Звірятка чекають на знайомство з дітьми

Причепурився і готовий приймати гостей новому сезоні Менський зоопарк. Газони тут «вичесані», доріжки виметені, деревця обрізані й побілені. Та й самі звірі нібито виглядають «свіжими» і поки що не стомленими дитячим лементом і видовищем людей, які швендяють туди-сюди. А ще у цьому закладі зараз сезон поповнення.

 

Жива колекція

Ще з початку квітня у зоопарку чекають поповнення від левиці. А його все нема й нема! «Мабуть, ми з числами наплутали», – припускає директор Зінаїда Максименко.

Днями народилися двійко поні. За місяць-півтора чекають поповнення й від інших «квартирантів». Наприклад, у «стійлах» з камерунськими вівцями. Сидять на яйцях лебеді. Дають приплід дрібні тварини, як-от нутрії, дикобрази.

Зоопарк має плани отримати нових «бранців» від заповідника Асканія-Нова, що у Херсонській області. «Вже потрібно трішки оновити колекцію, бо тварини старішають», – пояснила директор. Але про які саме види йдеться, поки що не зізнається. За її словами, їхати не поспішають: то був великий сніг, то… він зійшов, як кажуть, «разом з асфальтом».

Те, що зима цього року дещо затяглася, підтвердили й клишоногі: у двох ведмедиць (загалом ведмедів тут шість) зимова сплячка тривала ще у квітні.

 

Опікується й після виборів

Табличка «Опікун родини леопардів» з фотознімком самого опікуна (кандидат в народні депутати М. Голиця, який, щоправда, депутатом так і не став) красується і на воротах зоопарку, і на клітці жовто-плямистої родини. Отже, практика столичного та інших зоопарків прийшла і до менського. А сталося це перед останніми виборами до Верховної Ради України, що відбулися восени 2012 року.

«Він не пройшов, але допомагає нам і зараз», – підтвердила Зінаїда Сергіївна. Якщо, наприклад, вовки можуть харчуватися чимось відносно дешевим, то хижі кицьки перебірливіші: люблять попоїсти свіженького. «Котячий корм» для них – м’ясо, яйця, риба.

 

Усе це – для дітей

Упродовж сезону знайомляться з тваринами близько 45 тисяч відвідувачів. З них близько 25 тисяч – діти.

Вхід на територію нині коштує для дорослого 14 гривень, а для дитини – сім. Ціна квитків прийнятна. Принаймні, невелика порівняно з вартістю проїзду до Мени й у зворотному напрямку, наприклад, від обласного центру.

Організовані екскурсії дітей очікують з травня, коли закінчується навчання у школах. Нерідко автобуси з дітьми прибувають із сусідньої Сумщини.

«Багато дітей відвідують нас безкоштовно: зі шкіл-інтернатів, з малозабезпечених сімей», – додає Зінаїда Максименко і демонструє пухкеньку папку з листами на зразок такого: «Звертаємося з проханням провести безкоштовну екскурсію для вихованців інтернату…»

Іван КОВТУН, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"