«Живі» субсидії призвели до боргів


 

Жителі Чернігівщини заборгували ТОВ «Чернігівгаз Збут» за використаний газ більш ніж півмільйона гривень, що значно більше, ніж за аналогічний період минулого року. В першу чергу така ситуація склалася через те, що не всі отримувачі «живих» субсидій, взявши гроші на руки, справно сплачують за комунальні послуги.

 

З жовтня минулого року більш ніж 180 споживачів газу в Чернігівській області отримують монетизовану субсидію. Тобто допомогу від держави отримують не надавачі послуг, як то було раніше, а самі ж пільговики. У зв’язку з цим платежі за спожитий газ нараховуються абонентам у повному обсязі, без знижок, які отримує пільгова категорія населення. У разі отримання готівки пільговик повинен самостійно сплатити за спожиті послуги повністю.

Коли минулого року вводили «монетизацію», то чиновники одноголосно говорили про те, що за допомогою монетизованих субсидій люди раціональніше використовуватимуть газ. Адже вони самі будуть розпоряджатися коштами і це спонукатиме їх заощаджувати, бо решту грошей вони зможуть витратити на власні потреби. Та не так сталося, як гадалося. Люди дійсно почали розпоряджатися своїми «живими» грошима субсидії, але не завжди з користю. Проблема полягає в тому, що деякі субсидіанти, отримавши допомогу на руки, не поспішають оплачувати нею комуналку. Відтак кількість боржників за спожитий газ значно збільшилась. Так, за даними ТОВ «Чернігівгаз збут» побутові споживачі газу в Чернігівській області на кінець 2019 року заборгували понад 534 мільйони гривень, а це аж на 23% більше, ніж минулого року.

«З травня поточного року ТОВ «Чернігівгаз збут» повідомляє, що нараховує пеню боржникам за природній газ. Окрім того, споживачам, які мають заборгованість, управління пенсійного і соціального захисту населення не призначають субсидію, а в разі несплати поточної заборгованості припиняють її надання, – зазначає директор ТОВ «Чернігівгаз збут» Іван Луста. – З метою уникнення нарахування пені та своєчасного призначення субсидій пропонуємо своєчасно сплачувати за газ або укласти договір реструктуризації на умовах постачальника».

На ті домогосподарства,які не сплатять борг, ТОВ «Чернігівгаз збут» звертатиметься до суду і виконавчих органів для примусового стягнення неплатежів. Так, за минулий рік ТОВ «Чернігівгаз збут» подало до суду вже понад 320 справ на побутових споживачів газу, на загальну суму понад 2 мільйони гривень. Найбільша в області заборгованість у домогосподарства в селі Новий Биків Бобровицького району – сума позову склала більше 38 тисяч гривень. На тисячу менше в домогосподарства з міста Ніжин – сума позову понад 37 тисяч гривень. Борг за спожитий газ на 35 тисяч гривень має домогосподарство з Бобровиці.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"