«Хутіркова» Талалаївка не розраховує на допомогу «благодійників», а згуртовується та власними зусиллями робить свій район перспективним

 

Талалаївський район особливий для Чернігівщини, найперше – своєю «хутірковістю». Населені пункти району доволі віддалені один від одного, і багато в чому це створює проблеми. Однак у той же час саме ця «хутірковість» допомагає талалаївцям виживати, і не тільки «триматися на плаву», а й розвиватися та працювати на перспективу. Подібно до маленької нації, котра гуртується, щоб вижити й не загубитися у великому світі, жителі віддаленої Талалаївщини разом дбають про свою землю та громаду, не чекаючи помічі «благодійників». Такою допомогою вони не розбалувані, бо, на відміну від багатьох інших районів області, на Талалаївщині у передвиборний період не сипали щедро грошима благодійні фонди кандидатів у депутати; соціальні установи не ломилися від дороговартісних подарунків. Наприклад, місцевий дитячий садок перед останніми виборами «розжився» лише пральною машиною від одного кандидата й ігровим майданчиком – від іншого. Та, певно, воно і на краще. Бо передвиборча кампанія швидко закінчується, а з нею зазвичай припиняються й бурхливі потоки фінансових вливань у розвиток території. І після щедрих подачок знову повертатися до напівзлиденного життя ой як нелегко! Талалаївці ж у всьому звикли розраховувати лише на себе. 

 

Жодної школи у районі не закриють

- Наш район хоч і маленький, але перспективний, - каже заступник голови Талалаївської райдержадміністрації з гуманітарних та правових питань Оксана Плюта.

Перспективною Талалаївщину робить не лише вдале географічне розташування та наявність прямого автомобільного і залізничного сполучення з багатьма українськими містами, а й головним чином – прагнення самих жителів району і його керівництва покращити якість життя громади. Люди щиро вболівають за свій край і вміють постояти за себе та добитися результату. Наприклад, нинішня оптимізація шкіл і дитсадків (а простіше кажучи, їх закриття через нестачу дітей), що відбувається по всій Україні, ймовірно, не зачепить Талалаївщину.

- У нашому районі особливі, індивідуальні умови, - говорить Оксана Петрівна. – Ми змогли переконати голову облдержадміністрації Володимира Хоменка та маємо його підтримку в цьому питанні: жодна школа на Талалаївщині закриватися не буде.

Це стало можливим завдяки тому, що місцева галузь освіти вже пережила реформи у 2004 році, коли через складну демографічну ситуацію у районі припинили роботу 7 шкіл, ще кілька були реорганізовані. На жаль, і досі на Талалаївщині, населення якої становить близько 13800 осіб, смертність суттєво перевищує народжуваність. Однак всі 14 шкіл у районі працюють. Переважна більшість з них – 79% - малокомплектні, та талалаївці переконують: через особливості розташування, віддаленість населених пунктів один від одного, скорочувати школи більше не можна. Тому й прагне влада зберегти мережу закладів освіти і докладає до цього усіх зусиль.

Оксана Петрівна розповідає про одну циганську родину з п’ятнадцятьма дітьми, яка кілька років тому приїхала до району на заробітки. Всі діти пішли до школи, відвідували гуртки, покращуючи тим самим показники наповнюваності класів. Згодом багатодітна родина так і осіла на Талалаївщині, й нині живе у подарованому їй владою будинку, який у 2009 році був придбаний за кошти, закладені під спеціальну програму підтримки ромів.

Цікаво, що навіть сільські школи Талалаївщини звикли дбати про себе: кожна має присадибну ділянку та обробляє її, забезпечуючи власні потреби. У районі функціонує три опорні школи, створені в округах. Свого часу до їх будівництва долучилися як райдержадміністрація, так і численні спонсори, тож нині спільними зусиллями це – сучасні благоустроєні приміщення, що відповідають усім вимогам та забезпечені необхідним мультимедійним і комп’ютерним обладнанням. Не менш важливо й те, що до кожної з цих шкіл організований підвіз дітей, який здійснюють шість автобусів. Варто сказати, що на Талалаївщині діток підвозять не лише до шкіл, а й до дошкільних навчальних закладів.

- Шкільні обіди у нас здешевлені, в усіх школах організоване гаряче харчування, - веде далі Оксана Плюта. – Учні 1-4 класів харчуються безкоштовно, за харчування старшокласників батьки вносять лише невелику плату.

Оксана Петрівна з гордістю повідомляє, що в кожній з опорних шкіл зроблені ремонти, збудовані теплі туалети та створені всі умови для навчання школярів. В Харківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – одній з трьох опорних шкіл Талалаївщини – нещодавно розпочалося будівництво їдальні на 80 посадкових місць. За сприяння депутата селищної ради, колишнього директора ТОВ «Обрій» Василя Фесака було виготовлено проектну документацію та розпочаті роботи.

- Це була єдина школа, яка не мала їдальні, - пояснює Оксана Плюта. – Василь Петрович допоміг нам зрушити справу з місця, запустити будівництво, і зараз воно триває.

 

Ліжка-«трансформери» вирішили одразу дві проблеми

Якщо сільські школи Талалаївщини потерпають від недобору дітей, то єдиний у селищі стаціонарний дитячий садок «Сонечко» має іншу проблему: він переповнений.

- У цьому році ми нікому не відмовили. Намагаємося задовольняти потреби усіх талалаївських мам та прийняти їхніх діток до нашого садочка, - каже завідуюча закладом Людмила Топчій.

Сьогодні в шести групах талалаївського дитсадка виховуються 152 малюка – у той час, як за нормативами має бути 110. Якось добудувати чи розширити будівлю неможливо: такий висновок зробили спеціалісти. До того ж, приміщення садочка не має спальні – тож працівникам доводиться власними силами виходити з ситуації. І вихід таки знайшовся: у кімнаті для ігор встановили складні ліжка-«трансформери», що дозволило одночасно й облаштувати приміщення для дитячого сну, і збільшити ігрову площу.

Загалом, те, що в Талалаївському садочку працюють креативні й творчі люди, кидається у вічі з першого погляду: подвір’я прикрашене кумедними казковими тваринками, виготовленими із зовсім, здавалося б, непридатних для цього матеріалів на кшталт пластикових пляшок чи велосипедних шин; на стінах – справжня експозиція чудових творчих робіт. Одразу видно, що колектив дитсадка повністю віддається роботі. Але одного ентузіазму, на жаль, не достатньо для нормального функціонування закладу в умовах сьогодення. Бо треба й ремонти робити, й обладнання та іграшки купувати. Впоратися з цими проблемами садочку допомагають батьки дітей. Є допомога й від місцевої влади (минулого року садок поповнився ігровим обладнанням за рахунок коштів селищного бюджету; неодноразову фінансову підтримку «Сонечку» надавав і депутат селищної ради Василь Фесак), коштом же місцевого підприємства «Укрнафти» у червні перекрито дах.

- Треба ще б ноутбук, - ділиться проблемами завідувачка. – Він просто необхідний музкерівнику та вихователям для роботи, а дітям – для гармонійного розвитку.

 

Талалаївських породіль возять до Прилук

-  У Талалаївці не вистачає лікарів! – бідкається заступник голови Талалаївської РДА з гуманітарних та правових питань Оксана Плюта, коли мова заходить про медицину. – Ось нещодавно звільнився лікар з пологового відділення, і ми були змушені закрити його, адже без лікаря таке відділення існувати не може.

Талалаївських породіль зараз возять до Прилук (а це – близько 70 км) та терміново шукають нового лікаря, аби пологове відділення працювало на місці. Загалом же, наразі у Талалаївці пустують 9 лікарських посад (з необхідних 58 лікарів працюють 49); при цьому всі ФАПи району укомплектовані фельдшерами. Зважаючи на реформи, що не так давно розпочалися у вітчизняній галузі охорони здоров’я, щось прогнозувати щодо медичних закладів Талалаївщини доволі складно. Під час попереднього реформування у 2007-му три дільничних лікарні були реорганізовані в сільські фельдшерські пункти, один фельдшерський пункт в Талалаївці закрили. Втім, місцева влада та громада сподіваються на краще. До цьогорічного Дня Незалежності у селищі запланували здати першу, другу та третю черги приміщення Центральної районної лікарні, будівництво якої ведеться відповідно до Програми соціально-економічного розвитку Чернігівської області. А ще в Талалаївці чекають молодих спеціалістів-лікарів. За кілька останніх років троє лікарів отримали квартири за кошти селищного бюджету та назавжди поселилися в Талалаївці. Ще двом ордери на житло вручать незабаром: вже виділені гроші на його придбання.

Людмила СМИК.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"