Зима, як завжди, прийшла раптово…

Сніговий апокаліпсис, прогнозований і очікуваний, застав Чернігівщину зненацька. І дарма, що за вікном кінець грудня і на носі Новий рік. Комунальні служби завжди виявляються не зовсім готовими до снігопадів. І якщо в Чернігові дороги все ж посипали (але далеко не скрізь!), тротуари багато де залишилися без уваги. Тому радість від довгоочікуваного снігу хіба що дітям. Негода принесла з собою чимало проблем: замети і аварії на дорогах, знеструмлені населені пункти. У восьми селах області майже дві доби не було світла.

Сильні снігопади, які 18 та 19 грудня пройшли на всій території області, призвели до серйозних проблем з організацією руху на автошляхах. Лише за 18 грудня рятувальники визволили зі снігових заметів 4 легкові та 26 вантажних транспортних засобів. До надання допомоги заручникам негоди було залучено 11 рятувальників та 29 одиниць пожежно-рятувальної і спеціальної техніки.

Рятувальному підрозділу довелося звільняти зі снігового полону і автобуси з пасажирами. В Ічнянському районі на автошляху «Ічня – Томашівка» автомобіль «Mercedes-Benz Sprinter» з одинадцятьма пасажирами з’їхав з дороги і потрапив у сніговий замет. Водій сам подзвонив до служби порятунку. Рятувальникам довелося витягувати «бусик» за допомогою спеціальної техніки. На щастя, ніхто з пасажирів не постраждав.

Незадоволені роботою комунальників і водії. Адже дороги в місті почищені лише в центрі. У віддалених же мікрорайонах ситуація набагато гірша.

«Найбільші вулиці в місті почищені, а от на Котах, на Масанах – там ще і муха не сиділа, - обурюється водій КАМАЗа Олександр з Чернігова. - . Мені на Бахмач їхати 200 кілометрів в один бік, а дорога – як дзеркало! (зранку 19-го грудня, – Авт.) Сунуся зі швидкістю 30 кілометрів на годину… Якби дорогу посипали, то великої кількості аварій вдалося б уникнути».

Боротися з наслідками хуртовини в місті доводиться і працівникам ЖЕКів та установ, що обслуговують багатоквартирні будинки. Саме двірники мають розчищати подвір’я від снігу біля багатоповерхівок.

«Наш робочий день починається о 7-й ранку, але треба ставати до праці ще раніше, – розповідає Анна Іванівна Іллєнко, працівник ПП «Техкомсервіс». – Коли потрібно, то і двічі на день виходимо на роботу. Проїжджу частину має чистити техніка, але припарковані по периметру двору автівки не дозволяють трактору заїхати. Так і лишається каша на дорозі… А на наші плечі лягає прибирання тротуарів. Ось чищу, поки всі сплять. А тоді повстають, повиходять до машин – і скидатимуть снігові «шапки» на доріжку. Доводиться робити одну і ту саму роботу двічі, а то й тричі. Але на оплату скаржитись не можу, платять хоча б вчасно. А от невістка моя працює в 13-му ЖЕКу, то зарплати не бачила вже три місяці».

Синоптики обіцяють, що до кінця тижня негода трохи стихне, та водіям не варто розслаблятися. Якщо ви потрапили у халепу на дорозі через негоду, звертайтеся до служби автомобільних доріг області за телефонами: (0462) 66 18 93, 095 271 43 74.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"