marg43le="line-height: 20.8px;"> «Діяч» прокукурікав, а там хоч і не розвиднюйся...

 

З достовірних  джерел стало відомо, що такого листа підписував Ф.О.Тодоріко, тож редакція вирішила його опублікувати, додавши до публікації й невеликий екскурс в історію політичної боротьби головного лікаря Тодоріка за «розквіт Бобровицького району», підготовлений для газети Іваном Сокирою.

 

                        З  партією В.Медведчука СДПУ(о)

 

На початку листопада 2001 року в Бобровиці відбулась районна конференція Соціал-Демократичної партії України (об’єднаної), на якій делегати одноголосно  обрали секретарем райкому Федора Тодоріка – донедавна «рухівця». З 11 членів райкому партії – 4 лікарі. Районна парторганізація СДПУ(о) нараховувала тоді 735 членів, з  яких переважно були працівники місцевого цукрозаводу та медики. На конференції прозвучали головні пріоритети: зміцнення економіки району, поліпшення добробуту людей, вирішення назрілих соціальних проблем.

Для здійснення «грандіозних планів» і влада була в руках есдеків – від району до столиці. Та найперше, що вони зробили в Бобровиці, - обібрали  до нитки цукрозавод, де були повноправними господарями, ще й привласнили 1200 тонн цукру  з давальницьких буряків ТОВ «Земля і воля» та десятки тонн інших господарств.   Це й поклало край вирощуванню буряків у районі. Потім нові господарі  збанкрутілого заводу остаточно  його «добили». Мертве підприємство  забрало ТОВ «Земля і воля», погасивши  борги перед працівниками і бюджетом. Одначе,   замість підтримки  районної влади в питаннях відродження буряківництва,  одержало загострення «війни» від есдеківської команди.

 

Привітання від президента Леоніда Кучми

 

11 листопада 2003 року Бобровицька районна газета започаткувала кольорові спецвипуски, які «знайомитимуть читачів з нашими земляками-сучасниками, що своєю звитяжною працею торують шлях молодій державі до європейської спільноти». Таке було пояснення  в першому  спецвипуску, що виявився й останнім. А з’явився  він «з нагоди присвоєння звання заслуженого лікаря України Ф.О.Тодоріку». Опубліковано й привітання від президента Леоніда Кучми, на команду якого працювали партійні лікарі (на перших президентських виборах підтримували Кравчука): «…це визнання державою Вашого значного особистого внеску у соціально-економічний розвиток України». 

Розповідь про одну складову того «внеску» - на цілій полосі. В довгому репортажі йдеться  про те, як на базі Бобровицької райлікарні  менеджери з усієї області переймали досвід впровадження сімейної медицини. Бо в районі,  хвалився гостям Тодоріко, вже «працюють амбулаторії загальної практики – сімейної медицини в Ярославці і Горбачах, а також міська, що знаходиться в районі «залізниці».

Багато галасу наробили  дорогим спецвипуском (тираж 3500 екз.), але недовго проіснували  амбулаторії-сімейники. На цьогорічній сходці в Ярославці  пенсіонери благали представників з райцентру (з райлікарні нікого не було), щоб повернули в село хоч якого-небудь лікаря. А в Горбачах та інших селах й не наважуються на  безперспективне  прохання.

Живим залишається один «досвід» - перша в Бобровиці приватна аптека «Медик» з кафе. Кому належать ці комерційні структури з європейськими цінами – у бобровичан поцікавтесь.

 

                                     Попідруки з Віктором Ющенком

 

У 2006 році члени вкотре   перефарбованої команди Тодоріка опублікували в районній газеті звернення до виборців з таким закликом: «… у день виборів підтримайте демократичні сили району , які працюють над реалізацією програми Президента України Віктора Ющенка «На – зустріч людям». Ще в тому зверненні було таке звинувачення: «Ви, пане Яковишин, дбаєте тільки про своє господарство, а не про громадян району…».

Підписали те звинувачення й «заслужений» Володимир Марченко та не менш «заслужений» Микола Матвєєв, які  потім  дорого   продали   агрохолдингам свої корпоративні права на реформовані колгоспи разом із  довірливими орендодавцями - селянами. Продали, як колись поміщики продавали села з кріпаками.  А як «патріотично-вболіваюче» за селян незадовго до цього писали!.. Та й інші підписанти здебільшого зникли з виробничої орбіти району. «Злиняла» й  влада, що йшла «на зустріч людям». 

Натомість відомо, що господарство Яковишина за останні  роки створило шість нових виробничих об’єктів з трьома сотнями нових робочих місць (загальна  кількість працюючих – до півтори тисячі), розбудувало матеріально-технічну базу європейського рівня, спорудило біля сотні благоустроєних квартир, підняло зарплату працівників до рівня найвищої в області серед сільгоспвиробників, річні бюджетні відрахування  довело до 70 відсотків від усіх наповнень  районної скарбниці. Це і є «не дбання про район»?

 

В упряжці з Рудьковським – до БППевської «Солідарності»

 

У 2010 році Тодоріко був у першій п’ятірці кандидатів Соціалістичної партії до Бобровицької районної ради. Там же – Микола Супрун, якого зараз судять за хабар, і  головний у області свого часу розбудовник цієї партії  Валерій Дудар. Вони під патронатом  «благодійника» Рудьковського боролися «категорично проти закриття ФАПів і зменшення кількості лікарень, за високі зарплати медикам».

Доборолись до всього  навпаки. Кудись утік і головний борець -«благодійний» землячок, бо й останнього  його патрона Януковича вже немає в Україні. Та залишилися місцеві борці – Тодоріко й Дудар. Правда, їм довелося в пожежному порядку  стрибнути під інший «дах», давно облюбований - провладний. І на цей раз з «патріотичною» метою: «припинити  цілеспрямоване знищення колись багатого і передового району».

Цікаво б почути від Тодоріка, хто ж робить  район багатим і передовим? Він? Чи його соратники, які порозвалювали очолювані ними господарства, підприємства й організації? Які замішані в хабарництві та корупції, в тіньових схемах продажу землі власників паїв? До речі, Бобровицький район й тепер визнаний кращим в області. Яка ж реальна причина Тодорікового «сигналу» губернатору? Втім, самі уважно почитайте той «сигнал», і все зрозумієте.

Вимальовується невесела доля й для БПП «Солідарність»: всі партії, з якими працювала команда Тодоріка,  опинились на політично-владному смітнику.  А ТОВ «Земля і воля», з яким вони боролись, розвивається.  Випадковість чи закономірність? Чи повчальний урок для інших?  Ще одна загадка: на який новий партійний колір кине оком «правдоборець» Тодоріко?..

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"