Фаховість та досвід прилучанки знадобилися в міжнародному проекті

 

Усього лишень за рік комунальні підприємства Прилук поповнилися найсучаснішими вантажівками та самоскидами, ескаватором та котком вартістю у кілька мільйонів гривень, лабораторним і комп’ютерним обладнанням. Щоб купити все це за власний кошт, місту треба було б не менше 30-40 років. Та, ймовірно, така техніка й не снилася б Прилукам, аби не їхня участь у європейському проекті TACIS. Саме завдячуючи йому та іншим міжнародним проектам, що реалізуються у Прилуках, місто змінилося навіть візуально: почистішало (бо встановлені у кожному мікрорайоні міста контейнерні майданчики для сміття – теж частина виграного гранту) та погарнішало (бо саме в рамках проекту було започатковано акцію «Прилуки – місто чорнобривців», і тепер ці українські квіти майорять чи не в кожному дворі). Серед іншого, виграні та реалізовані  гранти подарували прилучанам комп’ютерний центр у центральній міській бібліотеці, краєзнавчі видання на кшталт листівок «Прилуки в часі» й книг історичної тематики та інші цікаві й важливі для громади речі. Словом, з 2003 року ця практика  стала  для міста підґрунтям  для потужного прориву.

 

Багато в чому довелося перенавчатися

Ще десять років тому Прилуки тільки-но вчилися працювати по-новому. Той час добре пам’ятає Нaдія Єременко, заступник міського голови у 2005-2010 роках. Тоді – спеціаліст економічного відділу, Надія Іванівна понад десятиліття опікувалася місцевим економічним розвитком Прилук та докладала усіх зусиль, аби віднайти для міста додаткове фінансування за рахунок грантів.

- Пам’ятаю, як тодішній мер Микола Бабій скопіював аркуші з якогось журналу зі статтею «Управління містом як корпорацією» та демонстрував нам як приклад сучасних методів муніципального управління, - пригадує Надія Єременко. – Вже тоді говорилося про те, що треба переходити на сучасні принципи  менеджменту в місцевому самоврядуванні, не такі як командно-адміністративні, які ще багато де зберігалися.

Проектна робота у Прилуках почалася із залучення до міста Центру муніципального менеджменту ХАБІТАТ – справжньої школи для працівників органів муніципального управління. Багато в чому довелося перенавчатися, корінним чином змінювати методи й підходи до справи, а іноді – й власні погляди. Та результат був того вартий! Прилуки вийшли на новий рівень життя і розвитку. 2005 року спільно громадою був розроблений стратегічний план розвитку, визначено стратегічне бачення Прилук, яке було зрозуміле  і близьке для кожного прилучанина. У місті були створені комітети самоорганізації населення – своєрідні міні-виконкоми, що і сьогодні допомагають жителям віддалених мікрорайонів вирішувати нагальні проблеми; єдиний дозвільний центр та центр підтримки підприємництва, який був започаткований та діє й понині за фінансової підтримки тютюнової компанії «В.А.Т.-Прилуки» та до якого звертаються прилуцькі підприємці за порадами і консультаціями. Також почало працювати представництво Корпусу миру, були укладені угоди про співпрацю з польськими містами, що дозволяло прилуцьким посадовцям навчатися та набиратися досвіду у закордонних колег. Багато започаткованих тоді ініціатив працюють і зараз і стали невід’ємною частиною повсякдення.

 

Створюється база даних українських міст

Сьогодні Надія Єременко як незалежний консультант з місцевого економічного розвитку працює в новому цікавому проекті над створенням Автоматизованої системи муніципальної статистики, орієнтованому на всі територіальні громади України. Фахова підготовка, багаторічний досвід та ентузіазм знадобилися у новій справі, яка стартувала у 2010 році і зараз стрімко набирає обертів.

-  В кількох словах можна сказати так: створюється електронна база даних життєдіяльності усіх українських міст, - розповідає прилучанка. - Загалом їх більше 450, зараз вже зареєстровані та надають інформацію близько 120 міст, у тому числі й з Чернігівщини. Якщо порівнювати процес створення нашої системи з  з будівництвом дому – то ми вже звели каркас, вибудували стіни, зробили вікна, двері, дах... Тепер кожну кімнату потрібно облаштувати, устаткувати меблями, створити затишок і комфорт. В нашому випадку це і зробить  інформація з міст. Вона найрізноманітніша, стосується практично усіх сфер життя й діяльності територіальних громад України: демографії, бюджету, житлово-комунального господарства, тепло- та водопостачання, водовідведення, благоустрою, житлового фонду, освіти, охорони здоров’я... Усього 15 сфер. Реалізує цей проект Асоціація міст України за фінансової підтримки Агенства Канади з міжнародного розвитку та Федерації канадських муніципалітетів .

- Для чого, власне, створюється такий сайт?

- Хоча надворі й вік електроніки, але практика показує, що інформація в містах досі зберігається в друкованому, паперовому вигляді. Особливо це стосується комунальних підприємств та організацій. Тож мета нашої системи – дати українським містам можливість акумулювати інформацію про себе водному місці та накопичувати її по роках, адже часто місто не має фінансових та фізичних можливостей розробляти для себе таку базу даних. На нашому ж сервері ця інформація збиратиметься  та  зберігатиметься. Будь-яке місто, що є в системі, може користуватися нею. Це новий інструмент для України, але в світі він поширений. Досвід показує, що такі системи потрібні, вони стимулюють і мотивують міста до швидшого розвитку, адже завжди можна порівняти та побачити слабкі й сильні сторони того чи іншого міста.

- Поділіться, буль ласка, над чим конкретно працюєте зараз?

- Поки зібрали інформацію за 2011 рік, запускаємо збір за 2012-й. Це кропітка й серйозна справа, вона вимагає витрат, праці, людських ресурсів. Але результат вартий того.

- Надіє Іванівно, можна вже знайти цю інформацію в Інтернеті?

- Так, система вже є в Інтернеті, з нею можна ознайомитися за адресою: www.auc.org.ua  закладка Муніципальна статистика. Єдине обмеження – поки що проект умовно закритий, доступ до цієї інформації мають лише органи місцевого самоврядування, які зареєструвалися у нас в системі.

Людмила СМИК.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"