Головним у житті було і завжди буде – піклування про дітей

 

Правда, нерідко ще воно підміняється  гарними лозунгами, написаннями різноманітних програм, одноразовими акціями підтримки дітей. І все ж конкретна справа все частіше бере верх над словесним піклуванням, що підтверджується і в інтерв’ю голови Носівської районної державної адміністрації Анатолія Красносільського Чернігівському обласному радіо та іншим ЗМІ.

            - Анатолію Григоровичу, Програмою економічних реформ України серед інших важливих завдань передбачений пріоритетний розвиток системи дошкільної освіти. Що в цьому плані робиться в Носівському районі?

            - Протягом останніх двох років в нашому районі діє цільова Програма розвитку дошкільної освіти. За цей час нам вдалося розширити мережу дошкільних навчальних закладів. Зокрема, відкрито дошкільну групу в селі Макіївка. Розпочали роботу додаткові групи у дошкільному закладі №1 міста Носівки та дитсадку села Мрин. Відкрили логопедичну групу в головному дошкільному закладі райцентру. Завершуються ремонтні роботи у Держанівській школі, де найближчим часом  наберуть ще одну групу дошкільнят.

            Як відомо, розширення мережі дошкільних закладів потребує значних коштів, яких постійно не вистачає. Але коли пам’ятаєш, на які важливі справи потрібні гроші, тоді включаєш усі розумові та підприємливі ресурси. І виявляється, що таки можна щось «нашкребти» в районному і навіть сільському бюджетах. Та й підприємці і область можуть чимось допомогти, коли бачать, що на місцях не чекають манни з неба, а рукава закачують і ,як кажуть, мозки включають.

            - Які ще соціальні ініціативи Президента України, спрямовані на покращення становища дітей, втілилися на Носівщині в конкретні справи?

            - В першу чергу – це підтримка позашкільних навчальних закладів. Минулого року немало зроблено для зміцнення матеріальної бази: встановили металопластикові вікна у дитячо-юнацькій спортивній школі, відремонтували актову залу та обладнали внутрішній санвузол у  районній школі мистецтв, підвели воду до будинку дитячо-юнацької творчості.

            Працюємо також над розширенням контингенту вихованців позашкілля. Так, відкрили додаткові групи і студії на базі міських шкіл №1 і №3 та в селі Червоні партизани.

            Президент України ставить завдання, щоб найближчим часом 70 відсотків дітей займались у спортивних, технічних, мистецьких гуртках позашкільних закладів. У наступному році це завдання буде виконано.

            - А як у районі ведеться соціальна робота з дітьми та сім’ями, що опинилися у складних життєвих обставинах?

              - Вже створено 11 прийомних сімей, в яких виховується 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. І ця робота продовжується.

            Під соціальним супроводом перебувають 52 родини. За ними також закріплені громадські активісти з числа депутатів та членів виконкомів.

            На покращення житлових умов названих вже категорій дітей і родин з районного та обласного бюджетів буде виділено майже два мільйонів гривень протягом трьох років.

            - Нинішній рік Указом глави держави оголошений роком дитячої творчості…

            - І тут є що сказати. Вже провели масштабний творчий звіт району, в якому взяли участь більше десяти дитячих колективів.

            Юні митці Носівщини з добрими результатами виступили на конкурсах  і фестивалях з танцювального, інструментального, вокального мистецтв, що проводились обласними закладами культури і освіти. Лише вихованці районної школи мистецтв здобули 14 дипломів різного ґатунку. Дитячий хор районної гімназії у березні цього року виборов перемогу на Міжнародному конкурсі «Яскрава країна», що проходив у Одесі, і здобув право виступити у знаменитому Одеському оперному театрі.

            Ще один цікавий показник: в районі 11 дитячих танцювальних колективі із загальною кількістю – 500 учасників. Ще не так давно про залучення такої кількості дітей до танцювального мистецтва лише мріяли. А танцювальний колектив з Козарської сільської школи став постійним учасником на святкових концертах в районному будинку культури. До його рівня підтягуються інші юні танцюристи з сіл. Є на кого й рівнятись – наші «Кришталеві черевички» з Носівської гімназії прославились не лише в Україні, а й за її межами.

            Я переконаний, що зерна мистецтва проростуть у дитячих душах справжніми паростками добра і людяності, але  при ще одній важливій умові – в державі немає чужих дітей. І поганих батьків не повинно бути.    

 

 

 

                                                                                                                                                                                               Zemlyaivoliya.net

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"