Знов про шахраїв

Правоохоронці застерігають земляків від необдуманих кроків, які можуть у подальшому вартувати заощаджень чи цінних речей, за якими полюють зловмисники. Один з найпоширеніших різновидів шахрайств дотепер залишаються Інтернет-шахрайства.

Шахрай виставляє на сайт товар нібито для продажу й пропонує здійснити передоплату або перерахувати хоча б задаток. Після того, як покупець перерахував гроші, аферист зникає.

Саме такий випадок трапився 17 квітня з 45-річним чоловіком. Він уподобав в Інтернеті оголошення про продаж картоплі. Зателефонував продавцеві, домовився про деталі угоди. Але головною умовою продавця була повна передоплата товару. Не замислюючись над наслідками, потерпілий перерахував на картку афериста 12 тисяч гривень. Як тільки гроші потрапили на рахунок лиходія, його телефон одразу перестав відповідати, а оголошення про продаж картоплі з мережі негайно зникло. Обдурений покупець звернувся по допомогу до поліції.

Інформація про подію внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального Кодексу України (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Поліція вкотре нагадує громадянам, щоб убезпечити себе від таких неприємностей треба:

- користуватися виключно перевіреними Інтернет-магазинами;

- використовувати тільки післяплату: отримав товар – заплатив гроші, ніяких передплат чи завдатків.

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"