Звернення військового комісара Чернігівського об’єднаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки


Хотілося б повідомити Вам умови та переваги проходження строкової військової служби Вашими дітьми. У квітні-червні 2019 року відбувся призов громадян України на строкову військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань.

Звертаємо Вашу увагу на те, що військовослужбовців строкової служби в зону проведення ООС вiдправляти заборонено.

Законодавством передбачені додаткові гарантії для осіб, що призиваються на строкову військову службу, зокрема:

  • за працівниками, призваними на строкову військову службу, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві;
  • при призові виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатного населення (у 2019 році - 3842 гривні);
  • військовослужбовці строкової військової служби перебувають на повному державному утриманні;
  • після звільнення в запас надається матеріальна допомога в розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім місцем роботи, а для  громадян, які до призову не працювали - в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову.
  • звільнені з строкової військової служби громадяни користуються за інших рівних умов переважним правом на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників протягом двох років з дня звільнення із строкової військової служби.

Крім того, час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Відповідно до ст.15 п.8 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу», у разі, якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України.

Законодавством України передбачено перелік призовників, які можуть отримати відстрочку від призову на строкову військову службу або взагалі не підлягають військовому призову. Даний перелік міститься в ст.17 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу». Якщо Ви належите до однієї з зазначених там категорій, надайте документи до військового комісаріату та отримайте відстрочку.

Призовник може обрати, де саме він хоче проходити військову службу. Юнаків направлятимуть до Збройних Сил України, підрозділів Національної Гвардії, Державної прикордонної служби України та Державної служби спеціального транспорту України.

Водночас зауважуємо, що призовний вік в Україні встановлено на рівні 18-27 років. Дев'ять років – надто довгий час, щоб ухилятися від проходження строкової служби та весь цей час перебувати в базі розшуку Національної поліції України!

Повідомляємо, що в 2019 році буде створено Єдиний державний реєстр призовників, куди будуть занесені відомості про осіб, які ухиляються від проходження строкової військової служби. Стосовно зазначених осіб буде розглядатися питання щодо притягнення їх до кримінальної відповідальності відповідно до статті 335 ККУ – ухилення від призову на строкову військову службу, яке карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Також звертаємо Вашу увагу на те, що особи, які ухиляються від призову на строкову військову службу, не зможуть претендувати на зайняття посад, які передбачають проведення спеціальної перевірки.

З повагою

військовий комісар Чернігівського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, полковник  ВІКТОР ПАВЛЮК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"