таких імпортованих і вітчизняних Яресьок. Дивуюся й з того, наскільки виважено  думає і президент Петро Порошенко, коли йде формування уряду. Хоча,  він і сам продукує безвідповідальну кадрову чехарду. І бореться з казнокрадством та іншими непорядками здебільшого на словах.

Український уряд – як зла мачуха для українського народу

Прем’єр Яценюк і фінансовий міністр Яресько в ході поїздки до США виконали ще одне домашнє завдання: уклінно запросили американці взяти участь у приватизації українських підприємств.  Як і за скільки – то, напевно, не головне для тримачів державної казни, вони  «впали»  в ейфорію перемог на фронті і  в економіці. Вітчизняні і зарубіжні експерти констатують скорочення темпів виробництва, а міністр економіки і торгівлі прибалт Абромавичус заявляє, що «найгірші економічні показники України позаду». Цю оптимістичну заяву у ЗМІ назвали «голим популізмом».

Справді, як можна добитися якогось росту в економіці, коли не займатися головним – продажем вітчизняної продукції?  Профільний міністр повинен то знати, що головні проблеми сьогоднішньої економіки – це не сучасне обладнання, не інвестиції чи технології, а збут.   Чи багато бачимо інформації про відкриті нові ринки продажу української продукції, зокрема і в США, звідки не вилазять наші керманичі? 

На цю проблему наштовхнулось і наше ТОВ «Земля і воля». Кукурудзяні крупи власного заводу ми продавали в Росію  для виробництва дитячого харчування. Цей ринок збуту  перекрили. Ми не сидимо, склавши руки, завершуємо сертифікацію круп’яного заводу за європейськими стандартами, але й це ще не забезпечує місце на європейських чи заокеанських ринках. І в Україні наші крупи не потрібні, хоча знаю, що батьки малят вже відчувають дефіцит дитячого харчування, яке надходило з Росії.  Це лише маленький приклад, як перебудовується «європеїзована» економіка України. Багато  більших підприємств потерпають значно більше, вимушені викидати на вулицю сотні і тисячі працівників, скорочувати бюджетні відрахування.

Розумію: війна, агресія… Та треба бути, напевно, дуже обмеженим на розум, щоб не усвідомлювати, що Путін давно відкрив проти України другий фронт - економічний, більш ефективний для його задумів, ніж війна на сході, і на якому перший його союзник… неефективний уряд Яценюка.  Самого прем’єра  українські політики і експерти називають «нульовим», навіть ворожим для українського народу. Вже не допомагає лідеру «Народного фронту» бути героєм в очах  народу  його самовдоволена  «соковита» критика Путіна-агресора. Бо навіть посол США в Україні Джеффрі Пайєтті недавно заявив: «Корупція для України є більшою загрозою, ніж російські танки. Впоратись з цією загрозою можуть лише самі українці».

Напевно,  варто ще раз наголосити, що та корупція заважає передусім невід’ємній  складовій перемоги над будь-яким агресором – вітчизняній економіці, яка затінена в головах наших урядовців жебракуванням грошей і випрошуванням зброї. Вони  зовсім не помічають, на чому тримається перша економіка світу і її найбагатша казна?

Я теж буваю у США, але не клянчити туди літаю, а налагоджувати співпрацю у питаннях виробництва насіння кукурудзи, запозичення технологій і придбання сучасної сільськогосподарської техніки, яка в Україні взагалі не випускається. Захоплений і тим фактом, що в США пріоритетним є  збирання податків із зарплати працівників, що  в 23 рази більша, ніж в українців. Звісно ж, така висока зарплата  неможлива без розвинутої економіки. Все там розумно взаємопов’язано. Наші ж «генії» додумалися  до того, щоб обкладати задушливими податками ледь жевріюче виробництво і навіть пенсіонерів, що нечувано в світі!  І з таким  управлінням у Євросоюз?  Втрачена найголовніша конституційна функція держава - соціальний захист її громадян. Скажіть, який зовнішній агресор потрібний Україні для її знищення? Та така держава сама вибухне зсередини! І ніякі американські гроші, разом з  ракетами,  не захистять, хіба-що прискорять той жахливий процес,  ще з більшими людськими жертвами.

Природно постає питання:  чи можна в нинішніх умовах розвивати вітчизняне виробництва, без чого  неможливе виконання соціального захисту громадян? Відразу скажу: не тільки можна, а й вкрай необхідно. Стверджую це не з теорії, а з практики навіть нашого господарства «Земля і воля»: всупереч державного безладу розвиваємося, одержуємо стабільні прибутки, не в офшори їх женемо, а вкладаємо  у капітальне будівництво промислових і соціальних об’єктів ( навіть будуємо безкоштовне житло і нові їдальні), зарплати трудівникам значно підвищили  (відповідно й у бюджет більше надходить), не забуваємо про соціальну відповідальність перед нашим Бобровицьким районом.  І ми, звісно,  не одні такі в Україні. Чому не більшість, або хоча б половина? Думаю, не всі встигли і зуміли загартуватися від впливу корупційно-злодійсько-бюрократичної української влади. Таку   бояться й іноземні інвестори, скільки б їм не брехали Яценюк і Яресько. Та й не приїжджі бізнесмени   мають творити економічне диво в Україні! Весь цивілізований світ нам в очі каже: передусім самі закачуйте рукава і розум, хоч який є, включайте. Адже вже побачили, що   не створюють ніякого дива запрошені грузинсько-прибалтійські урядовці. Головна причина, напевно, та, що  в їхнього начальника не в тому напрямку мозки повернуті, а в парламентсько-президентській Україні саме вони мають відігравати головну роль в економіці і проведенні обіцяних реформ.

Рейтинг Яценюка в суспільстві впав за рік керування виконавчою владою, як кажуть в народі, нижче плінтуса. Президенту не подобається робота прем’єра, але той і далі працює… Якось я писав у відкритому листі до президента Януковича (в 2012 році в газеті «Сільські вісті»): доки він терпітиме стадо свинопасів на чолі з Азаровим, що як свині під дубом, підривають коріння економіки держави? Казали помічники «гаранта», що Віктор Федорович навіть реготнув з такого порівняння, але так і не відігнав тих свинориїв, в результатів самого відігнали аж у російські ліси. Ззаду підгонили його  Яценюки,  тільки щоб не вернувся, і не став на заваді тепер уже їхньому, сподіваються,  довічному владарюванню. Швидше всього, навряд з цим погодиться  український народ, навіть якщо він недалекоглядний тугодум - за визначенням американки Яресько. І терпеливий та короткозорий у політиці   люд  народжує активістів, котрі кидаються на корупційно-хабарницьку амбразуру, не дивлячись на те, що там засіли їхні соратники по Майдану гідності.

Прикладів багато, але пошлюсь  на один, повідомлення про який починається таким заголовком : «Міністерству охорони здоров’я виписали пілюльки. Діагноз: корупція». Нагадаю, очолює це відомство грузин Олександр Квіташвілі, котрого разом з Саакашвілі «кинуто» на боротьбу з українською корупцією.

Путіна вчать санкції, а Яценюка, напевно, й війна не навчить

Чи то жартома, чи всерйоз, один з телеканалів показав, як російські фермери просили Європу не відміняти санкцій    проти їхньої держави, оскільки лише після їх введення вище керівництво звернуло увагу на вітчизняних сільгоспвиробників. Не дуже то й вірилось про позитивні зрушення, знаючи  істинний стан аграрної галузі сусідньої держави, де не мають навіть належного вітчизняного сільськогосподарського машинобудування ( крихітна Білорусь має), є багато розвалених сіл, запущених земель тощо. Але недавно довелося поспілкуватися в Києві з одним російським мільярдером-аграрником. Він похвалився, що має свинокомплекс на … 300 тисяч голів,  ще один такий почав споруджувати. Для мене це було: ???!!!, ще й з пальцем біля  скроні. Співрозмовник помітив моє здивування і ще більше здивував: рентабельність свинарства вища, ніж нафтодобування. Це – за рахунок власного уміння і великої державної  підтримки,  в тому числі й  фінансової.

Наше господарство «Земля і воля» теж уміє вирощувати свиней, планувало мати їх в межах 100 тисячі голів, базу сучасну спорудило,  племінне ядро з двох м’ясних порід англійської селекції створило, але нам стала на заваді недолуга аграрна політика «рідного уряду», починаючи від уряду Юлії Тимошенко, коли були скасовані всі дотації сільгоспвиробникам, а на вітчизняні м’ясокомбінати хлинули м’ясні відходи з Європи і навіть далекої Бразилії. Там  утилізувати їх дорожче, ніж спихнути «друзям»-українцям, ще й дурняк великий мати. Ці схеми «розцвіли» при Азарову, про що я теж писав Януковичу, називав українських   урядовців страшнішими  за сомалійських піратів. Тепер можу те саме сказати за  яценюкових урядовців.  То й питаю себе: де довша рука Путіна – в Донецьку чи Києві? Відповідь на це запитання дав посол США в Україні. Не пояснив тільки, чому його держава продовжує «панькатись» з   Яценюком і не вимагає від нього   працювати так, як працюють урядовці США і Європи? Адже за принципом міжнародних фінансових структур, хто кредитує, той і за результати питає. Чи в українського прем’єра  якась особлива місія?..

 

                                               Леонід Яковишин,

               Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля» 

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"