Головний електрик області погодився, що графік відключення електропостачання необхідно відкоригувати

Це почули від голови правління ПАТ «Чернігівобленерго» Юрія Касіча на нараді з питань забезпечення безперебійного постачання електроенергії до важливих об’єктів промисловості, сільського господарства і соціальної інфраструктури, яка проходила в обласній раді. Те корегування має відбутися в залежності від соціально значимих об’єктів – споживачів електроенергії. Голова обласної ради Микола Звєрєв запропонував керівникам районів і міст обласного підпорядкування подати пропозиції стосовно графіків аварійних відключень електропостачання, визначитись з об’єктами, які можуть бути відключені частково, і вказати об’єкти, які в жодному випадку не підлягають відключенню. Таку вимогу до «низів» підтримав  і заступник голови обласної держадміністрації Костянтин Лубенцов, котрий був там присутній.

Нарада відбулася 10 грудня, а виконавчий директор товариство «Земля і воля» Валентина Чернякова ще 5 грудня відвезла особисто в ПАТ «Чернігівобленерго» листа з конкретними  пропозиціями і застереженнями, що потім  співпали з тими, які були прийняті на нараді  в обласній раді, і з якими погодився і Юрій Касіч. Із змістом  послання «Землі і волі» до енергетиків ознайомив учасників наради голова депутатської аграрної комісії, керівник депутатської групи «Аграрії та підприємці» Арсен Дідур. Проте  отой приклад обґрунтованого відстоювання прав трудового колективу перед енергетичним монополістом чи не єдиний у області з даної проблеми. А якби він був масовим? І щоб «приватизатори» енергетичного ринку наперед знали, що в разі їхнього самоуправства на фоні власної недолугості  обов’язково одержить такий протест   від споживачів? Тоді  б не виникала  і потреба в обласних нарадах? Та  й скликаються вони, як правило, після того, як самим організаторам їх проведення  починає вже «припікати».  І в даному випадку, невже у владних структурах області не знайшлося бодай одного компетентного чиновника, який міг би спрогнозувати наслідки від  «невідкоригованих», без  попереджень,   відключень електроенергії? Забили тривогу вже після того, як пенсіонери почали застрявати надовго в знеструмлених ліфтах, зупинятися інші важливі об’єкти, нависла загроза екологічної і техногенної катастрофи, коли люди почали виходити з протестами до РЕСів?

Чернігівщина – не Дніпропетровщина чи Одещина, але і на її території є об’єкти, які «в жодному випадку не підлягають відключенню електропостачання», та про них заговорили тривожно лише на згаданій нараді в обласній раді. А раніше що – тих об’єктів не було?

На території Бобровицького району є термінал для зберігання газоподібного технічного аміаку, який має так звану екологічну «бронь», але і цей об’єкт відключали від електропостачання.     Звісно, товариство «Земля і воля» вчасно, і без наради в області, вжило захисні заходи  від постійних українських непередбачуваностей, генеральний директор Леонід Григорович Яковишин розпорядився закупити міні-електростанцій майже на три  мільйони гривень тільки в цьому році, а купували й раніше.  Втім, перед тим, як запроваджувати аварійне відключення електроенергії на аміачному терміналі, думаєте, хто поцікавився порушеннями з боку енергетиків на об’єкті, що має особливий статус? А скільки в області об’єктів, які мають високий екологічний рівень складності?  Надійшла команда взяти їх на облік вже десь після тижня аварійних відключень?

У згаданому вже ТОВ «Земля і воля» є автоматизований елеватор, де зараз зберігається більш як 200 тисяч тонн зерна на десятки мільйонів гривень. Без електроживлення автоматичної системи підтримання належної температури і вологості в ємностях на п’ять тисяч тонн кожна,  зерно зіпсується або й загориться.   «Згорять» там і зарплати 1200 працівників та мільйонні відрахування до державної казни, допомоги на соціальні об’єкти і нужденним людям. Але, видно, електропостачальникам наплювати на всі ті можливі збитки, а свою-нашу електроенергію вони можуть і за кордон продати, бо вони, бачите, господарі становища. Навіть голова обласної ради Микола Звєрев визнав на нараді: “Монополісти захопили енергетичний ринок і місцева влада не має на них впливу». Тож керівник обласної представницької влади звернувся за захистом  до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.  Потім таки вирішив підключати до вирішення проблеми територіальні громади. Якби ще й самі громади не чекали манни з неба чи розпоряджень з області!..

У ТОВ «Земля і воля» фахове проаналізували роботу всіх виробничих і соціальних об’єктів, на підставі цього аналізу й розробили такий графік аварійних відключень електрики, при яких можна добитися необхідної її економії, і не завдати відчутної шкоди виробництву. Багатьох інших господарств робити це  зобов’язують тепер обласна  рада і обласна держадміністрація.

Звісно, не всі пропозиції споживачів електроенергії зможуть врахувати енергетики, в них специфічна система роботи, обласна мережа включена у загальноукраїнську, але у спільних пошуках, напевно, можна мінімізувати цілий ряд небажаних наслідків. Врешті, головний електрик області визнав на нараді, що «графік відключень необхідно відкоригувати». А чому не  зробити це  з самого початку, а тепер лише підправити, якщо виникне така потреба? Та монополісти  переймаються  передусім власним збагаченням, а не думкою  про своїх споживачів-платників.  І самі споживачі чекають, поки їм хтось підкаже, як примусити монополіста виконувати  зобов’язання. Не вистачає в нього електроенергії – то його проблема, а не тієї бабусі, що сидить у хаті потемки, хоча за електрику справно платить. У Європі, куди ми так прагнемо, такого безвідповідального монополіста загнали б за чорні хмари. А ми чекаємо, щоб за нас це зробила та ж Європа? Скільки років ще чекатимемо?..

P.S.    Коли ця публікація була викладена на сайт «Землі і волі» і підготовлена до друку в газеті «Чернігівщина», в обласній раді відбулася друга нарада, яку проводив заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. Так от він зачитував директору технічному ПАТ «Чернігівобленерго» Володимиру Рубанці їхню відомчу інструкцію, затверджену керівництвом держави, в якій виписані й правила взаємодії з споживачами електроенергії в надзвичайних ситуаціях. А присутні на нараді депутати від групи «Аграрії і підприємці» нагадали йому й про угоди, укладені між ПАТ і споживачами. Звісно, директор технічний не з усіма претензіями погоджувався, звинувачував й іншу сторону. «Примирив»  учасників  суперечки президент асоціації «Укртеплоелектроцентраль» Юрій Улітіч. На запитання, чому на Чернігівщині найдовші масові відключення електроенергії, столичний гість  висловив  думку: в області запізнилися з узгодженням графіків відключень, виходячи з пропозицій виробничих і соціальних об’єктів. Колишній заступник міністра енергетики порадив також обласним енергетикам, мовляв, має можливість підприємство чи установа встановити міні-електрогенератор, допоможіть йому зробити це якнайшвидше. Так же дійте й з інших питань.

Присутні депутати-виробничники з цієї поради ледь не розсміялися. Наголосили, що в обленерго сидять земні «боги», вони, приватні господарі,  звикли не допомагати партнерам, а вимагати з них, оббирати їх, і пальцем  не поворушили вчасно, щоб якось мінімізувати для споживачів наслідки від тих відключень.

Видно, «проспала» момент і  обласна держадміністрація, яка ще 1 грудня створила відповідний штаб, понаписувала папери, але тільки після наради 10 грудня зажадала спільно з обласною радою  від  районів пропозиції щодо графіків відключення. Тепер обленерго буде їх вивчати протягом робочого тижня.

Тим часом жителі  Менського  району перекривали автотрасу, люди Бобровицького району планували лягти на залізничні колії. На нараді депутати застерегли директора технічного Рубанку, що допоки триватимуть ті узгодження графіків, розгнівані люди можуть увірватися й до його євро кабінету.  Бо він то земний енергобог, а не Небесний. Невже, справді, тільки нецивілізованими методами можна добитися, щоб запрацювали цивілізовані стосунки в державі?

 

                                                                                                                  Григорій Войток   

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"