Депутати міськради, які працюють на виробництві,

не прийшли на сесію розтринькувати бюджет


 

Без них відбулося й засідання бюджетної комісії, на якому не було голови, секретаря й ще п’яти членів комісії. Для цього меншість присутніх депутатів обрала на одне засідання нового голову комісії Тетяну Олешко, помічницю нардепа Бориса Приходька, лідера районної організації партії «Наш край».

 

Тимчасовий урізаний склад «меншовиків» одноголосно проголосував за виділення одного мільйона двохсот тисяч гривень комунальному господарству «Міськдобробут» для придбання вживаної спеціальної техніки, тепер слово – за сесією. Безперечно, рятувати комунгосп треба, але чому лише за бюджетні гроші? Може, спочатку нехай внесуть свої кошти ті, хто своїми «гострими» язиками і паскудними нападками, дурнуватою боротьбою проти Леоніда Яковишина створили умови, при яких товариство «Земля і воля» припинило надавати благодійну технічну допомогу комунальній службі? Саме через цих діячів на чолі з «перефарбованою» головою громади Тетяною Ковчежнюк, тепер доведеться виділяти з бюджету більше мільйона на придбання старої комунальної техніки. Потрібні будуть гроші на ремонт «вживаної техніки» – й цю допомогу «Землі і волі» залементували «великі» бобровицькі діячі. А компенсувати наслідки їхньої дурості повинні платники податків?

Як уже писали в газеті, перед цим депутати з легкої руки виділили майже п’ять мільйонів народних гривень на реконструкцію площі, ще й за недолугим проектом. Хоча з питання цього великого фінансування мали б порадитись із виборцями, провести громадські слухання, адже он скільки фінансових труднощів створюють жителям громади нові страшні хвилі захворювань на коронавірус! Що твориться з цінами на газ, інші енергоносії, на продукти й медикаменти, та і всю медичну допомогу! Що твориться у погано відремонтованих і холодних школах та дошкільних закладах! Чи є гроші на капітальний ремонт каналізаційного колектора та добудову нових «очисних споруд»?

Чотири з половиною мільйони гривень витратили з місцевого бюджету на це будівництво, але так і не довели до ладу «біоставок». До нього не підведена електролінія, не встановлене необхідне обладнання, «золота» споруда бур’янами заростає. Та й чи справно працюватиме нова ділянка каналізації з трубами в діаметрі сто міліметрів, коли часто забиваються труби старого колектора діаметром двісті міліметрів? Скопіювали нові «очисні споруди» нібито в Куликівці, де люди тепер проклинають і замовників, і горе-будівельників.

На щастя Бобровиці, товариство «Земля і воля» врятувало за п’ять мільйонів своїх гривень очисні споруди колишнього молокозаводу і передало в оренду комунгоспу за одну гривню місячної оплати. Туди й стічні води зливаються, але й ці споруди давно не ремонтувалися. Може, й це повинне брати на себе товариство «Земля і воля», а «великі депутати» й далі тратитимуть народні гроші, як їм заманеться, в тому числі й на рятування результатів їхньої дурнуватої боротьби з Яковишиним, бо він, бачите, заважає дерибанити бюджет? Успішний аграрник протидіє цьому злу на законних підставах, оскільки не «трутневі» горе-патріоти, а його колектив найбільше заробляє на громаду.

Голова Бобровицької міськради Тетяна Ковчежнюк не радиться з бобровичанами стосовно багатомільйонних витрат на масштабні проекти, вона не проінформувала виборців про те, що бюджетному фінансуванню реконструкції площі в Бобровиці є альтернатива від Героя України Леоніда Яковишина. Нагадаю: він запевнив голову громади, що особисто організує збір благодійних коштів на цей проект, його господарство готове внести перший мільйон гривень, заплатить і за виготовлення нового гідного проекту реконструкції. Цікаво, яке було б рішення громадських слухань, якби всю цю інформацію голова громади донесла вчасно до громадян і всіх депутатів? Натомість, загадковою є її наполегливість фінансувати реконструкцію площі з бюджету.

У боротьбі «патріотичних» депутатів за право розпоряджатися бюджетом, як власним, й обіймати владні посади чітко вилазить на поверхню продажна політика. Як відомо, за посаду Тетяні Ковчежнюк проголосували прихильники партії «Рідний дім», лідером якої вона була в районі. Від цієї партії обрано 15 депутатів Бобровицької міської ради. Днями 10 депутатів створили нову фракцію, вони виступають проти розтринькування бюджетних грошей, проти спроб «меншовиків» з «Нашого краю», Європейської Солідарності і «осколків» з «Рідного дому» верховодити в громаді. Хоч не вони створюють робочі місця, розвивають місцеве виробництво й соціальну сферу, дбають про бюджетні наповнення – взагалі не відома участь «меншовиків» у розвитку громади.

Втім, саме такими депутатами оточила себе Тетяна Ковчежнюк. І тільки для того, щоб ще хоч трохи покерувати за високу зарплату, в багато разів більшу, ніж у лікаря чи учителя?

На захист своєї «годівниці» й нову команду організувала. Хто з неї кинеться допомагати, коли потрібно буде рятувати Бобровицю від каналізаційно-екологічної катастрофи? Хто з них пошле будівельні бригади ремонтувати відділення лікарні чи латати дірявий дах Бобровицької школи №1? Може, хтось житло виділить для приїжджих лікарів? Чи дорогу десь відремонтує за свої кошти і євроузбіччя зробить з молодими декоративними липами? Може її нові «праві руки» Тетяна Олешко, Олександр Приходько і Олексій Чуб кинуться допомагати «слухняній» голові громади виконувати передвиборчі зобов’язання? Але ці активісти не виконують брехливі обіцянки їхньої партії «Наш край». Полементувати, когось паскудно брудом облити – ото їхнє.

Після того, як успішні виробничники не з’явилася на сесію для розділення додаткових наповнень бюджету, пролунали звинувачення на їхню адресу, мовляв, не розглянули додаткове фінансування. Але ж саме представники нової коаліції аж дві попередні сесії лементували про створення якоїсь «важливої» групи, про кадрові питання, і аж ніяк не про бюджетну підтримку соціальної сфери. Про зміст цих сесій вони амнезійно забули, хоч на час їх проведення вже замерзали в лікарнях хворі, а в школах і дитсадках – діти. Тепер «затурбувалися», коли учні пішли на двотижневі канікули, а відділення лікарні забиті хворими. Та й на запланованому додатковому фінансуванні не дуже розженешся: на енергоносії лікарні – 704 тисяч гривень, міській раді – 210 тисяч, на придбання газу – 730 тисяч.

Тимчасовим секретарем «неповноцінної» бюджетної комісії була обрана директор Бобровицької школи №1 Вікторія Лисенко. В депутати вона пройшла під прапором партії «Рідний дім», а недавно приєдналася до команди «меншовиків». Як виграли від її політичного перефарбування громада і зокрема її школа? Може, перефарбований депутат відстояла на бюджетній комісії фінансування на ремонт школи? Може, її нові партійні друзі «відкопали» додаткове джерело фінансування потреб найбільшої в громаді школи, чим зменшили внески батьків учнів на «безплатну» школу, що дуже важливо в умовах пандемії й «космічного» зростання цін на ліки й саме лікування?

А чим конкретним і масштабним допомагає збірна команда «меншовиків» закладам культури? Певно ж, не даром їхня начальниця Людмила Луценко примкнула до них, хоч в депутати пройшла під прапором «Рідного дому», і по допомогу зверталася раніше аж ніяк не до лідерів нової команди. Як називають в народі таких перефарбованих депутатів-політиків, думаю, без підказки знають і Вікторія Петрівна, і Людмила Андріївна – обидві працюють у сфері, де мораль, совість і не продажність стоять на першому плані. І ніякі реконструкції площі не повинні запудрювати їхні гуманітарні голови.

До речі, саме на тій площі став свідком, як актив нової депутатської коаліції ногою натупали на свого партійного лідера, щоб негайно бігла до їхньої крутої «тачки», і «лідерка» рвонула до них. Скоріш за все, таке виконання команд «хазяїв Бобровиці» чекає й на голову громади після того, як вона допоможе новим «соратникам» вирішити ще одне ключове кадрове питання – поміняти секретаря міської ради на їхню людину. І попливе тоді Бобровиця не лише в політичних, а, може, й каналізаційних смердючих нечистотах. Думайте, депутати, думайте, виборці! Перед вами покладені чи не останні в громаді граблі.

 

Григорій ВОЙТОК, журналіст, письменник, платник податків

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"