Дитсадок відкрили і завдання влади озвучили 

У планах роботи Чернігівської обласної держадміністрації на 20 серпня стояло: Урочисте відкриття дитячого садочка «Калинка» в селі Стара Басань (За участю керівництва ОДА).

Дошкільний заклад того дня справді відкрили, але керівництво ОДА не приїжджало. Мабуть, зайнято було більш важливими справами. Чи, може, не захотіло «затінювати» собою двох депутатів обласної ради з Чернігова – Олега Обушного і Анатолія Мирошниченка? Обидва приїхали на новосілля, як і годиться, з подарунками. У Мирошниченка був дорожчий – дитячий майданчик. Продешевити не посмів, адже почав уже «світитись» у Бобровицькому районі як майбутній кандидат у народні депутати. Принаймні так зрозуміли бобровичани перші прояви благодійності обласного чиновника.

Без керівництва ОДА оголосили і завдання влади в забезпеченні гарантованого доступу діток до дитсадків. Це зробили голова Бобровицької райдержадміністрації Микола Супрун і голова районної ради Олександр Шапченко. 

Пізніше, коли готовилась інформація на сайт ОДА та інші Інтернет-видання, обласні журналісти «вклали» у вуста керівника РДА Миколи Супруна ще одну державницьку фразу: «Отримання якісної дошкільної освіти – один з ключових елементів соціалізації дитини».

Насправді Микола Степанович цього не говорив (є відеозапис його виступу), та й, напевно, багато кому з присутніх треба було б розтлумачувати вираз «ключовий елемент соціалізації дитини». Тому керівник району більше говорив про значення відкриття дитячого садочка в цей нелегкий час для держави, дякував спонсорам, громаді села, батькам діток, що разом осилили такий об’єкт з усіма побутовими зручностями для малят і працівників. Залучені були й бюджетні кошти.

Виконавчий директор ТОВ «Земля і воля», голова бюджетної комісії районної ради Валентина Чернякова порахувала, що загальне фінансування склало понад 600 тисяч гривень. В цій сумі є значна частка їхнього господарства. Також закупили для садка кухонну плиту, пральну машину, холодильник, сучасний телевізор, постільну білизну та ряд інших «дрібниць». Товариство й надалі допомагатиме дошкільному закладу.

 - Свого часу наше господарство взяло на себе всі затрати по відновленню роботи дитячого садка в Озерянах, - сказала Валентина Онисимівна. – Тоді там було 12 діток, а тепер уже треба відкривати нову групу. Бажаю й вашому селу, щоб діток постійно прибавлялося. А ми будемо допомагати створювати малечі   належні умови  для дошкільне виховання.

Звернулася виступаюча й до працівників дитсадка з побажанням: щоб дітки йшли до них не з плачем, а з радістю.

До речі, ТОВ «Земля і воля» допомагає дошкільним і шкільним закладам усіх  сіл, де господарює. У районі можна знайти приклади благодійності  від інших господарств, організацій і приватних підприємців. Тобто, забезпечення гарантійного доступу дітей до дитсадків є завданням аж ніяк не лише влади, а в окремих випадках виконується взагалі без участі влади.

В незалежній Україні це досить поширене явище. Але чи завжди представники влади на урочистостях дякують за це тим, хто зробив за них роботу, ще й коровай підніс, як бажаним гостям?

У Стару Басань  не приїхав ніхто з керівництва обласної влади, відповідно й головні обласні ЗМІ не висвітлювали цю подію. Затулили її «крилатою» фразою про ключовий елемент соціалізації дитини. А про те, хто насправді наповнює змістом той елемент – жодного слова.

У відкритті дитячого садка в Старій Басані (думаю, що не тільки тут) головну роль відіграла сільська громада на чолі із сільською радою. Поки вона не почала крутитися ще два роки тому, то й завдання влади в цьому питанні не стояло на порядку денному. І спонсорам не було під що надавати допомогу. Чому в українських ЗМІ не пропагуються такі ініціативи громад, якщо туди не приїжджає за короваями і подяками представник високої влади чи депутат з передвиборчим подарунком? Відразу проглядається, на кого працюють «народні» журналісти. Ото і є вся правда, весь «ключовий елемент».

Ще один «ляп» чернігівських журналістів: на урочистому відкритті дитячого садка не було святкового концерту, про що написано навіть на сайті ОДА, - просто учасники фотографування «на пам'ять» разом з дітками заспівали «Хай завжди буде сонце, хай завжди буде мама…». Як кажуть, імпровізація чистої води. Але всім присутнім сподобалась, що, напевно, головніше за будь-який концерт.     

                                                   Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"