Звільнено землі, де розташовані кургани

Ніжинською місцевою прокуратурою вжито заходів щодо звільнення земельної ділянки вартістю більше 150 млн грн.

Органи прокуратури області з метою захисту та поновлення порушених інтересів держави, зокрема у сфері збереження земель історико-культурного призначення, що відносяться до особливо цінних, активно використовують повноваження представництва у суді.

Так, повідомила прес-служба прокуратури Чернігівської області, у ході проведеного вивчення встановлено, що в межах  Лосинівської селищної ради Ніжинського району розорано та засіяно сільськогосподарськими культурами земельну ділянку комунальної власності історико-культурного призначення, де розташовані пам’ятки археології (три кургани) поселення «Лосинівка-3», взяті під охорону держави. За висновками фахівців, кургани утворені кочовими племенами, що проникали в зону лісостепу у добу бронзи - ранньому залізному віці (ІІ-І тис. до н.е.). Вартість пам’яток складає більше 150 млн грн.

Для належної фіксації факту самовільного зайняття земель та забезпечення доказової бази, органами прокуратури до цього процесу залучено також уповноважені органи контролю, державної влади та місцевого самоврядування.

Після встановлення особи, якою скоєно зазначене порушення земельного законодавства, місцевою прокуратурою з метою реального поновлення порушених інтересів держави пред’явлено позов до суду з вимогою звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки.

Надавши належну оцінку доводам сторін, Ніжинський міськрайонний суд  вказаний позов визнав обґрунтованим та задовольнив. Подальша робота з цих питань триває. 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"