Жіноча колонія піде з молотка?


 

«Чернігівська виправна колонія № 44», де утримують жінок, скоріше за все, піде з молотка на одному з аукціонів. Але перед тим її закриють! Міністр юстиції України Денис Малюська підписав Наказ «Про оптимізацію діяльності установ виконання покарань», відповідно до якого жіночу колонію в Чернігові оптимізують та законсервують.

 

Як відомо, в Міністерстві юстиції України розробили великий інфраструктурний проект щодо переносу установ виконання покарань із центрів міст на околиці або за межі міст. Раніше профільний міністр Денис Малюська заявляв, що після вивезення звідти засуджених та звільнення персоналу такі тюрми будуть виставлені на продаж заморожених та звільнених в’язниць на відкритих електронних аукціонах через систему «Prozorro-Продажі».

Побут у’вязнених

 

Ув’язнених планують перевести в інші установи, а персонал звільнити та запропонувати роботу в найближчих виправних установах або в міжрегіональних управліннях Мін'юсту.

«Ця колонія унікальна: єдиний в Україні «Дім матері та дитини», побудований за Європейськими стандартами за мільйони швейцарських франків. Інформацію взято з електронного внутрішнього документообігу. Що криється за словами «оптимізація» і хто зможе претендувати на ласий шматок землі?», – коментує керівник «Чернігівського центру прав людини» Олександр Підгорний.

Кухня соціальної адаптації

 

Випадок, коли до нього як до правозахисника звертаються за допомогою працівники колонії, Олександр Підгорний називає неординарним.

За словами правозахисника, у Чернігівській жіночій колонії ще з 2010-го року почав діяти перший в Україні повністю європейського рівня (бо побудований за сприяння і консультативного і фінансового Посольства Швейцарії) будинок матері та дитини. У ньому була надана можливість немовлятам та маленьким дітям до трьох років рости разом із мамою, а мамам надана можливість бути мамами, а не рецидивістками. Будинок матері та дитини облаштований не гірше, а подекуди й краще, ніж звичайні дитячі садочки, та може вмістити до 50 діток. 11 кімнат для проживання мам із немовлятами влаштовані не гірше, ніж середнього рівня готельні кімнати.

«Колонія – «ласий шматок» з величезними приміщеннями, потужностями та територією в межах міста, – говорить Олександр Підгорний. – Вона може вмістити близько 900 засуджених. Тут розташоване величезне виробництво, здатне забезпечити роботою навіть 500 жінок».

Спочатку, коли в профільному міністерстві заговорили про «оптимізацію» установ виконання покарань для засуджених жінок, то в переліку колоній на закриття 44-ї не було. З трьох колоній для таких жінок, що раніше відбували покарання (Полтава, Тернопіль, Чернігів), під «консервацію» підпадала лише Полтавська. Все через те, що там цілком іншого рівня матеріально-побутові умови, виробничі умови (маленький цех, а не величезне виробництво), невелика територія, а найголовніше – немає «Будинку матері та дитини».

Однак два тижні тому трапилося неочікуване: по завершенні засідання комісії з «оптимізації» при Мін’юсті, в Чернігівську жіночу колонію без попередження приїхали «описувати майно» та повідомили, що «зверху» вирішили законсервувати не Полтавську, а Чернігівську колонію.

«Дійсно, ціна на нерухомість та землю в Чернігові в рази вища за полтавську, – пояснює правозахисник. – У такому руслі сенс «оптимізації» прослідковується чітко. Разом із тим, на права дітей, виходить, якось не час зважати, на права матерів, якими б вони не були, – також».

Кімната для побачень

 

До речі, за 10 років існування Будинку матері та дитини – від експерименту в 2010-му році до повного законодавчого старту – кількість мам, які виростили своїх дітей до 3 років та після звільнення знов стали на злочинний шлях, майже «нульова».

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"